自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

原帖由 optimus 於 10-7-20 22:37 發表

可能香港市民被班癲狗議員洗左腦, 以為大聲夠惡就代表岩, 捉狗隊捉狗又俾人圍, 小販管理隊拉小販又俾人圍, 總之就係旁觀鬧人o個個最岩.

如果佢地程序上冇出錯,冇好殘暴咁捉狗,冇聲大夾惡講晒粗口鬧人地小販係乞兒咁去捉狗捉小販既,冇人會鬧佢地.
我地如果比人洗左腦,以為聲大夾惡就得既 片丨位主角應該比人掟左蕉嚕,我覺得片中既人已經好克制自己,起碼冇講粗口罵佢地先丫

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

勁!我都封你做我偶像!!!

一齊為動物出分力,唔明白的人就由得佢!!!!

原帖由 lauretta 於 10-7-20 13:27 發表

彭福係狗公園,見到狗好正常BOR,你唔鍾意大可以唔去,狗公園係好少,小朋友既公園就好多,所以狗公園一定會好多狗,因為呢D公園係唯一可以比狗狗放任奔跑既地方,仲有人地同隻狗帶口罩係人情,唔帶亦係道理,狼狗又點?個樣 ...

子爵府

原帖由 optimus 於 10-7-20 22:45 發表

所以我一早都已經提議各位愛狗人仕, 如果認為專業捉狗隊係根本唔識捉狗既, 應該諗辦法去敎導下佢地點捉囉, 例如 send d 影片俾佢地呀, 或者同愛護動物協會傾傾之類啦. ...

我都講左,佢地好專業而且指引亦有講明,佢地需要準備個籠響側邊,一索到狗就即刻入籠放索,根本唔需要拖住隻狗行.佢地日日響狗房都索唔少狗去p嫁啦,點解要拖隻狗行,咪就係懶得搬狗籠囉

ps:都唔明點解d人成日睇d唔睇d,我鍾於明白taxi哥既金句係點解

子爵府

原帖由 lamlambaba 於 10-7-20 18:37 發表
我諗係呢道評論架人, 絕大部份都無用過捉狗棍, 唔通佢地都學識正確地用支棍先可以評論呢件事!

捉狗隊應該比我地任何人係用呢支棍方面來得專業, 可能理論上支棍係唔會傷害到d狗, 但實際上有好多變數, 譬如有些途人係 ...

我住果度d捉狗隊都係響途人指手劃腳中進行捉狗,點解人地可以唔令狗加嘔血呢?我地唔係話佢捉狗唔0岩,而係指責佢令狗狗嘔血都仲要唔理,仲要寸寸咁利用狗狗作為狗人質,仲要再索緊d,學我獸醫咁講,狗狗冇事係命大,如果佢咁索法,狗狗有極大可能會窒息死亡,佢地刻意既殘暴先係令人憤怒既主因

男爵府

原帖由 lauretta 於 10-7-20 23:06 發表

我都講左,佢地好專業而且指引亦有講明,佢地需要準備個籠響側邊,一索到狗就即刻入籠放索,根本唔需要拖住隻狗行.佢地日日響狗房都索唔少狗去p嫁啦,點解要拖隻狗行,咪就係懶得搬狗籠囉

ps:都唔明點解d人成日睇d唔睇d ...

我好欣賞你為動物抱不平嘅精神態度加油!唔明 點解有D人覺得自己係人類就高高在上根本唔尊重生命

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 lauretta 於 10-7-20 23:01 發表

如果佢地程序上冇出錯,有好殘暴咁捉狗,冇聲大夾惡講晒粗口鬧人地小販係乞兒咁去捉狗捉小販既,冇人會鬧佢地.
我地如果比人洗左腦,以為聲大夾惡就得既 片丨位主角應該比人掟左蕉嚕,我覺得片中既人已經好克制自己,起 ...

