樓市動向

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hv245
你所講的,我好有同感。
想當年,我雙親為了置業,每人都係打兩份工,雖然當時只是讀小學,但都好明白父母的辛苦。所以,讀緊書時已找part-time,自己搵自己駛。我一出嚟做嘢,就將一半人工俾晒媽咪,自己又要供自己讀書。
名牌?到而家我一個都冇。我好明白,我寧願個銀包有一千蚊,都好過用一千蚊買個銀包,而裏面連一蚊都冇,咁要個成千銀嘅銀包又有何用?

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實真係一部份啦~我相信70後,80後,咩年代都有懶人同努力既人~
我係80後,F.5之後都係搵3-4千做學徙,但我冇諗過排公屋,洗政府,到現在上到位~人工算OKAY
我19歲就搬左出黎同男朋友住~冇再問阿媽要錢~其實F.5之後我都有做PT,所以係讀完書就冇再問過阿媽了
21歲同男朋友買左層平唐樓,阿媽果時借左10萬比我,我3年多之後還晒~
現在結左婚,生左仔,層樓太細賣左,租緊樓住,之後一路都係靠自己~
上年6月開始冇做野~因為換工人~我都係洗自己~
其實成日見人講80後真係有D反感,好似比人lable左咁,因為次次講都唔係好野黎~
我都識個90後,好勤力~返完正職,放假就會返PT,新年仲要情願雙工返PT~
我覺得咩年紀咩人都有

有能力而唔努力靠自己既~我都唔贊成政府養懶人囉~
特別係黎香港拿著數既人囉

http://www.uwants.com/attachments/day_071009/20071009_ac433c37df94829a0fffH86bsiiFClBw.gif

禁止訪問

BK Milk勳章

珍珠宮

對呀!樓主帶出的問題︰就新聞受訪的年輕人,理直氣壯去喊, 買唔起樓, 無人理 (即無人幫)。大學生未畢業就申請公屋,有人(那個只有25歲的年輕人)為申請公屋就降低人工去遷就。
旁人的我就覺得很可笑,佢地竟然想做幾年嘢就儲到筆首期上車。個人認為,如果冇十年八年,都不用想了。當然十年八年後啲樓價又會貴啲,但人總要向前望。啲公屋都係留番俾真正有需要而真的又冇能力的人去申請啦!

王國會長

王國會長

當然最大問題係政府, 政府好應把好關(調整下申請資格), 有乜理由冇入息的學生也可以申請, 他們冇地方住嗎? 這只會鼓勵D學生夠年齡就走去申請先, 其他真正有住屋需要的或者D 露宿者又點?

原帖由 Buyadream 於 10-4-8 10:12 發表
最大問題又係政府??? 有無攪錯, 政府只係根據個人入息而去審核申請公屋其中既一項條件, 並非個人學歷。

片段中既受訪者, 唔該唔好賴啦, 自己揾唔夠既咪勤力D做多份兼職, 慳D洗, 儲多D囉, 成日係到賴, 等政府幫, 等 ...

珍珠宮

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-4-10 23:12 發表
當然最大問題係政府, 政府好應把好關, 有乜理由冇入息的學生也可以申請, 他們冇地方住嗎? 這只會鼓勵D學生夠年齡就走去申請先, 其他真正有住屋需要的或者D 露宿者又點?

...

依個政府永遠都係「後知後覺」架啦!有時候我會想︷啲高官每個月拿咁多人工,都唔知做乜。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 hv245 於 10-4-10 08:09 發表

同意每一個年代都有懶人, 但一代不如一代. 起碼十幾廿年前都唔會見有人(仲要係大學生)咁理直氣壯去喊, 買唔起樓, 無人理 (即無人幫). 想自己生活改善唔係自己幫自己咩?

即使依度回應, 都有人如新聞個大學生一樣, ...

多謝你~我會堅持~努力~人生係自己既~
其實有時睇到講80後既TOPIC都唔想睇~實冇好野~咁人地講得未必唔岩~但我唔會做D咁既野所以反感~
我現在堅持上返車~等緊機會~BB返學我都返返工了~

現在係香港人鬥大陸人~鬥懶~唉~
http://www.uwants.com/attachments/day_071009/20071009_ac433c37df94829a0fffH86bsiiFClBw.gif

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

我唔知係咪一定80後就會有咁大差別,但事實上係佢地呢個年代既人享受到上一代人既成果,無論係經濟上、生活質素上、政治上等等,
我係80前少少既人,我地既父母唔少都叫讀過書、又係咁啱係經濟起飛年代打工既人,佢地辛苦搵到既錢,都會留俾自己仔女,希望佢地將來會更上一層樓。所以,好多時父母唔需要D細路辛苦就滿足佢地。如果D細路一開始既生活係飲飲食食、物質為先,自我中心咁強既而且無辛苦過既人,點會識得諗要靠自己努力+勞力去換取自己想要既生活。

好在,我父母無咩經濟上支持到我,我真係感激佢地無幫過我,因為我呢世人都會記得自己由大學到master完呢十年自己係點努力返黎,個段時間人既意志同埋耐性真係無人教到,除左自己體會。

所以,用把口話俾D後生聽係無用,寧願佢地辛苦一下,自己想辧法,如果唔係將來佢都捱唔到幾耐。

珍珠宮

2024年龍年勳章

我覺得唔好成日講80後啦, 80後都會有發奮努力的人家麻.

80年 同 89年出生分別已經好大了, 80年可能已經做左10年野, 89年可以岩岩畢業甚至未畢業.

希望每天開心渡過 ;-)

首頁

尾頁

跳至