烹飪搵食

跳至

首頁
34567...79

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 靚咪媽 於 09-6-28 00:39 發表
T姐,
咁簡單~ BK short囉! 好多人都話miss咗D PM!

係啦我剛剛剷左再裝返先睇到人地pm入面打咩....

個一磅麵包盒送出左啦,我買時幻想個爐好大添...咁就買大左啦.

我想問,如果180C預熱..覺得佢熱過以前係唔係條發熱線開始有問題呀?

尋晚做盤腸仔包放最底格,20分鍾d包面好深色law.
<br><br>

伯爵府

邊個食譜教你用20分鐘呀??

我焗中種/腸仔包都係放中層10-12分鐘,見色水差不多就ok!
原帖由 chinatea 於 28-6-2009 01:53 發表

係啦我剛剛剷左再裝返先睇到人地pm入面打咩....

個一磅麵包盒送出左啦,我買時幻想個爐好大添...咁就買大左啦.

我想問,如果180C預熱..覺得佢熱過以前係唔係條發熱線開始有問題呀?

尋晚做盤腸仔包放最底格 ...

男爵府

早呀!

尋日好高興見到大家呀! 仲收到份自家製果醬,非常非常多謝4000 ,今朝攞左黎搽法包喇! 好

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 靚咪媽 於 09-6-28 11:12 發表

我焗中種/腸仔包都係放中層10-12分鐘,見色水差不多就ok!

我而家冇用中種法啦,用左排包個做法成3日都仲好軟咁就一直咁做,係前日果盤第一次焗到咁.

咁我試下做10-12分鍾睇下點啦.

<br><br>

侯爵府

HI~今日終於可以留係屋企抖下lu.....大埔依家又落緊狗c

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 靚咪媽 於 09-6-28 11:12 AM 發表

我跟開專業佢多數都係有餡的多數都係 190 15-20 分鐘, 焗包我都係放中層.....

水晶宮

原帖由 catjeffcat 於 09-6-28 14:40 發表

我跟開專業佢多數都係有餡的多數都係 190 15-20 分鐘, 焗包我都係放中層.....

你講得岩呀...真係用牛油水一路慢火煮d粉架,一路用木匙攪到要有筋度..我明天再試下先得.
<br><br>

男爵府

原帖由 catjeffcat 於 09-6-27 23:14 發表

未一次都未試過, 實在太太太太太太太多人等啦.... 而且 d 人話而家無以前咁好食.....

金田未搬之前我都食過幾次,其實佢出名在抵食夾大件啫! D三文魚壽司同鰻魚壽司面頭塊肉有手掌咁長,後來佢搬左我都無再幫襯喇!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 chinatea 於 09-6-28 10:41 PM 發表

你講得岩呀...真係用牛油水一路慢火煮d粉架,一路用木匙攪到要有筋度..我明天再試下先得.

唔係我答你喎.....

珍珠宮

原帖由 Jac 於 09-6-28 10:50 PM 發表

金田未搬之前我都食過幾次,其實佢出名在抵食夾大件啫! D三文魚壽司同鰻魚壽司面頭塊肉有手掌咁長,後來佢搬左我都無再幫襯喇!

哦.... 唔怪之咁多人幫親佢啦.... 不過真係太多人等, 我無咁好心機....

水晶宮

原帖由 catjeffcat 於 09-6-28 22:55 發表

唔係我答你喎.....

亞cat好可愛...老人家係咁架啦,時不時呆呆地.你睇我今晚又失眠真係慘呀.

最呢幾日成功整左班蘭cake,一個紅色一個綠色,初初唔識教汁整到好深色,我老野話好似食百潔布落肚,不過d班蘭好清香,好似返左家鄉咁好有feel.
<br><br>

珍珠宮

原帖由 chinatea 於 09-6-29 02:43 AM 發表

亞cat好可愛...老人家係咁架啦,時不時呆呆地.你睇我今晚又失眠真係慘呀.