講開食環,佢地都只係對無權無勢的小販下手,旺角成條西洋菜街畀晒有線now香港寬頻等電訊公司霸晒做生意就冇人理。

子爵府

原帖由 八婆仔@ 於 10-7-20 23:04 發表
勁!我都封你做我偶像!!!

一齊為動物出分力,唔明白的人就由得佢!!!!

八婆仔@,

我老公都叫我唔好理d腦生草既物類(佢話睇完都覺得冇問題既,簡直唔算係一個人,只能稱呼為物類,惻隱之心人,人皆有之,你睇完冇感覺唔係問題,有人唔鍾意狗可能真係唔會有感覺,ok嫁,但覺得片中主角做法冇問題攪到狗狗嘔晒血都好理所當然既先係大問題),我都唔想再講,我會同我既朋友同相熟既獸醫繼續一齊出分力(獸醫已就呢件事去信表達不滿),我希望我有生之年,我可以見到香港會好似德國咁,個個市民都識尊重生命

別墅

原帖由 lauretta 於 10-7-20 22:53 發表

o,曳小朋友對我黎講已經係一件活生生既武器,我不止一次比小朋友撞到啦,因為佢地推跌d野而dup到啦,踩到啦,佢地d尖叫聲嚇到兼耳仔嗡嗡聲啦,所以佢地對我黎講係攻擊武器.仲有我唔覺得咩原因要大狗主人自律帶口罩囉,只 ...

我有幾次帶住個細路等 lift, 一開門準備入去, 點知係見到一個好瘦既女仕拖住一隻身高差不多一米, 唔知乜品種既大狗, 嚇到要等多部 lift. 你話佢拖得實隻狗? 打死都唔信啦, 隻狗拖返住個狗主就差不多. 哩 d 人被其他住客投訴都係正常不過.

別墅

原帖由 lauretta 於 10-7-20 22:57 發表

從何見到我好開心?點解開心我自己唔知既
你唔係凡人,你係高高在上既萬物之靈先0岩

引用那段片既其中一個 comment 回應各下:

街市嘅雞檔劏雞嗰時,啲雞都會畀人割頸放血,流出嚟嘅血一定唔會少過嗰隻狗嘅,何解冇人會報警,告賣雞嘅虐畜呢? 喺你哋係噉鬧漁護署嘅人冷血之前,麻煩你都用少少時間留意吓你口入面嚼緊嘅肉,唔好以為鬧咗人冷血就可以自認係正義,呢啲咁戇鳩嘅偽善我諗係得香港人先會做得出。

別墅

原帖由 lauretta 於 10-7-20 23:01 發表

如果佢地程序上冇出錯,冇好殘暴咁捉狗,冇聲大夾惡講晒粗口鬧人地小販係乞兒咁去捉狗捉小販既,冇人會鬧佢地.
我地如果比人洗左腦,以為聲大夾惡就得既 片丨位主角應該比人掟左蕉嚕,我覺得片中既人已經好克制自己,起 ...

但我直頭覺得兩位職員人身安全都受到威脅喎, d 人惡成咁.

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

點解條片一開已經係狗被索住不動. 看不到捉狗隊嘅行為?
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

別墅

原帖由 lauretta 於 10-7-20 23:06 發表

ps:都唔明點解d人成日睇d唔睇d ...

大家睇同一條片, 結論同你唔同, 所以你就係好清楚睇晒條片, 人地就係睇 d 唔睇 d ?

子爵府

原帖由 optimus 於 10-7-20 23:24 發表

我有幾次帶住個細路等 lift, 一開門準備入去, 點知係見到一個好瘦既女仕拖住一隻身高差不多一米, 唔知乜品種既大狗, 嚇到要等多部 lift. 你話佢拖得實隻狗? 打死都唔信啦, 隻狗拖返住個狗主就差不多. 哩 d 人被其 ...

