自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

正pk雷禾打左拱大段嘢李先雷屎

翡翠宮

我以前既想法都係一聽到好驚, 但接觸過好多患者後發現佢地真係有須要幫忙, 我眼見有好多個都係生後才病發的, 而個小朋友都只不過係幾歲大 但我亦有個至友既亞嫂佢都係同一case病發時個女好細個 但佢好好彩佢個細佬既骨髓啱佢用 亦有個case係有個女人接受過兩次骨髓移植, 而捐贈者係一個男人黎同佢無任何親戚關係的 個男人好偉大呀佢係入院抽針的 老實講以前我自己生仔都零願忍痛都5想在尾龍骨吉針, 都係因為外間傳聞實在太恐怖了 但現今社會醫學倡明, 我估個d憂慮應該可以大大咁滅少, 好遺憾我既骨髓5啱家姐用 但我真係好希望可以幫到其他有須要既病者 將心比己我都5想佢地既小朋友咁細個就無左媽咪 倘若我真係有幸可以捐的話, 再同你地分享詳情, 免得外間既人亂咁猜測影響到等待受惠既人
原帖由 evang1668 於 09-9-14 10:02 發表

我諗都係~~~~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

UP!

子爵府

UP~~

[url=http://www.elimy.com]

翡翠宮

呢到既TOPIC真係去得好快

翡翠宮

齊齊來參與捐骨髓大行動 如果無興趣捐既都希望大家能將此消息散播開去 多謝合作!

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

翡翠宮

當知道左屋企人5啱佢時, 我真係 到CC吓 佢就好堅強囉(表面) 因為我對住佢時我表面都無嘢架但到目前仲未有聲氣話搵到合適既骨髓呀 但E院叫佢第二次覆診時先再問下E生有無消息, 所以要下星期先G結果呀 我之前都只係登記左捐器官, 但上星期六都登記埋捐骨髓了 初步都只係抽你多少少血去做配對, 配對啱先再同你聯絡下一步既程序, 所以我既消息都只係透過病友發佈出黎 真正既程序有待我實淺左先話到比大家G 但香港真係好多人等緊骨髓移植的, 倘若你地都未有心理準備去捐時都希望將此訊息傳遞開去好讓大家都G道除了骨髓移植外仲有幹世胞可以幫到個班病友 而捐幹世胞無須住院, 好似捐血咁之嘛 不過捐之前打個幾針就因應每個人而有不同反應囉
原帖由 dada~0w0~ 於 09-9-16 12:27 發表
牛...

你姐姐現時點?
搵到未?

我只登記了器官捐贈
冇登記過骨髓, 請問是如何登記的?

以我所知, 捐骨髓係幾痛, 但亦好安全
希望大家响應

翡翠宮

UP UP佢先

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

而家情況點樣

仲未搵到啱的?
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

翡翠宮

未有消息要等星期二返QM問E生先G
原帖由 sonic04 於 09-9-18 00:09 發表
而家情況點樣

仲未搵到啱的?

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原帖由 ringoivy 於 09-9-18 10:20 AM 發表
未有消息要等星期二返QM問E生先G

希望快啲搵到啱的
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

網友netblazer 提供

用這樣轉貼效果不大吧!
建議請你朋友向慈濟骨髓幹細胞中心求助比較快...祝好運!

http://www2.tzuchi.org.tw/marrow/index.htm

翡翠宮

我起初都好5開心, 但過左一星期後就諗 其實上天真係有安排的 可能家姐個CASE未使去到換骨髓階段, 只係E生建議啫 所以個結果係配對5到囉 但當去到危急時我深信個天又會安排到有緣人相會的 係咪好亞Q精神呀
原帖由 sonic04 於 09-9-18 13:36 發表

希望快啲搵到啱的

翡翠宮

白兔先生, 我想問呢個捐贈機構同紅十字會, 會5會有聯網 我尋日聽姑奶講話佢早幾年前同老公在某一個公開場所亦登記左5G佢係咪指呢個呢?我以前在港只有紅十字會咁我係咪要登記多一次呀
原帖由 sonic04 於 09-9-19 01:09 發表
網友netblazer 提供

用這樣轉貼效果不大吧!
建議請你朋友向慈濟骨髓幹細胞中心求助比較快...祝好運!

http://www2.tzuchi.org.tw/marrow/index.htm

翡翠宮

另外, 我又想問下大家G5G香港其實有無為大人存骨髓既機構架 呢...即係好似儲臍帶血咁個種呢只不過依家我係想為自己舖定後路儲定先之嘛 咁第二時大吉利是自己有事都5使望天打掛嘛 5G有無又5G得得架啦

水晶宮

兔兔都唔識

問下提供者先

翡翠宮

禾旦李巧消息
原帖由 sonic04 於 09-9-20 10:20 發表
兔兔都唔識

問下提供者先

翡翠宮

又悶吓你地先

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

UP !

首頁

尾頁

跳至