論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唓 ~ 佢哋之前夠吹話6月會加人工咯, 而家都就嚟6月中啦, 加條毛俾佢哋呀?

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

但係真係好似聽agent講黎緊d外傭會加人工, 仲要一加加幾舊水.....(即係可能多過10%), 我地香港人都冇咁多人工加

伯爵府

牛年勳章

From $3680 and increasing to $4400 - which is about 20% pay rise.

If so, HKG please suggest this to our boss first. HK employee normally is getting 1-3% rise and not for all.

What the Fxxx!!!!

禁止訪問

男爵府

我估我0個個應該信晒個遙言, 以為7月可以加到4千幾... 所以明明5月尾resign 都個delay 7月先走... 一方面又問我拎letter of release 方便搵工...

始終佢又有街數... 就0甘走佬返去都會搵到佢嫁0拉...

男爵府

如係咁加法. 我自己全職湊好過lu...再叫老公pay salary 俾我, 保証唔黑面+同佢慳家+一定不會用屎尿m血煮飯..同有啖好食..

大宅

點解決定佢地人工時,唔考虑埋佢地鄉下既指數?
佢地啲錢幾乎純係番鄉下用,不如就同佢地當地既GDP掛鉤啦!剩係識輸打嬴要,我地未加薪佢地要加定先,我地減薪佢地又話自己已經太低無得減。都係果句啦,加囉,不過要佢地感受香港既物價,自己負責食住。
佢地唔係以為自己係人材,要RELOCATE黎香港打皇帝工呀?咁洗唔洗請埋司機比佢地用呀?

男爵府

http://hk.news.yahoo.com/article/100614/4/imny.html

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

d公會係印報同菲報不斷post香港政府會加人工之嘛(妳可以問下個工人),但話顧主反對加薪喎,所以建議工人站起來嘛,向政府施壓

大宅

吓,咁咪即係想攪民憤?啲工會係咪個腦有問題呀?

原帖由 littlecarey 於 10-6-18 14:40 發表
d公會係印報同菲報不斷post香港政府會加人工之嘛(妳可以問下個工人),但話顧主反對加薪喎,所以建議工人站起來嘛,向政府施壓

男爵府

除非政府呢排都覺得唔夠煩0拉... 
原帖由 CoffeeCake 於 2010-6-18 14:42 發表
吓,咁咪即係想攪民憤?啲工會係咪個腦有問題呀?

男爵府

佢就想啦!
我今年都係加0.56%jar~
發佢o既春秋大夢啦!

男爵府

係咪short嫁,加都4400, 如果真係,我一定唔會用工人law...4400 仲要包食包住,包水包電,包受氣.....

大宅

我個美女走一個多月,近日收到六月份電費單($445),同四月份($699)比較差好多囉,個電話日日大電細電义住,睡覺都用電話聽住歌,一定第朝先熄啦,我都唔使日日义電啦.....重加,呢D點計!!!!!!!真係離譜!!!!!

首頁

尾頁

跳至