跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

回覆 hc1018 的帖子

我囡囡係 A 班, 全班得4個男生咋. 加埋係仔仔多D 陽氣.

大宅

hc1018 發表於 11-11-13 09:24
我仔仔係安得兒讀n班,已交k留位費,但也大心細想報恩臨

要交留位費咩? C6 之前問過老師又話依家唔洗交錢, 出年5 月填表就OK. 我冇比錢呀, 依家點算?

子爵府

我想請教下過來人家長,這校的教學內容係點?
因為我親戚的女兒都是收到waiting list, 佢唔知等唔等好.

1. k1已有eng phonics學嗎? 有沒有書的? 那個出版社的?
2. k1有沒有pth堂的? 是唱遊形式咁教? 有沒有書的? 那個出版社的?
3. 平時用廣東話教? 有沒有eng 及pth? 時間比例如何?

唔好意思咁多野問

伯爵府

好媽媽勳章

kufubaby 發表於 11-11-13 23:53
我想請教下過來人家長,這校的教學內容係點?
因為我親戚的女兒都是收到waiting list, 佢唔知等唔等好.
我試下答你啦...當初我對此校感覺一般, 但校舍大呢樣我比較喜歡, 因為就算有咩活動可以係返學校舉行唔洗下下要租出面場地, 相對唔須要家長買票入場囉 !

1. k1已有eng phonics學嗎? 有沒有書的? 那個出版社的? 有英文堂亦有net teacher 1 week 2 堂, 我女好喜歡上此堂, 而且佢每日會自己拎本書出黎讀, 至於係咪 正式既 phonics 我唔係太清楚, 你可打電話問學校...
2. k1有沒有pth堂的? 是唱遊形式咁教? 有沒有書的? 那個出版社的? pth堂, 是否普通話, 老師說下學期才有 1week 1堂
3. 平時用廣東話教? 有沒有eng 及pth? 時間比例如何? 平時以廣東話教...

我對此校開始有改變, 因為本身不是天主教徒, 但女兒入讀 k1 (2個半月) 後, 發覺她對身邊的事好留意, 佢依家可以數出8-10個同學仔既名字, 我真係估唔到...

如有錯漏,其他媽咪請更正 !

禁止訪問

男爵府

回覆:雙雙媽 的帖子

加埋我仔仔咪可再多啲陽氣呢!佢五號要我交k留位費!我交定先!費事無書讀啫!

伯爵府

好媽媽勳章

lovelymamamia 發表於 11-11-14 10:00
回覆 PANCO 的帖子

Hello Panco,
我女係工人帶上學的.

禁止訪問

男爵府

Wow ! 呢幾年出生率開始多. 我個女呢期返o黎成日扮老師講'孔融讓梨'比我聽
你快樂,所以我快樂 !!!

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

回覆:荃景圍"天主教領報幼稚園"

報到!收咗我亞哥個女,6月B,下午班,佢話呢幾日要交留位費喇,佢first choice 係聖母,未收到信,所以佢會交咗先。報告完畢!

*** I Love My Family ***

禁止訪問

回覆:charmrachel 的帖子

別墅

lovelymamamia 發表於 11-11-10 14:53
請問會收多少人呢2012-2013 K1??

收兩班120人,每班上下午各30人

複式洋房

charmrachel 發表於 [url=tel:11-11-15 00]11-11-15 00[/url]:09
報到!收咗我亞哥個女,6月B,下午班,佢話呢幾日要交留位費喇,佢first choice 係聖母,未收到信,所以佢 ...

複式洋房

聖母最遲12號要交留位費,如你哥未收到信,應該要打去學校問下

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

係囉, 我今日打去問, 接電話miss話書記今日放假, 聽日再問.
*** I Love My Family ***

複式洋房

我個女係11月出世 ,安得兒收左我個女,我又交收留位費,領報都收了我下午班,但我都想轉佢上午班,而家我等埋聖文嘉中英文,如果唔得我都得到18號先去領報交留位費!

民房

收左我囡囡上午班 不過我最擔心係唔知點返學
因為我住石梨 打去問佢話冇保姆車到
請問有冇家長可以指教下 有咩辦法??

大宅

回覆 charlie1015 的帖子

你可能要搭車到荃灣再轉39M或39A去領報, 39M就荃灣MTR同力生廣場有站, 39A就千色店有站. 不過39M穩陣D, 班次5-10分鐘一班, 39A D班次就唔定, 要20-30分鐘一班. 其實你住石梨, 點解唔揀荃灣市中心的幼稚園呀?除非住附近, 唔係領報真係幾唔就腳.

大宅

回覆 charlie1015 的帖子

你可以坐48X在力生廣場落車然後轉39A或39M或小巴95M(不過係中途站, 可能無位, 在荃灣中心落車後要行5分鐘左右). 如果巴士轉巴士好似仲有轉乘優惠.
不過通常校車係開學前做校服嗰D時間會開個COUNTER收學生, 所以你都可以直接問吓佢哋.

民房

回覆 Mermaidchan 的帖子

我唔選擇坐巴士喇! 因為大人同小朋友都好辛苦!
所以如果真係冇校車到 我會轉讀其他幼稚園....

首頁
34567...8

尾頁

跳至