論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人來左2星期,阿仔咳足2星期,間中晚飯果次藥佢竟然在飯後2小時才俾阿仔食 ,我知道即時叫佢唔好餵佢食,等佢飲完睡前餐奶才餵.唔知其他餐有無這個問題!

今早阿仔7時半醒左,磨左半個鐘咳到飲唔到奶,見阿仔好累,唔迫佢返興趣班.點知工人走入房抹地阻礙佢再瞓,之後自己入去睇仔(當時我洗頭中),婆婆開門入去的同時,阿仔就跌落床,我趕快洗完頭去抱仔,工人就話婆婆開門嚇到阿仔一跳,我問佢當時做咩嘢,佢話去取坐熱中的奶俾佢飲.
婆婆話阿仔當時捲著被蹲在床上,我見唔到不能下判斷,只能叫工人唔好俾個仔被包過頭,在房做唔到咩就唔好留下來阻著阿仔,叫佢跟婆婆到農莊收菜.
佢地走左,我幫個仔按摩個頭,阿仔終於可以好好瞓下覺.

別墅

14/11/2009

今朝出lift 時. 仔仔唔肯行, 我叫工人出去禁住部lift 我慢慢出去. 我都遇左, 佢一出去我都要自己press. 點知拎轉頭佢o係度開個bb車. 完全聽唔到我叫佢press 只聽到佢出去. 個門想close時. 我怒到講 : 叫你禁住部lift呀.!, 成個大堂都聽到 ~ 想死呀!!!
開心d啦, 好快就一世啦

大宅

好媽媽勳章

呢兩日天氣轉涼, 我尋晚就拎左套長"就"睡衣俾個仔訓覺著, 仲拎定件外套放係床邊叫姐姐今朝等我個仔一起身就要著. 我同姐姐講天氣凍喇你自己要著多d"三"呀., 點知......

今朝我起身, 間屋開晒窗我個仔剩係著住短"就"三, 狂打"哈痴"同流鼻水姐姐都唔理佢.

我問佢點解唔同個仔著"三", 佢第一就話太太無叫. 我問佢點解天氣凍同bb著"三"佢自己都唔知要人教?你仲話自己湊過小朋友????

咁佢跟住就話唔知d長"就""三"放係邊. 我話第一日就同你講左係邊啦(我個仔得三個櫃咋嘛 )

我今日終於打左俾agent佢地同姐姐講清楚. 我怕佢而家照顧我個仔都攪唔掂, 咁第日bb出世點算呀

我而家日日咁勞氣我真係怕好擔心, 因為我一話佢我個肚就好痛..仲有第日都唔知會唔會生個"忟薑"出黎....

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

哈, 話說我個老細(well 我覺得叫公主都"bin"低左佢... )前日凍冰冰都無同我個仔著"三", 尋晚我地出街食飯佢終於feel到咩叫做凍!!! (我叫佢著"三"佢話夠喎...)

頭先我個仔訓緊覺, 佢無啦啦叫醒我個仔, 激死我老公, 連佢都話想換左佢.

頭先我煮飯, 每一隻碗我拎起既都係dirty, 我已經唔知講咩好....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 caracat 於 09-11-14 11:58 發表
14/11/2009

今朝出lift 時. 仔仔唔肯行, 我叫工人出去禁住部lift 我慢慢出去. 我都遇左, 佢一出去我都要自己press. 點知拎轉頭佢o係度開個bb車. 完全聽唔到我叫佢press 只聽到佢出去. 個門想close時. 我怒到講 : 叫 ...

對住佢地難免會有d咁既情況...暫時我都唔會叫朋友上黎我度, 費事人地以為我痴左線

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 小萱 於 09-11-13 23:48 發表

我個都係咁喎,不過佢昨日抄左我啦,一個月通知,我好開心喎
真係好羡慕你啊! 你出咗什麼辦法? 可否賜教!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 maywei 於 09-11-17 12:30 發表
真係好羡慕你啊! 你出咗什麼辦法? 可否賜教!

Hi maywei, 你個姐姐d skin problem 好返未呀..?

我都好想知, 因為我決定左, 佢唔炒我, 我過多半年都會炒佢!!!!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 lanlanmami 於 09-11-17 21:03 發表

Hi maywei, 你個姐姐d skin problem 好返未呀..?

我都好想知, 因為我決定左, 佢唔炒我, 我過多半年都會炒佢!!!!

嘻嘻! 邊有咁快啊! 我見佢隻腳趾仲有d白色的物體, 單係這兩天天氣凍咗咁多, 我每天放工搵衫搵被都夠我煩. 我家公主都無幫忙, 真係做到我無停手, 要釘/縫實d被, 搵d冬季校服, 又要出去太子金綸買多條裙比阿囡, 還要兼顧阿姐d衣著, 外出買咗d cheap cheap 的"找"毛衫比佢. 最激氣係佢無用腦, 上星期五唔記得早d煮飯, 要遲咗半個鐘才去練水, 最慘係佢哋比教練罰, 教練又比說話我聽, 總之如果有方法可以唔補錢炒工人, 一於記得話我知, 我都想唔做.

大宅

好媽媽勳章

吓? 仲有白色野?? 你自己要小心d呀, 佢地真係好dirty因為我懷疑緊我個姐姐點去peepee.次次去完塊板都有水架...

