家庭理財

跳至

首頁
34567...18

尾頁

禁止訪問

危疾保險

男爵府

你呢啲計劃通常銀行最喜歡做!是實報實銷亦是等於在你銀包拿$!等於自己保自己!供款亦比普通醫療保險高.佢地銷售點在於如果你一直健康冇用過醫療白白俾左保費人地會好唔抵.但如果買保險就諗自已一定會冇事都是白俾保費咁買來做咩!不如拿去投資或做儲蓄計劃回報都高過呢啲啦!
但買左真是有咩大件事20萬,50萬亦未必够用.因為當你身體有左變化再去買過醫療就好難.而且呢啲計劃一用就扣走你個保額.等於自己儲蓄自己醫.咁點解要儲在佢果度.

原帖由 雪文 於 09-10-13 12:38 發表
請問大家點睇呢個計劃 ?

http://www.hk.ficainsurance.com/pdf/download_corner/life/LifeCare(Final).pdf

「守護終身」醫療戶口

「守護終身」醫療戶口為您提供終身而安穩的醫療保障,應付不斷增加的醫療開支,為您 ...

洋房

原帖由 anlywan 於 09-10-14 22:22 發表
你呢啲計劃通常銀行最喜歡做!是實報實銷亦是等於在你銀包拿$!等於自己保自己!供款亦比普通醫療保險高.佢地銷售點在於如果你一直健康冇用過醫療白白俾左保費人地會好唔抵.但如果買保險就諗自已一定會冇事都是白俾保費 ...

實報實銷的醫療保障係每個人都必須的。
我假設一個不緊急手術在私院做需$60,000。
如果你將保費保留, 不買保險, 自己儲蓄, 假設儲500一個月, 你就需要10年時間才有足夠儲備。
即是, 你需要有信心,在這漫長的十年時間, 是不會有任何意外及疾病。
所以你的保費除了是購買保額, 也是購買了一個你有事時,隨時可動用的十多萬醫療儲備。

男爵府

我的info較長,多謝解答。四人家庭,都買了以下plan,有否不足處?我覺得太貴!可加可減嗎?(agent提議我再加些2位成人的醫療)
囡8yrs:
儲+人壽36萬(到18yrs) & 儲+人壽11萬(付8年),危疾30萬,意外16萬, 醫療大房, 儲蓄醫療(私家房)100萬(終身,付10年)~~每年保費22000元
囝3yrs:
儲+人壽11萬(付8年),危疾30萬,意外16萬, 醫療大房, 儲蓄醫療(私家房)100萬(終身,付10年)~~每年保費25500元
老公near40:
儲+人壽50萬(供完), 醫療大房~~每月保費270元
本人約35:
人壽100萬,危疾50萬,意外48萬,醫療大房~~每月保費1400元
Thanks!!

民房

原帖由 ececbaby 於 09-10-20 15:25 發表
我的info較長,多謝解答。四人家庭,都買了以下plan,有否不足處?我覺得太貴!可加可減嗎?(agent提議我再加些2位成人的醫療)
囡8yrs:
儲+人壽36萬(到18yrs) & 儲+人壽11萬(付8年),危疾30萬,意外16萬, 醫療大房, 儲蓄醫 ...

其實你們的保障都幾夠.除了爸爸沒有買危疾.另外要注意危疾保障額是否足夠醫療後的生活費?? 另外,想問一下已買了醫療為何又要買儲蓄醫療????如要儲蓄相信有好多其他選擇.如怕醫療保障不足,可加住院現金及手術現金. 當然如你覺付擔太重可選擇減額,但其實在你買單時,agent應以幫你計劃好,你可以付擔幾多.如你覺得太貴,為何當初你又同意??可能現在經濟麻麻,使得生活負擔加重.如要再加,你要三思自己是否能負擔得到.

男爵府

多謝你的指點!!
其實我對保險的terms一頭霧水,所以有D買左都唔知有冇多得滯??
而個agent本身係同學,講個信字,但而家睇下其他人嘅供款,又覺得自己好似比得好甘!!
所以煩請再指教下,應該點調整??
要求小朋友有完善嘅保障,可以住私家房;大人就同一般人的保障就ok了,先生往返國內工作.
Thanks a lot!!
原帖由 markleeyk 於 09-10-20 20:46 發表

其實你們的保障都幾夠.除了爸爸沒有買危疾.另外要注意危疾保障額是否足夠醫療後的生活費?? 另外,想問一下已買了醫療為何又要買儲蓄醫療????如要儲蓄相信有好多其他選擇.如怕醫療保障不足,可加住院現金及手術現金. ...

民房

原帖由 ececbaby 於 09-10-20 23:15 發表
多謝你的指點!!
其實我對保險的terms一頭霧水,所以有D買左都唔知有冇多得滯??
而個agent本身係同學,講個信字,但而家睇下其他人嘅供款,又覺得自己好似比得好甘!!
所以煩請再指教下,應該點調整??
要求小朋友有完善嘅保 ...

