跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

大家可唔可以影一影<從0歲開始>的封面比我呀? 因為....我上網睇有好多唔同版本啊?

[email protected]

Wing (MSN: [email protected])

大宅

封面係呢個:
http://shop.campus.org.tw/ProductDetails.aspx?productID=000174619

從0歲開始/ON BECOMING BABYWISE
作者: 艾蓋瑞/貝南羅特 (GARY EZZO, ROBERT BUCKNAM) 譯者: 林慧貞

原帖由 wing724 於 09-8-18 16:52 發表
大家可唔可以影一影的封面比我呀? 因為....我上網睇有好多唔同版本啊?

[email protected]

Wing (MSN: [email protected])

男爵府

畀面勳章

原帖由 vivienne019 於 09-8-18 23:24 發表
封面係呢個:
http://shop.campus.org.tw/ProductDetails.aspx?productID=000174619

從0歲開始/ON BECOMING BABYWISE
作者: 艾蓋瑞/貝南羅特 (GARY EZZO, ROBERT BUCKNAM) 譯者: 林慧貞

...

Thanks a lot~~~~~

別墅

大家好,我好想同BB set個時間表呀,因為我BB日頭成日唔肯訓,食奶都係要訓住才食得晒,食完奶我99就會抱住佢訓大約半個鐘 (有時連半個鐘都唔訓),再放BB落床,但一落床就醒,隔一陣就喊要抱要玩,唔抱佢的話,佢就會”憫”週身”r”,因為BB有濕疹,通常99見到咁就會抱起bb,驚”r”到週身紅晒。

因為我未買到本書,但我想幫阿囡 set 個食奶時間表先:

0730-->1130-->1530-->1930-->2330

想請教各位媽媽,
1)食完奶俾阿囡玩2.5小時,之後都唔訓咁可以點做?
2)訓之前BB好”憫”週身”r”又大喊的話,係咪都唔建議抱BB?
3)最後一餐奶會唔會太夜,吃完都12點,訓到第2朝都係得7個小時左右,會唔會唔夠?
4)如果朝早果餐到7:30到未起身,係咪都要叫醒BB食奶?

唔好意思,咁多問題~~

大宅

係 set 時間表之前, 想知道 bb 濕疹好晒未. 如果未好番, suggest bb好番先開始.

因為bb已經習慣咗之前既生活模式, 而家去改變佢地一定唔願意, 頭個一星期一定會俾平日喊得多. 所以如果d 濕疹未受控制, 唔好開始新時間表住.

到可以開始新時間表, 要先同家人商量好, 因為如果只係你想跟, 但家人唔合作, 都唔會咁容易成功.

以下時間表無問題.
1) 唔瞓都要放bb落床, 等佢地知道小睡時間就係小睡時間. 就算唔瞓都無人同佢玩
2) 如果 濕疹好番, 唔建議再抱住瞓. 詳情可參考本書).
3) 可以先 keep 住2330個餐, 到bb適應咗新時間表, 佢地自然會俾 signal 你佢地想瞓多d, 到時先提早食最後一餐.
4) 係, 因為而家就係想培養bb一個定時作息既好習慣. 所以飲食都要定時.

加油!

原帖由 Cherrywsy 於 09-9-2 12:35 發表
大家好,我好想同BB set個時間表呀,因為我BB日頭成日唔肯訓,食奶都係要訓住才食得晒,食完奶我99就會抱住佢訓大約半個鐘 (有時連半個鐘都唔訓),再放BB落床,但一落床就醒,隔一陣就喊要抱要玩,唔抱佢的話,佢就會”憫”週身”r”,因 ...

別墅

vivienne,多謝你既suggestion~~~

阿囡d濕疹仲未好,都唔知幾時會好??

呢排好佢好”憫”,又訓唔到,半夜訓訓下又大喊醒,以前唔會架,晚晚都一覺訓到天光,所以想睇下同佢set 時間表,希望阿囡會好d!!

唉....睇黎e家都係要control住d濕疹先,遲下再算。

複式洋房

無心機,返左工一個月,BB一定要抱先肯瞓晏就教,前功盡癈。................點算好?

首頁

尾頁

跳至