最呢幾日成功整左班蘭cake,一個紅色一個綠色,初初唔識教汁整到好深色,我老野話好似食百潔布落肚,不過d班蘭好清香,好似返左家鄉咁 ...

仲咩失眠呀?? 好多心事呀... 多心事可以上黎講比我地知都得架喎.....
百潔布好攪笑喎, 你 D 班蘭葉係邊度買架?? 元朗?? 我講左好耐都未去買.... 懶都死....

男爵府

原帖由 chinatea 於 09-6-29 02:43 發表

最呢幾日成功整左班蘭cake,一個紅色一個綠色,初初唔識教汁整到好深色,我老野話好似食百潔布落肚,不過d班蘭好清香,好似返左家鄉咁 ...

我前晚都整左斑蘭椰汁糕,今次用晒黃砂糖代替白糖,所以白色部份唔係好白,不過我覺得會鄇康D!

想請問紅色又係點整呢?

子爵府

特別鳴謝 KPB400 好好味既果醬, 我己經食咗半樽, 另外半樽應該都好快清埋.

亞仔同 C6 叫我學整, 其實整應該唔難, 要整得好咁好食, 可能....... 真係有壓力. 不過我想起上次買咗既 strawberry.

子爵府

有餡要用 190 焗15-20 min
我次次都係 170 焗 10 - 12 min 就 ok. 多數 10 min. 我都係放中層.
就算用光波爐, 我都係 170 焗 15 min 一定得. 太耐個包皮燶之餘仲要好乾.

原帖由 catjeffcat 於 09-6-28 14:40 發表

珍珠宮

原帖由 Sania 於 09-6-29 11:53 AM 發表
有餡要用 190 焗15-20 min
我次次都係 170 焗 10 - 12 min 就 ok. 多數 10 min. 我都係放中層.
就算用光波爐, 我都係 170 焗 15 min 一定得. 太耐個包皮燶之餘仲要好乾.

...

我都唔一定跟到足... 自己控制一下, 同埋有時包包大與小同埋係咪迫埋一齊焗都會影響焗的時間....

水晶宮

原帖由 catjeffcat 於 09-6-29 08:10 發表

仲咩失眠呀?? 好多心事呀... 多心事可以上黎講比我地知都得架喎.....
百潔布好攪笑喎, 你 D 班蘭葉係邊度買架?? 元朗?? 我講左好耐都未去買.... 懶都死.... ...

班蘭葉要訂架...成日都冇我去元朗合益印印舖頭叫事頭婆訂,如果用葉汁要成50g,用班蘭液好過,班蘭液都有紅色架,用4G就夠啦.

我冇用椰汁用練奶,所以糖我係減左架.我係星加坡時問個aunt佢仲教我唔一定用練奶,椰汁,都可以用沙拉油,但我都係鍾意食練奶或者咩都唔落純班蘭味.
<br><br>

水晶宮

原帖由 Jac 於 09-6-29 11:00 發表

我前晚都整左斑蘭椰汁糕,今次用晒黃砂糖代替白糖,所以白色部份唔係好白,不過我覺得會鄇康D!

想請問紅色又係點整呢?

係唔係班蘭椰汁糕...

大魚比我插穿左..
<br><br>

珍珠宮

原帖由 chinatea 於 09-6-29 01:11 PM 發表

班蘭葉要訂架...成日都冇我去元朗合益印印舖頭叫事頭婆訂,如果用葉汁要成50g,用班蘭液好過,班蘭液都有紅色架,用4G就夠啦.

我冇用椰汁用練奶,所以糖我係減左架.我係星加坡時問個aunt佢仲教我唔一定用練奶,椰汁,都可 ...

係呀.... 唔該晒..... 但係液好似話係 D 化學嘢黎.

珍珠宮

原帖由 chinatea 於 09-6-29 01:21 PM 發表

係唔係班蘭椰汁糕...

大魚比我插穿左..

真係好深綠色喎... 唔怪得之你老公話似食緊百潔布啦.....

首頁
34567...79

尾頁

跳至