跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 kmmum 於 11-2-15 16:36 發表
我個囡仍然講雙字. 上個月先識講自己名. 所以,其他同學名,佢一定唔識. 而且.鍾意自己玩.
佢好怕被人突然用手掂到. 老師話佢會scream + 反抗. (如果有同學撞到佢)
老師話伽敏有好多問題. e.g 唔聽人講, 堅持自己意 ...

原來係咁 ~

咁快d睇醫生.. 起碼都知發生咩事~

我係第二個post 見到你好似有左喎..congratulation

男爵府

唉...今次又小X.. 只係想生多個小朋友陪伽敏. 難道這麼難...

侯爵府

原帖由 kmmum 於 11-2-18 18:18 發表
唉...今次又小X.. 只係想生多個小朋友陪伽敏. 難道這麼難...

唔好意思呀...

慢慢調理身体先啦...唔洗咁心急...伽敏仲細...可以等伽敏大d 有.. 佢仲可以幫你手

男爵府

各位宏福同學.. 我已幫囡囡轉了荔景某屋村幼稚園. 上星期見了言語治療師. 伽敏說話能力遲了 半年. 所以,把心一橫. 轉讀舊式幼稚園. 幸好在娘家附近搵到間插班k1. 雖然無乜英文. 但對我及囡囡來說, 最重要是,先學返中文. 可以說簡單句子.

複式洋房

kmmum,
take good care la. Samantha will be missing your daughter

男爵府

thx chanchansum.
糾正,荔景的幼稚園原來只收K1學生.
現在改在 長康村文殊幼稚園. 返半日. 希望有個好開始

男爵府

We will missing you & 伽敏!
文殊幼稚園內有專業老師可以幫忙語言發展嗎?
那伽敏K1會轉返出去又一村讀吧?

原帖由 kmmum 於 11-3-2 18:07 發表
thx chanchansum.
糾正,荔景的幼稚園原來只收K1學生.
現在改在 長康村文殊幼稚園. 返半日. 希望有個好開始

男爵府

文殊係普通屋村幼稚園. 無特別老師會幫到. 不過, 全中文環境. 希望幫到囡囡講多些中文.
等緊ms ,禮賢waiting . 如果無結果, 會讀又一村. 因為.心目中仍然是讀私小 . 至於大抽獎.. 就頭痛.
原帖由 Harebellv 於 11-3-2 23:38 發表
We will missing you & 伽敏!
文殊幼稚園內有專業老師可以幫忙語言發展嗎?
那伽敏K1會轉返出去又一村讀吧?

侯爵府

原帖由 kmmum 於 11-3-3 10:41 發表
文殊係普通屋村幼稚園. 無特別老師會幫到. 不過, 全中文環境. 希望幫到囡囡講多些中文.
等緊ms ,禮賢waiting . 如果無結果, 會讀又一村. 因為.心目中仍然是讀私小 . 至於大抽獎.. 就頭痛.
...

咁囡囡係即係宜家係果邊返緊學啦?

晞晞一定會好掛住伽敏... 我今晚會返去同佢講架啦...

男爵府

在長康村. 希望聽多d 中文.跟到口水尾講中文.
原帖由 fre124124 於 11-3-4 12:23 發表

咁囡囡係即係宜家係果邊返緊學啦?

晞晞一定會好掛住伽敏... 我今晚會返去同佢講架啦...

侯爵府

原帖由 kmmum 於 11-3-4 13:40 發表
在長康村. 希望聽多d 中文.跟到口水尾講中文.

己經係果邊返緊啦.. 因為之前我個囡都有講話唔見你個囡. 我以為請病假呀...

男爵府

你囡囡好叻. 識'伽敏' 個名.. 阿囡都唔識同學名. 仍然單字.
原帖由 fre124124 於 11-3-4 14:03 發表

己經係果邊返緊啦.. 因為之前我個囡都有講話唔見你個囡. 我以為請病假呀...

侯爵府

原帖由 kmmum 於 11-3-4 15:07 發表
你囡囡好叻. 識'伽敏' 個名.. 阿囡都唔識同學名. 仍然單字.

佢應該同你個囡好熟.. 因為佢成日都提伽敏呀...

我有次接佢放學.. 佢仲話呢個係伽敏, 佢仲要無認錯ahaha

另一個較熟我估係samantha ..因為我只係聽個我個囡講呢2 個名 haaha

男爵府

今次真係嬲學校. 話說我經退左學半個月. 白鞋/FOLDER/舊勞作, 學校仲未俾返我.
MORE, 朋友提我.如果退左N. 可能連K 都一併退. 於是心急地打電話去學校問. 校長竟然話要重新評估囡囡情況先再作決定 . 即係. 佢地收左我留位費. 都未必俾囡囡讀K1. 如果唔係我主動打去問. 到開學前. 佢先話唔收. 咁咪大獲.
好在已有 K OFFER . 下星期去交學費. 這間K 總算不錯. 連學卷申請表都寄給家長. 否則. 我傻下傻下. 唔知道原來要申請學卷.