阿水話你知身高同體力有關係?我女7歲50磅,1.29米,都拖得實我隻70磅重既金毛啦,我得127磅,拖朋友隻150磅重既聖班納都拖到啦,佢地唔係唔搶繩嫁bor,我狗狗同朋友狗狗都搶繩嫁,睇野唔好睇表面,我女仔朋友90磅唔夠,可以一個人搬地櫃添,一個人有幾大力同外表冇關,如果你住公屋,當時又係唔比狗狗搭lift既時間你可以指責佢,但如果係住私人樓,而又比養狗既,唔該唔好話人好搭lift,人地入lift先,你唔高興咪好似而家咁等下轉囉,咪講到lift好似for 人only咁啦

水晶宮

原帖由 lauretta 於 10-7-20 23:22 發表

八婆仔@,

我老公都叫我唔好理d腦生草既物類(佢話睇完都覺得冇問題既,簡直唔算係一個人,只能稱呼為物類,惻隱之心人,人皆有之,你睇完冇感覺唔係問題,有人唔鍾意狗可能真係唔會有感覺,ok嫁,但覺得片中主角做法冇問題 ...

所以我決定當睇唔到果種人…
根本大家都唔同星球既……
有人認為狗好恐怖 好驚 要帶口罩
我都係咁認為…有d人好恐怖 我好驚 佢最好帶口罩啦
我係咁希望姐………唔會迫人地既………

子爵府

原帖由 optimus 於 10-7-20 23:28 發表

引用那段片既其中一個 comment 回應各下:

街市嘅雞檔劏雞嗰時,啲雞都會畀人割頸放血,流出嚟嘅血一定唔會少過嗰隻狗嘅,何解冇人會報警,告賣雞嘅虐畜呢? 喺你哋係噉鬧漁護署嘅人冷血之前,麻煩你都用少少時間留意吓你口入 ...

唔好意思我家係唔食新鮮肉既,因為我地唔想見到呢d場面,而且我已經慢慢如素中,我唔係血小板唔達標,相信我如素好耐喇,我入口既肉,我絕對會珍惜同感激動物付出既生命,至於我有幾戇居,從我不停咁回覆你我就知自己真係幾戇居,算啦,我個腦唔係吔草既,我唔識同人好好講解,係我既問題

為人父母者,講粗口係壞榜樣啊,咁做唔係太好呢

別墅

原帖由 shannnb 於 10-7-20 23:36 發表

我係咁希望姐………唔會迫人地既……… ...

絕對係唔同星球啦, 我只係平凡既地球人, 而幾位應該係象牙塔入面既聖人, 對人類以外動物都咁愛護有加. 唔知幾時打算出家唔再食肉殺生呢可?

子爵府

原帖由 shannnb 於 10-7-20 23:36 發表

我係咁希望姐………唔會迫人地既……… ...

冇錯冇錯,我都係咁希望姐,唔會迫人既

子爵府

原帖由 optimus 於 10-7-20 23:33 發表

大家睇同一條片, 結論同你唔同, 所以你就係好清楚睇晒條片, 人地就係睇 d 唔睇 d ?

如果有睇既,應該見到條血路囉,唔緊要啦,你都話見紅好正常,我都覺得精神病人拮人2刀都好正常,唯有出街小心d,因為好多野都好正常

別墅

原帖由 lauretta 於 10-7-20 23:39 發表

唔好意思我家係唔食新鮮肉既,因為我地唔想見到呢d場面,而且我已經慢慢如素中,我唔係血小板唔達標,相信我如素好耐喇,我入口既肉,我絕對會珍惜同感激動物付出既生命,至於我有幾戇居,從我不停咁回覆你我就知自己真係 ...

我同你哩 d 食住其他動物既肉而又講話唔可以令動物流血既人講咁耐應該我戇居過你喎.

水晶宮

原帖由 lauretta 於 10-7-20 23:43 發表

冇錯冇錯,我都係咁希望姐,唔會迫人既

早就當果類野透明……時運高得很!
咪激心………
世界上多的是果類野……唔激得咁多!
時間花係幫更多有需要既事情上,
好過要花時間同外星人溝通…………

首頁
34567...10

尾頁

跳至