唉, 我咯個姐姐, 前日沖左枝super hot既奶俾個仔. 好睇佢大個識講, 第日bb真係唔知點算呀, 我都係決定唔要佢喇..

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 maywei 於 09-11-18 10:24 發表

嘻嘻! 邊有咁快啊! 我見佢隻腳趾仲有d白色的物體, 單係這兩天天氣凍咗咁多, 我每天放工搵衫搵被都夠我煩. 我家公主都無幫忙,真係做到我無停手, 要釘/縫實d被, 搵d冬季校服, 又要出去太子金綸買多條裙比阿囡, 還要兼顧阿姐d衣著, 外出買咗d cheapcheap 的"找"毛衫比佢. 最激氣係佢無用腦, 上星期五唔記得早d煮飯, 要遲咗半個鐘才去練水, 最慘係佢哋比教練罰, 教練又比說話我聽,總之如果有方法可以唔補錢炒工人, 一於記得話我知, 我都想唔做.

我諗都幾難嘞!

男爵府

今日又開門吾記得炆keys,漏左抽keys係大門個鎖度,5個月第三次,而家有鐵閘都好D,如果遲下搬左無閘,真係死,全屋得佢同我女女!我巳經頂吾住炳佢,c6仲笑,叫我冷靜D,激C~

別墅

有....
1,我買完野返到屋企,佢竟然係度睇電視(唔理我個女),一邊扮野摺衫,我當然唔示弱,問佢做咩媽媽一返到黎說熜電視既,豬豬你幾時識得睇電視呀,佢竟然話係我個女自己按...我話我再比bb(只有15個月)睇電影,如果你咁想睇,等bb瞓覺先.......
2,佢既手電放係聽,有電話即接,send message

大宅

好媽媽勳章

原帖由 wingki628 於 09-11-19 16:11 發表
有....
1,我買完野返到屋企,佢竟然係度睇電視(唔理我個女),一邊扮野摺衫,我當然唔示弱,問佢做咩媽媽一返到黎說熜電視既,豬豬你幾時識得睇電視呀,佢竟然話係我個女自己按...我話我再比bb(只有15個月)睇電影,如果你咁 ...

睇電視?? 唉, 不過返左工好難控制....

子爵府

前日 : 1/ 呀姐自己決定唔抺地
2/ 係我放underwear 櫃桶度發現呀
B d 紗巾.

尋日 : 1/ 有抺地, 但係成個schedule遲左.
2/ 尋晚我發現呀B唔見左D餐具佢
竟然扮唔知.

今日未有新發現.

大宅

好媽媽勳章

今日到目前為止都ok...仲要讚下佢記得我個仔今日著casual wear...終於可以停下喇...

大宅

好媽媽勳章

唉, 剛剛話佢好左d, 今晚我同c6出街唔係屋企食飯. 出門口之前同姐姐講:"你地早d食飯啦"( 我用中文同英文講)

佢話:"知道喇"

點知我7.30pm打返屋企佢仲煮緊飯

我問點解咁夜呀, 我咪叫你早d囉...佢話:"太太講[早d]我唔明, 如果太太講[快d]我先知道要早d食飯."....

well, 原來佢連"have dinner earlier"都唔明囉...唉, 講左等如無講....

男爵府

尋日返到屋企, 工人係廚房煮飯, 咁我入廁所, 見到抽氣扇開左, 但條繩用衣夾夾住一半, 咁抽氣蓋只係開少少,而又未關上, 有一條好少"啦", 我叫佢出黎問佢點解開抽氣扇又唔開蓋, 佢又係好驚奇同碌大隻眼同我講:太太, 我無呀, 我無開呀. 我話我剛剛返黎見到就即刻問你, 佢死口話無呀, 無呀. 咁即係話個抽氣扇開左一日都唔知啦. 以前C6成日話佢無問題, 只係溝通上問題, 近排佢自己都中招 , 問工人所有野佢都係答唔知, 無呀, 仲要碌大眼唔關佢事.
好彩有你地班姊妹比位我呻mouth: , 我真係覺得好辛苦, 好多野都係自己做番, 佢只做煮飯(但唔好食), 洗碗, 清潔屋企, 屋企越黎越亂, 一包二包都唔知係乜. 但D人同我講工人好好, 有同人打招呼, 買餸又快手快腳, 好煩呀!!
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

大宅

好媽媽勳章

原帖由 AAl 於 09-11-21 10:09 發表
尋日返到屋企, 工人係廚房煮飯, 咁我入廁所, 見到抽氣扇開左, 但條繩用衣夾夾住一半, 咁抽氣蓋只係開少少,而又未關上, 有一條好少"啦", 我叫佢出黎問佢點解開抽氣扇又唔開蓋, 佢又係好驚奇同碌大隻眼同我講:太太, ...

係呀, c6成日都話我自己係度發"din", 有咩咪慢慢教囉. 哈, 到自己"領教"過之後咪知道囉

咯有姐姐行過,我同佢講: "姐姐呀, 你同阿仔著返拖鞋啦"

ofcoz佢無理我(我都慣喇...)c6忍唔住行去同佢講:"你聽唔聽到太太同你講咩呀, 佢叫你同阿仔著拖鞋呀."

姐姐答c6:"呀, 係呀係呀, 唔緊要啦", 跟住就拎轉面想走...

激死c6, 哈哈

首頁

尾頁

跳至