侯爵府

原帖由 kmmum 於 11-3-14 16:31 發表
今次真係嬲學校. 話說我經退左學半個月. 白鞋/FOLDER/舊勞作, 學校仲未俾返我.
MORE, 朋友提我.如果退左N. 可能連K 都一併退. 於是心急地打電話去學校問. 校長竟然話要重新評估囡囡情況先再作決定 . 即係. 佢地收左 ...

咁耐都未俾返你呀... 佢地keep 黎做咩呀?

你不如自己親自己去學校啦...我做快好多..不過會阻你自己d時間~

退N 同K ..有咩關係呀? 佢地唔係獨立架咩?

不過點都好.. 唔好勞氣.. 最緊要囡囡搵到間合適學校

男爵府

打電話去問,聽電話果個小姐. 話老師會遲D一併俾我.
現在囡囡無返村校. 改上一星期五日PG 每日兩小時半. 2個老師 ,十一個學左右.
原帖由 fre124124 於 11-3-18 16:17 發表

咁耐都未俾返你呀... 佢地keep 黎做咩呀?

你不如自己親自己去學校啦...我做快好多..不過會阻你自己d時間~

退N 同K ..有咩關係呀? 佢地唔係獨立架咩?

不過點都好.. 唔好勞氣.. 最緊要囡囡搵到間合適學校 ...

侯爵府

原帖由 kmmum 於 11-3-18 22:55 發表
打電話去問,聽電話果個小姐. 話老師會遲D一併俾我.
現在囡囡無返村校. 改上一星期五日PG 每日兩小時半. 2個老師 ,十一個學左右.

你一係叫你工人直接去學校攞啦... 我覺得老師唔會多理羅...

做咩又無返村校既.. 之前你話佢返左都有火少進步架..
咁宜家邊度返pg ?

男爵府

就係工人去拎,門口位姐姐話無. 仲話我地一早拎走鞋鞋. 於是自己打電話去問, 佢又話老師遲D 搵我. 我忙於搵PG ,所以,無理.
村校,三個老師三十幾個同學. 伽敏一返學, 咬左3個同學. 之後一個星期無再咬. 但校長已經很不高興. 點知. 囡囡又出口.校長罰不能入課室. 工人接放學時,見囡囡一個人喊住坐係度學校門口位. 無老師理會. 好淒慘.
幸好,搵到旺角一間PG. 師生比例少. 老師清楚伽敏情況. 識得處理. 返了4日學. 尚算不錯. 印象中,伽敏在12月先咬人.第一次,有同學搶玩具, 第二次無原因. (老師看不到). 經過,兩個月的觀察,見專家. 搵到問題所在. 最後一步便是看心理醫生. (等緊朋友資料).
原帖由 fre124124 於 11-3-19 09:35 發表

你一係叫你工人直接去學校攞啦... 我覺得老師唔會多理羅...

做咩又無返村校既.. 之前你話佢返左都有火少進步架..
咁宜家邊度返pg ?

侯爵府

原帖由 kmmum 於 11-3-19 22:27 發表
就係工人去拎,門口位姐姐話無. 仲話我地一早拎走鞋鞋. 於是自己打電話去問, 佢又話老師遲D 搵我. 我忙於搵PG ,所以,無理.
村校,三個老師三十幾個同學. 伽敏一返學, 咬左3個同學. 之後一個星期無再咬. 但校長已經很 ...

咁奇怪... 話你攞左.. 我諗你都係早d去搵老師/負責人.. 攪清楚.. 拖得耐...咩都無...

村校個度...聽你咁講..囡囡真係好慘...

你囡囡要見埋心理醫生? 其實介唔介意講咩事呀... 聽你咁講情況好似好嚴重..

我個囡昨日仲提你個囡個名.. 話咩同伽敏一齊洗手...唔好整濕衫袖 ahaha

男爵府

oh. 你囡囡真係好叻.. 學校教得幾好. 伽敏好鍾意洗手. 洗完,搵tissue 抹, 再自己掉.
因為,囡囡每當轉環境返學, 頭一兩day 有咬人情況. 佢自己又講唔到發生乜事. scold 佢,佢一味喊. 隔兩日, 又忘掉了. 現在返pg. 老師照顧得幾好. 暫時無咬人 . 過多兩個星期,再看看情況.
你幾時來青衣 ? 真想搵你囡囡一齊玩.
原帖由 fre124124 於 11-3-21 11:02 發表

咁奇怪... 話你攞左.. 我諗你都係早d去搵老師/負責人.. 攪清楚.. 拖得耐...咩都無...

村校個度...聽你咁講..囡囡真係好慘...

你囡囡要見埋心理醫生? 其實介唔介意講咩事呀... 聽你咁講情況好似好嚴重..

我個囡 ...

首頁

尾頁

跳至