自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

仔女比同學問點解兩姊弟唔同姓,點解釋?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

sillything 發表於 24-5-9 17:16
叫你阿爸阿媽自己生咪跟佢姓囉,完!

係囉,而家又開放生3胎,佢地生多兩個都得喇

子爵府

FJmom 發表於 24-5-9 21:48
我buy 你,可能由細到大我都係聽子女跟父親姓氏,未聽過跟母親姓,但接觸內地人多左,開始聽倒你d case, ...

有,單親,一出世無老豆咪跟阿媽姓,我識有兩母子係咁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

如果,你小朋友嘅同學兩姊弟唔同姓都唔敢問佢媽咪點解兩個唔同姓啦,心諗佢媽咪返頭嫁

大宅

maman0720 發表於 24-5-10 00:08
回覆 AmberJ 的帖子

我有個親戚好有錢, 將來家產都係留比兩個女同埋孫, 兩個女嫁左, 個外父唔開心D孫無佢 ...

但陳李同李陳,邊個擺前面埋又爭,中國人一定當第一個係姓,又唔係複姓。
你日本親戚係單姓?如果唔係,埋四字名?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除非你姓氏非常特別,慕容獨孤嗰d,有滅祖滅宗的可能,如果唔係我就唔會理兩老了,冇啦啦兩姊弟唔同姓,外人睇到一定好多野諗,會唔會是但一個唔同阿爸阿媽? 收養? 點解要強加咁的疑雲在兩個小朋友身上? 真係好唔講道理。你係獨女,你尊重佢地,但佢地都要尊重你,老實講你企硬,佢地連女都冇埋,我相信佢地都心知肚明,你要冷靜心平氣和地話佢地知,小朋友叫佢咩都得,但唔會改姓,係咁

水晶宮

AmberJ 發表於 24-5-9 17:01
我有兩個小朋友,大女5歲了,弟弟9個月。我係一個獨女(內地一孩政策),所以我爸爸媽媽係我結婚前就提出過 ...

跟阿媽姓,有機會成日比人誤會你係單親

男爵府

我有兩個小朋友,大女5歲了,弟弟9個月。我係一個獨女(內地一孩政策),所以我爸爸媽媽係我結婚前就提出過 ...

你教仔女每次見到四大長老都一律叫Grandma Grandpa 咪okay Lor, 英文冇分得咁仔細. 我個仔中文名跟我同姓因為我老公係外國人, 但我老公都唔係太喜歡咁安排, 佢話因為傳統一定跟父姓, 後經我解釋一輪我個姓只係佢個名其中一個字, 唔係放係surname度, 佢先至叫平服番D

男爵府

bettylovingbb 發表於 24-5-10 09:06
你教仔女每次見到四大長老都一律叫Grandma Grandpa 咪okay Lor, 英文冇分得咁仔細. 我個仔中文名跟我同姓 ...

不過我屋企就開心到癲左, 我父母年年都封最大份利是俾我個仔, 可能因為外孫突然變左做內孫

複式洋房

回覆 bettylovingbb 的帖子

出世紙無得揀姓,即係身份證上無中文姓氏?

複式洋房

回覆 333s 的帖子

一仔一女已經好滿足,為佐完成父母的心願(講要求又好,講私慾又好)而生第三個,好似生育機器

侯爵府

2024年龍年勳章

兩個孩子都不是為妳父母而生。
18歲前跟妳和老公意願不改姓了。
妳們是孩子監護人。
跟母姓日後入學,做證件,出入境可能要解釋好多。
要引導就由兩老引導,
孩子們18歲後自己決定。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

AmberJ 發表於 24-5-10 09:21

身份證同回鄉咭上既中文名冇分姓氏名字。所以成個名字都會放上中文名果欄。

特區護照就有分。有人可以將名字拆番開姓氏和名字,有人只得英文姓氏冇中文姓氏。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

有時都要諗埋旁人點聯想, 路人甲乙丙把口
小朋友跟母姓, 我覺得爸爸不存在才這樣
兩姐弟不同姓, 一定諗改嫁, 兩個不同阿爸(聯想阿媽濫交)
讀書時應該會聽到更閒言閒語, 呢個情況可能真係要同兩老傾傾

別墅

冇所謂

男爵府

冇中文姓氏, 名連姓三個字都係寫係名字個格, 身份證出世紙係冇中文姓氏因為職員話爸爸冇中文姓氏, 姓氏係要跟爸爸嘅. 我個仔個名係由英文發音直譯中文, 咁啱佢個英文名第一個發音同我個姓氏一樣就咁跟左我啦!

男爵府

當初應該找個同姓嘅,哈哈

男爵府

出世紙同身份證都係冇姓氏, 姓連名三個字都係寫係名字個欄, 當日職員清楚解釋姓氏係跟爸爸, 爸爸冇中文姓氏, 所以仔女都唔會有.

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

kkyyn 發表於 24-5-9 17:25
通常見跟母姓,都是單親的。
內地人思想都是怪怪的,是農村出身的?

佢地仲好在意姓氏, 又重男輕女, 就算後生90後嗰d 都係咁要用時間慢慢改變

大宅

回覆樓主:

我地學校有港漂跟會媽媽姓(孖胎也兩兄妹不同姓),也有用哂兩個姓(變左名有4個字)。但我估要生b之前商量好,因為男女家一定爭男孫。
我見不同姓果兩兄妹叫同一長老是相同稱呼的(不會婆婆變嫲嫲)。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