跳至

首頁
34567...13

尾頁

複式洋房

原帖由 Melody_BB 於 10-10-5 12:43 發表
Hi Roseegold,

Don't know why, I can't reply to your message.

Yes, the student and teacher ratio is 1:14, 1 teacher need to take care 14 monkies? very challenging!

hello melody_bb, that's weird. i can receive your message only that it's empty.

i am not certain about the student and teacher ratio, but when i read the class allocation list earlier in july/aug, i counted a total of ~30 students in class N1A. I asked the teacher and they told me there'll be 3 teachers simultaneously attending the class. but i honestly think this is not enough, as there should only be 1 teacher teaching at one time, while the other two teachers are just observing / caring the kids. how can the teacher (the one really teaching) understands the needs or absorption of the students, especially for those at such a young age and with rather low and short duration of concentration? if they split the class, i just can't agree more on such practical suggestion. and i really hope they can start a bit earlier on that.

大宅

hi, 我地nca 都會分家呀,話因為有好多本來話轉校既小朋友轉番番嚟,所以太多人,要將nca 既半日同全日分開,我都覺得呢個idea 好好!!分開左半日班得17人,真係very good!!上年n1 只係開左5班n1,而今年話開左8班,真係好厲害!!

小青蛙部屋(ken媽)

禁止訪問

複式洋房

原帖由 lovelyfrog 於 10-10-5 14:48 發表
hi, 我地nca 都會分家呀,話因為有好多本來話轉校既小朋友轉番番嚟,所以太多人,要將nca 既半日同全日分開,我都覺得呢個idea 好好!!分開左半日班得17人,真係very good!!上年n1 只係開左5班n1,而今年話開左8班,真係好厲害 ...

well ... 8 classes!!! that's indeed challenging. do you know after splitting the class, are they going to have three teachers attending the class at the same time? but how can they manage with the limited classroom then?

大宅

其實以我所知有啲學校會將N1o既學費set得高啲, 因為每班人數小啲同埋學校需要供應多啲資源比N1班o既學生, 我諗英藝起呢方面要諗諗, 咁就唔會做成咁混亂.

大宅

HI, 已我所知,nca 係將半日班同全日班分開,ms jacky 同ms szeto 會係上午教全日班,下午mr. arjan 會全程睇住佢地,而pth 一樣冇變係miss lei。而半日班因ms jacky 比左全日班,會轉左做尹主任,mr. arjan 上午全程睇左半日班,另加miss lei pth. 而n1點樣分班我就唔太清楚啦,但我mummy話英藝呢幾日又多左d外籍,可能係為左分班。不過我聽到話今年開咁多n1, 但下年k1 係唔會開咁多班,所以n1有機會冇得直升k1。

原帖由 roseegold 於 10-10-7 03:36 PM 發表

well ... 8 classes!!! that's indeed challenging. do you know after splitting the class, are they going to have three teachers attending the class at the same time? but how can they manage with the l ...
小青蛙部屋(ken媽)

複式洋房

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 10-10-7 16:39 發表
其實以我所知有啲學校會將N1o既學費set得高啲, 因為每班人數小啲同埋學校需要供應多啲資源比N1班o既學生, 我諗英藝起呢方面要諗諗, 咁就唔會做成咁混亂. ...

學費高d都唔係問題,最重要係有足夠support比到班細的小朋友

複式洋房

原帖由 lovelyfrog 於 10-10-7 17:08 發表
HI, 已我所知,nca 係將半日班同全日班分開,ms jacky 同ms szeto 會係上午教全日班,下午mr. arjan 會全程睇住佢地,而pth 一樣冇變係miss lei。而半日班因ms jacky 比左全日班,會轉左做尹主任,mr. arjan 上午全程睇左半日班, ...

咁即係原本三位老師睇的會變成兩位.
mr arjan 係唔係net? 係唔係新的老師,睇佢姓氏係荷蘭人? 突然想到一樣野,英藝都可以因著老師的語言能力開下外語興趣班喎

我無送bb返學. 唔知改革成怎樣,不過多d外籍係好事,最重要佢地有愛心之餘仲可以provide一個真正的外語環境比小朋友(即係多d同佢地講野,玩,唔係行行企企就算,因為我以前係playgroup成日見到d net 咁做).就算學費貴d都ok.

