跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 2004年6月bb一歲新里程!(Part 3)

Thank you Auntie Sandra!

好野!! Zoe加油, 我地遲d一齊馬拉松丫!!

Angie上

民房

del

del
Have a nice day! :cheeze:

大宅

sandra,傑傑早排識過半夜喊醒,見佢有鼻水,估佢係凍/鼻塞,熄細左冷氣又真係好0的呀,不過佢會成頭汗囉.
pauline,傑傑呢兩日都行多左好多啦,仲要唔比人扶添,懶醒咁.

大宅

Adrian can walk without support today la. Although he can only walk for 3-4 steps, I am still very happy

子爵府

越來越多bb開始自己行了!
不過晴晴呢個幾禮拜,最多都係只行到6、7步,佢怕跌呀!但佢就好鍾意拖住大人隻手四圍行,沒人理佢就自己扶住牆壁或傢具全屋行!

大宅

我個肥仔仲未識行, 唔知係咪肥得濟 ! 唉.剛攪完亞女小學派位, 都冇乜時間take care 細佬 ! :cry:

男爵府

我亞仔仲未識行呀, 你地就好啦, 好羨慕你地, 不過佢最近明顯身手進步咗好多架啦. 希望佢都可以快d識行啦.

Daisy媽咪, 我都係第一次聽有媽咪話自己bb肥得濟 .

男爵府

我婷婷上星期五咳咳, 同佢去睇醫生話佢係普通咳, 點知半夜發燒成 39.9度, 即刻同佢去醫院去到又好番 d, 尋日 d 燒都時高時低, 好在半夜食過藥到而家冇再燒番, 我先安心 d ......!

其實我諗婷婷上星期已經開始喉嚨發炎, 話說前一個星期日, 佢發燒同佢去養和醫院睇, 個醫生話佢中耳炎, 要佢食抗生素, 我就唔係幾想佢食抗生素, 我問個醫生唔食得唔得, 佢話可以 睇多一兩日 ke, 不過個耳仔真係好紅 woo...! 我 15, 16, 佢 daddy 話又唔係好高燒, 唔係好似發炎, 不如睇多一日, 到星期一, 我帶佢去睇兒科醫生, 個兒科醫生話隻耳仔冇事 woo...!不過喉嚨就紅左....! 開 d 退燒藥比婷婷, 食左2次冇燒, 就冇再比藥佢食, 跟著到左星期五就開始咳咳, 星期六 半夜發燒,再去養和睇, 今次睇另外一個醫生, 佢都話 隻耳仔冇事, 好彩冇聽個醫生講, 唔係就無 la la 要抗生素.....!

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

Oh, 咁以後千奇唔好睇番果個醫生啦!

等待驗證會員

Doris,
而家亞囡仲有無事呀?

大宅

灝灝仲未識行呀, 你地就好啦~~~識行!!
:-( :-( :-( :-( :-( :-(

子爵府

Doris,
阿囡睇邊個醫生呀,話聲我知丫。我通常都係帶晴晴去養和門診睇,等我下次(touch wood)唔好搵o個個醫生!

大宅

而家医生d質素真係....唉!
Doris, 有彩你堅持唔俾婷婷食抗生素, 如果唔係就真無辜. 不過通街庸医, 周不時都撞正, 做亞媽嘅都唔知信唔信佢好.

男爵府

Sandra,
婷婷而家好番 d la, 冇乜咳, 不過重有 running nose..! 係呢, 唔記得係咪你講過話如果 發燒, 手腳凍係 好定唔好. 因為婷婷發燒, 但d 手仔腳仔都凍....!

Helen,
個醫生叫 袁 x 文 .......!

Tinna,
係 la, 有時真係唔知信唔信d 醫生好, 唔比佢食, 又驚延誤醫治, 比佢食又驚好似而家咁, 食錯藥....! 所以我而家睇醫生都問一問醫生 開 d 咩藥比 bb 食. 我有個朋友試過, 佢囡囡咳咳 去 st Paul 睇醫生, 個醫生突然問佢個小朋友係咪有哮喘 ka..! 我朋友話冇 woo..點解咁問, 個醫生答佢話睇番之前的記錄, 有開過哮喘藥比佢, 所以咪問一問. 唉..真係食左都唔知....!

大宅

iancynthia,
我個仔真係又肥又short, 成10kg 有多, 可能重心重, 我估佢有排都未識行. 家姐11個月已經識行啦 !

等待驗證會員

Doris,
個陣好似係我講呀..
好似我奶奶話如何bb發燒時, 手腳都熱ge 就係骨燒, 但係手腳凍ge就真係有"病" ge 燒.... 而家亞囡無事就好咯....

我個日自己同亞仔磅, 亞仔重24磅, 好似重得好慢咁.....

男爵府

Sandra,

你就好啦, 我亞仔得22磅咋(22磅咗好耐架啦).

男爵府

bk發生乜事, close咗兩日, 今日又成日hang, 但係又唔覺upgrade咗d乜, 又話全新面貌嘅?? ?-(

子爵府

Thanks Doris, 我會記住唔好找呢個醫生!

各位, 妳地點樣train bb自己揸野食呀?
唉...我俾餅餅晴晴食,但佢唔肯用手揸來食呀,淨係識張大口等人地送入佢個口度...咁鬼懶...點攪?
好多形狀的餅餅佢都試過了, 手指餅啦、圓形細細粒水泡餅啦、不規則公仔形的餅餅等, 佢都唔肯揸, 係長扁形的餅佢肯揸住食一兩啖, 跟住都係要人餵呀,無晒佢符!

大宅

Dear all,
Sorry 我而家先黎報到
各位近來好嗎?? 小 Anson 今日農曆生日,我老公唔 o係 屋企, 所以打算帶小 Anson 到玩具反斗城買份玩具, 再找婆婆、姨姨食晚飯
唔知有冇mummy會同bb慶祝農曆生日呢
到現時為止佢依然未能戎夜奶, 又未識自己行......
唔知有冇bb 好似Anson咁呢 :tongue:
6月19日 - QE - 男仔 - 第一胎!!出世: 3.34kg , 5個多月出牙仔, 6個月坐定定, 7個月扶床起身, 8個月......依家已經6 years 咯!!! o係 我心目中已是第一位.  

首頁

尾頁

跳至