自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 nz 於 10-8-31 21:21 發表
想問小朋友大約多歲織剪腳甲???

我仔好耐以前已經識剪手甲, 不過佢成日都話剪腳甲會痛, 所以佢好少會剪腳甲, 不過佢剪手甲都OK, 剪腳甲都應該無問題, 係佢唔想剪啫

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 yoma1975 於 10-8-31 21:08 發表
小一小二重座BB車,不很自己行都有啦.重要一家大細同佢去吉仔買BB車,個姐姐都唔知比邊款式佢好.

咁我哋唔好話世博嗰D大陸人將D好大個的小朋友塞落架BB車度坐, 原來我哋D港童都係咁

別墅

唔係化, 好得人驚啊

原帖由 tandjchan 於 10-8-31 16:44 發表
唔怪得我朋友 (小學老師) 話d學生小五小六都重要著片返學啦 ...

公爵府

最緊要我地父母知道咁係有問題, 咁小朋友忡有得救

原帖由 燁燁媽 於 10-8-31 18:49 發表
我個仔都係8歲, 唔洗 人清潔pat pat, 不過就要人幫沖涼!
因為我放工放好遲, 返到黎佢已沖好涼. 其實我都覺唔多好. 但無奈我係同6299住...一講到比佢自己試下, 就會比人話我"唔洗理就會大"

但我個仔去學游 ...

1. 而家d小朋友, 唔識又唔肯學, 根本係唔想做...
  2. 我家姐個女11yrs開始發育都要工人同佢沖涼先肯沖, 死未? 但有人話中六都未開過水喉, 真係好誇張! 大家唔好咁嬌縱下一代啦! 第日個世界都唔知會變成點呀....
複製代碼

珍珠宮

thanks!!!!
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 janeleung 於 10-8-31 09:58 發表
琴晚聽1872, 有個老師打去話有個mami要求學校幫佢囡囡 (小一新生6歲到)去完廁所做清潔 (ni段我聽得唔係好清楚, 大致係咁), 不過ni個都未算, 入正題la…..
佢地班老師傾開時, 其中一個老師就話佢個囡囡3年 ...

我個女由今年4月份開始去大便後自己去清潔pat pat,
開始時都會去望下乾唔乾淨,試多幾次就無去睇,
記得有次個女大便後唔係抺得好乾淨,
令到條底底留下小小大便,
果次之後我個女去完大便後會好認真去抺pat pat.

伯爵府

好媽媽勳章

大開眼界mouth:

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

janeleung 發表於 10-8-31 09:58
琴晚聽1872, 有個老師打去話有個mami要求學校幫佢囡囡 (小一新生6歲到)去完廁所做清潔 (ni段我聽得唔係好 ...

mouth:mouth:

patpat234  小倩,我都有同感  發表於 11-4-2 23:13
yoma1975  真估唔到咁都撈返上嚟  發表於 11-4-2 21:01
小倩  個post舊年8月㗎啦, 撈返上嚟... 睇到第二個post係mat 媽, 心有戚戚然... 唉!  發表於 11-4-2 19:44

大宅

真係一山還有一山高mouth:

我記得之前有個電視節目,講過有小學竟 然開班教啲小學生著衫和摺被等自理能力,我當時想,點解唔係屋企教,而係要學校教呢

男爵府

我想問呢個中六生佢係唔係智力都有問題個D人來ga....

yoma1975  是正常智力,唔係點讀完中六畢業.  發表於 11-4-2 21:00

伯爵府

畀面勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 idac_c 的帖子

Absolute agree with u! Right! 家長唔放手, 個細佬永遠覺得係理所當然唔駛做, 應該係由父母/姐姐嚟做架!

水晶宮

janeleung 發表於 10-8-31 09:58
琴晚聽1872, 有個老師打去話有個mami要求學校幫佢囡囡 (小一新生6歲到)去完廁所做清潔 (ni段我聽得唔係好 ...

唔係掛

太恐怖, 我2個仔 k2已經教佢自己,

而家好多有工人都係敢, 小學食飯都要餵

侯爵府

回覆 yoma1975 的帖子

咁唔死都無用!

男爵府

見到Mat媽舊post : "仔仔下個月五歲"

男爵府

環保接龍勳章

點解D香港小朋友搞成咁? 我D仔現在十幾歲, 佢哋細時我都有請姐姐幫忙照顧佢哋, 但清潔pat pat D 咁重要嘅事, 係佢哋讀幼稚園之前個暑假就教識佢哋點自己清潔pat pat. 最初梗係做得唔好. 但痾C日日都會有(有時食得痾得多! 1 日有幾次! ).

日日都俾佢哋自己做, 就好快會學識. 唔通次次叫老師同嬸嬸跟住佢哋上厠所, 等佢哋痾完然後幫佢哋清潔咩! 咁多小朋友點跟到咁多. 老師亦唔係保母, 呢D唔係老師工作範圍之一, 唔應該叫老師代幫忙.

亦無可能叫小朋友忍到返屋企先痾, 忍不住瀨C就成身都係重衰. 自己進食同便後清潔呢D基本野要讀書前學好, 上學後還有很多其他知識等住小朋友學. 現在D家長普遍都高學歷, 最少都中學程度, 點解連D最基本野都唔識教?? 真係咁忙? 搞到本來精靈醒目D小朋友好似有學習障礙咁, 變到似低B!

子爵府

畀面勳章

我表弟讀中三自己識洗頭沖涼,可以懶到夏天成個禮拜都唔洗頭,個頭發臭都唔洗,結果係要個老豆幫亻巨洗

yoma1975  唔係呀!中三先識自己洗頭沖涼,e啲嘢基本到6歲到,就識做到.  發表於 11-4-2 22:28

瑪瑙宮

我都見過小學生在餐廳仍然係工人餵飯, d 父母咁樣害 d 仔女真係好過份.

侯爵府

alicemic 發表於 10-8-31 18:23
真係世界變咗~~記得自己細個果陣,阿媽話嚟幫手清潔會推開阿媽,要自己做。 接放學如果比人 ...

係囉...時代真係唔同晒!
哎呀, 死囉, 我個囡4歲半我已經由佢自己便後清潔(佢幾潔癖架, 用好多紙巾), 5歲半自己綁鞋帶同自己沖涼洗頭. 從來唔幫佢揹書包, 仲要佢幫手掃地...
咁我咪唔錫佢???

首頁

尾頁

跳至