英藝一直比我的感覺係,除左課程話係比較深外(因為我見有d學校其實仲深過佢),佢的「國際」形象唔係太鮮明.我個人認為一間學校要做的,除左教小朋友常識之外,就係要compliment家中沒有的東西.我相信差不多90%在英藝讀書的小朋友家庭都不是真正的英語家庭,家長送小朋友進英藝都係希望佢地有更佳的英語訓練. 多d外籍都真係very good

伯爵府

Miss Lau 係 UKA班主任來架, 我知佢上午做返UKA班主任, 下午就要睇另一班, 咁變左 UKA果班下午時(即係全日班)由其他老師睇喎~

原帖由 nicki 於 10-10-5 21:18 發表
其實我都唔知n1a係咩情況,因為湊番學同放學都係工人姐姐, 佢話放學時d 新生咪排排坐o係度喊o羅..miss ky話分班後n1a會有廿幾人(連埋11月d新生) ..miss lau + miss mamta 要照顧廿幾個bb, 真係有d擔心
miss ky話呢個 ...

大宅

三位老師??我地上年n1都係2個老師睇一班﹐我地初初都好担心佢地得2個人,1個仲係新外籍,睇唔睇得掂架,但佢地好快就訓練到佢地叫名先敢出位,變得好有規律,之後都冇再担心。

Mr Arjan 可以算係新老師啦,佢教開英藝d playgroup, 校長見佢教得幾好,就簽佢教書,我覺得佢幾好,我囝囝都好鍾意佢。

講到英藝比唔比到英語環境比小朋友,我覺得都ok,我知道我囝囝起上堂都係同同學用英文傾計,上年我去家長會,等緊入去見老師時,有個同學仔走埋我囝囝度,佢地都係用英文交談,反而我驚佢淨講英文忽略普通話,因為有次同普通話老師傾計,佢話佢用普通話問問題,佢地都會用英文答,要不停提佢地先好少少

原帖由 roseegold 於 10-10-8 12:11 PM 發表

咁即係原本三位老師睇的會變成兩位.
mr arjan 係唔係net? 係唔係新的老師,睇佢姓氏係荷蘭人? 突然想到一樣野,英藝都可以因著老師的語言能力開下外語興趣班喎images/smilies/default/bb13.gif

我無送bb返學. 唔知 ...
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

我囡都好鐘意mr. arjan, 而且唔驚佢, 我地問佢邊個係mr. arjan, 佢仲肯走埋去佢身邊指比我地知. 仲成日話mr. arjan好攪笑. 佢同ms jackie好合拍, 我囡琴晚同我講話mr arjan話jackie係隻rabbit喎.. 跟住仲係咁笑.

我發覺英藝確實有點改革, 當然係一個好的改革. 首先, 係net方面, 今年全是男班底, 真係好少見一間幼稚園會有咁多男教師! 可能有女外籍, 但我未見到.

10月開始, 有好幾班的學生因為人數太多而要分開半日班和全日班, 即每班只有十幾人, 但沒有分薄了外籍, 這是很好的安排, 外籍是每班都全程在場的. 學校有份分班的名單, 如果可以公開在佈告板上給家長了解, 就可以避免不必要的猜想了.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 lamfanny 於 10-10-8 15:59 發表
我囡都好鐘意mr. arjan, 而且唔驚佢, 我地問佢邊個係mr. arjan, 佢仲肯走埋去佢身邊指比我地知. 仲成日話mr. arjan好攪笑. 佢同ms jackie好合拍, 我囡琴晚同我講話mr arjan話jackie係隻rabbit喎.. 跟住仲係咁笑.

...

好似話.....男外籍係....平d~
不過真的比以前好了點,讀了第3年,第一次見倒手冊的remark有寫野,話比家長知轉老師的事~!

大宅

係咩? 唔係男net貴d咩? 中國人社會不嬲都重男輕女ga啦! haha...
我hb仲話男外籍好似professional d tim! 幾大男人!

本手冊有野寫咁好, 返去睇下先.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 lamfanny 於 10-10-8 16:10 發表
係咩? 唔係男net貴d咩? 中國人社會不嬲都重男輕女ga啦! haha...
我hb仲話男外籍好似professional d tim! 幾大男人!

本手冊有野寫咁好, 返去睇下先.

女人感覺比人細心d,同埋男人......依家太多男變態教師啦~哈哈哈~~~ .....講下笑唧....

大宅

其實男女教師都有機會變態, 唯有多啲同小朋友傾計, 就算有乜嘢發生咗都可以減低小朋友受傷機會.

順便提提, 學校係有教師指引, 所有男教師都唔可以抱/錫女同學同埋入女廁, 我估咁樣都減低啲變態行為.