老實講,信同學都好正常,但自己都要清楚先穩陣.每個人or每個家庭o既負擔同財政都好唔同.唔可以話人地平d就一定好,可能佢地保障無噤全面呢.或者錢儲少d.
無論大人或小朋友,醫療(私家房,實報實消)+住院現金+手術現金+危疾.已經可以話十分全面.
當然大人可以轉返做大房.
你老公最好就加返個危疾.現在的醫療計劃都係全球保障,但要留意如在中國留醫,要比按金而且只有指定醫院先可以保.你最好問返你個同學.

男爵府

Thank you so much!!!

男爵府

唔好意思,仲有嘢想問.
本人的醫療方面是否足夠?
agent說我和老公的plan不足夠,其實我已表明大人不必要像小朋友般住私家房,一般有保障就ok,我也想幫老公加危疾,只是不明白現有的醫療plan有何不足?
我覺得供得層樓嘅價錢,不知是否太傻??

民房

原帖由 ececbaby 於 09-10-21 18:53 發表
唔好意思,仲有嘢想問.
本人的醫療方面是否足夠?
agent說我和老公的plan不足夠,其實我已表明大人不必要像小朋友般住私家房,一般有保障就ok,我也想幫老公加危疾,只是不明白現有的醫療plan有何不足?
我覺得供得層樓嘅 ...

首先,我想問你當初買時,已同你講你不足夠???還是後來經濟狀況轉變才不足???當初買時為何又不做足????
回正題,一個完整的醫療計劃內包括危疾保障,住院保障(大房,半私家,私家),住院現金,手術現金. 一般危疾如癌症,心臟病等往往醫療費可高達$80-100萬.另外,亦要考慮病後休養的生活費. 所以你可以對比一下你現有的計劃.
當然所有野都係budget問題.唔係每個人都可做到足.
最後,最尾一句唔係好明.;p

禁止訪問

禁止發言

禁止訪問

複式洋房

請問人夀及危疾50萬及100萬:
1.男 47 無煙酒
2.女 60 無煙酒

大宅

原帖由 helenhhh 於 09-10-28 14:56 發表
請問人夀及危疾50萬及100萬:
1.男 47 無煙酒
2.女 60 無煙酒

老人家 (女 60) 保費會比較貴,而且買危疾要視乎身體狀況而核保,我PMo左D資料俾你參考,看看可以幫到你嗎?

複式洋房

kawama88,

謝謝你D資料.

其實老人家是否不須買呢,甘貴.

民房

原帖由 helenhhh 於 09-10-29 14:53 發表
kawama88,

謝謝你D資料.

其實老人家是否不須買呢,甘貴.

其實如果付擔唔到,可以考慮只買醫療及長期護理. 如中風等需要人照顧的病症,便會十分有用.

大宅

保險不保.....值..我真慘!!!!可以點算好!!可以點做!!!

我供保險己供了由11一13年,今星期突然發現舊年份保單又load 左錢,明明當日我去centre 交錢已叫佢地計哂所有欠的錢,結果要上去整一大餐,更加驚就係我D單回報嚇到震!我D plan GL-20,成人依家cut,只可取回55%,有D小朋友 plan 23-3x%,依家仲有7-8年供,beak-even要25-30年(即是7-8年後再要等5-10先回本) ,

我再叫佢事蛋做一份一樣保障供10年的單比我睇,結果供滿10年,可以取回90%有多,我間佢,佢會點做!!

仲有D紅利已比你 (last year total )的可以取回,(eg.Total8000/2008,6000/2009)由2008開始.,今年無乜紅利就算La!無理由已pay 的可以取回,都唔知點算好!!no earnning power, 又要供小朋友讀大學,仲以自己well-planing,十幾卄年前供定保障,可以變成咁慘!!可以點算好!!可以點做!!!

複式洋房

原帖由 chuchu-fighting 於 09-11-6 08:59 發表
我供保險己供了由11一13年,今星期突然發現舊年份保單又load 左錢,明明當日我去centre 交錢已叫佢地計哂所有欠的錢,結果要上去整一大餐,更加驚就係我D單回報嚇到震!我D plan GL-20,成人依家cut,只可取回55%,有D小朋友 ...

咩事講到好似買咗個炸彈咁,慘到叫苦連天呀?!
我估計個回報變得咁低,主要係因為曾經從保單戶口內loan過錢出來。通常過去嗰十幾廿年,保單紅利每年平均有5厘,時高時低。但係loan錢收番利息,通常都計8-9厘,同每年紅利相差好遠,利息支出根本抵銷唔到紅利收入。咁個回報有咩辦法唔低呢?!
引述︰「有愛,什麼都可以講包容。」
引述︰「没有愛,什麼都不能包容。」
..................................................
事實,是否應該剛好相反呢?!

禁止發言

首頁
34567...18

尾頁

跳至