原帖由 lyctina 於 10-10-8 17:03 發表

女人感覺比人細心d,同埋男人......依家太多男變態教師啦~哈哈哈~~~ .....講下笑唧....

複式洋房

原帖由 lovelyfrog 於 10-10-8 13:59 發表
三位老師??我地上年n1都係2個老師睇一班﹐我地初初都好担心佢地得2個人,1個仲係新外籍,睇唔睇得掂架,但佢地好快就訓練到佢地叫名先敢出位,變得好有規律,之後都冇再担心。

Mr Arjan 可以算係新老師啦,佢教開英藝d playgroup, ...

我唔知我有無誤會,不過如果一直只係得兩位,仲要係成三十人一班的n1,咁佢的資源都真係極不足夠。不過而家學校係班制黎個大革新,都未算太後知後覺。

我又唔知佢地朋輩間上課用乜野語言,不過我bb以前英文係好過中文,上左英藝國際班半年,我驚見佢的中文好過英文!!! 呢d係我完全唔想見到的.不過我留意到,bb係九月中開始,佢英文又好番,唔知係唔係mr david的原因呢?我個人都好鐘意mr david做英文老師,始終我的係仔,男仔係要有男性role model. 而且mr david都好talkative,咁對小朋友的語言發展尤其重要。

老實講,普通話方面的問題我又唔太擔心。始終我地access到的資源其實好多。兩文三語我唔太認同,而家我bb成日講大西瓜, 大同瓜佢係講廣東話,西係普通話,又舉頭望明月,成句可以係普通話,除左'舉'係廣東話! 咁即係有嚴重的鄉音啦?! 呢兩個都只係其中例子,都仲有唔少騎呢example。我反而想佢expose少d係普通話,知道呢個語言的系統係點,同聽過下講過下d essential字就ok啦。其實而家都有好多普通話為母語的小朋友係香港讀書,如果佢係新界西讀書的話,佢好大機會都會有朋輩講普通話。其實香港中國化的問題比國際化嚴重,將來佢係香港可以access唔到英文,但一定access到普通話。都可以話普通話一定要學左先,不過由於文字本身我地都識,只係要學個音同vocab,我個人認為唔難學,而且佢細細個時都expose過.將來一有機會講得多就好易好fluent. 不過又可能我會regard佢的母語係古漢語廣東話,要是係咁廣東話一定要說得好,我會有少少排斥普通話都未定。mouth:

禁止訪問

大宅

hi rainrain,

Sorry, 之前miss 左你個message tim。zenith 係冇宗教背景的。教得好唔好要睇下你想要咩law, 佢地每日都有個幾鐘pth,同1個半鐘英文。外籍當班主任,除pth 個net 會出課室外,其他時間都會同d小朋友一齊。zenith 教既野都唔淺,有好多mama 讀完n1考左其他school, 但發現n1已經學曬,之後都決定番zenith

原帖由 rainrain613 於 10-10-2 05:36 PM 發表

想問一吓英藝教得好唔好?有沒有宗教背景?因york的新聞另我重新考慮萊茵。所以可能轉去英藝讀會否好一點。
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

我囝囝上年番左成年n1,返學有時都會喊,成日話he want to go to sleep, 其實我發覺佢係唔想比人管,係屋企鍾意點都得,番到學就要比人control,由其是當日比老師話完,第2朝更加唔想番。我有一輪都好担心,以為佢係唔係唔鍾意番學,原來佢係蝦我同daddymummy, 轉左上去已經收曬聲。

我囝囝又係唔肯坐定定, 今日個net先同我daddy講,佢個pat pat 永遠唔肯stick 住張櫈,呢樣野真係好難搞。希望佢大d好d

原帖由 nicki 於 10-10-13 08:53 PM 發表
我囡返左個幾星期n1, 返學都仲要喊, 有時放學都會喊..而家我湊她放學, 見到多左幾個男net, 攪到好似好多人O係門口迎賓咁..
N1A班主任同MISS MAMTA 都幾好人, 佢地話阿囡其實入到課室上堂無喊, 不過唔肯坐定定...
你 ...
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

Hi roseegold,

我囝囝n1係女外籍教,個外籍都教得好好,囝囝都好鍾意佢,但感覺佢對番學既興趣好一般,可能個位老師好似mama, 樣樣都管既關係。但升左上k1轉左男外籍,我囝囝同個外籍好似好啱玩咁,少講左I don't want to go to school. 可能男老師教番男仔真係會好d
小青蛙部屋(ken媽)

首頁
34567...13

尾頁

跳至