自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 qqbabe 於 10-9-6 12:31 發表
最怕全家講廣東話, 剩係對住細路講英文當佢外星人. 見過個爸爸同一班朋友包括大人細路講緊廣東話, 跟著阿媽用廣東話同阿爸講:"你個女唔識聽中文, 你翻譯番比佢聽!" ...

朋友的囡囡讀國際學校 , 朋友仔都係外國人 ,所以d中文麻麻, 有時真係要翻譯比佢聽

男爵府

我現在好忙, 但都想表達吓!
父母係香港人, 講廣東話, 佢既仔女都係香港長大, 但講廣東話唔叻, 仲話唔識睇中文喎, 真係O

大宅

好媽媽勳章

我個仔2.5歲, 佢都係語言發展唔得, 而家都只係識講幾個單字, 爸媽都叫得唔正...

健康院姑娘冇叫我哋只係用照顧者嘅語言去同佢講嘢喎, 只係叫我哋同一個人要用同一種語言, 例如我講廣東話, o係個仔面前就只可以講廣東話, 唔可以講英文, 工人就講英文, 等個仔唔會混淆.

不過講真, 有時好難避免, 唔通o係個仔面前同個工人講嘢都講廣東話咩... 我個仔剛開始返n1, 希望佢講嘢會有進步啦!

原帖由 loklok0104 於 10-9-6 12:51 發表

我都明白你既道理!

由於細仔1.5yrs被健康院話佢言語發展唔得,所以建議我地家人以照顧者既言語去同佢溝通,所以我地一家,包括8歲既哥哥都盡自己有限既英文去同弟弟溝通,去到2yrs再返健康院,今次呢個係另一位姑娘,佢好大聲差 ...

大宅

原帖由 no_mood 於 10-9-6 02:53 AM 發表

反而我聽過學太多語言會好易語言障礙??

我喺外國(唔係特登show off架XD)
E度D BB好多確實係比較遲先開口講野
但係2-3歲佢地會自然catch up返嗮~

北美歐洲大把人由細都係咁,從來冇聽過人地有咩問題
當然佢地未必樣樣學得好精,識作詩寫咩論文咁高層次
可能我比較膚淺,我覺得學語言係志在同唔同人種溝通
再者課餘活動都要搞到咁悶,細路會鍾意先奇...-_-"

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 orzlll 於 10-9-6 17:40 發表

我喺外國(唔係特登show off架XD)
E度D BB好多確實係比較遲先開口講野
但係2-3歲佢地會自然catch up返嗮~

北美歐洲大把人由細都係咁,從來冇聽過人地有咩問題
當然佢地未必樣樣學得好精,識作詩寫咩論文咁高層次
可 ...

咁就要把問題弄清楚了
他們有的是語言環境, 所以由小至大學幾種語言都不是問題, 母語可能不只得一種.

就當佢地思維好
但, 究竟係語言環境令佢地思維好, 還是學校課程令佢地的思維好呢? 這箇中的關係要分清楚.

不能說, 當地係多語環境, 當地的人的思維能力較佳, 就可以有個結論謂: "因為當地係多語環境, 所以當地人的思維能力較佳" , 把因果關係簡單化左.

事實上, 好多人都知, 外國的課程相對中國人, 係比較開放, 和重視思考的. 我們成日渴求任何題目都有model ans. 每樣學習的東西都要量化(正正係像學左幾多種語言.), 但人地未必係咁.

這種學習上的空間, 俾小朋友思考的空間, 才是一般人覺得西方教育的思維訓練較好的原因, 而非純粹因為係雙語或多 語的環境

男爵府

原帖由 wendycyp 於 10-9-6 17:33 發表
我個仔2.5歲, 佢都係語言發展唔得, 而家都只係識講幾個單字, 爸媽都叫得唔正...

健康院姑娘冇叫我哋只係用照顧者嘅語言去同佢講嘢喎, 只係叫我哋同一個人要用同一種語言, 例如我講廣東話, o係個仔面前就只可以講廣 ...

你小朋友同我個仔係同年同月出世架! 我係08年2月既媽媽會見到架!

如當初健康院個姑娘好似你個姑娘咁講, 我就唔洗而家咁頭痕.

希望大家既小朋友返左N1後會有所改善!

大宅

好媽媽勳章

係咩? 哈哈, 我而家都好少去0802果邊, 所以都唔多認得添, 真係唔好意思!

加油呀... 希望我哋嘅小朋友都會有進步啦!!

原帖由 loklok0104 於 10-9-6 17:47 發表

你小朋友同我個仔係同年同月出世架! 我係08年2月既媽媽會見到架!

希望大家既小朋友返左N1後會有所改善! ...

子爵府

我覺得大部份 hk 人都對 " 流利英文 " 呢樣野好敏感好敏感 ~~~~

好多時見你識講識讀中文就 assume 你英文唔多掂 (一定唔係 fluent 果隻) ... 又唔信你係外國住, etc.
即係好似我地係 tv 見到有 d 鬼佬流利中文咁。。。真係會 O咀 . 到你真係用英文同佢地溝通呢 (寫方面) .. 佢地就好細心咁 pick out 你內容 d mistake 啦 ~~ 覺得如果你係流利英文既... 一定唔會有 spelling ... grammatical mistakes. 但其實鬼佬串字真係好唔掂囉...ie. their vs there; to vs too . 因為佢地由細到大都唔需要咩 spelling test (我指在外國) .... 又多 slang 又成.... 又唔會太著重 grammar .

中文係我 mother tongue .
但以前 high school 時有 class presentation .. speech / 寫 paper (university) ... 我都會高分過 d 鬼既 . 可能就係佢地唔理 d spelling .. grammar.. 果度扣哂 d 分 ~~~

中文係母語果 d 人都會寫錯字... 錯文法啦.. 有乜咁奇 ??!

又成日好留意其他人 (hk人) d 英文 ... 8吓人地流唔流利 ... 覺得唔流利既就唔該唔好講...

聽到人地講得唔好時... 最多自己係心裡面講句 " 有無搞錯, 咁都得 " 咪算囉 ... 有乜好笑o者 。。。。。 

子爵府

我覺得你囝囝好可愛呀.
原帖由 lily_liu817 於 10-9-6 11:09 發表
尤其當面試時, d daddy mami 不停講英文~~但個bb 好似完全聽唔明咁!!
我自己o既英文真係好有限, 唔同我老公~~所以我平時都只能教一d 好間單o既應對佢識!! 不過咁樣絕對係令左野~~
早幾日開學, 有個net o ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

dumpling麵就係怪d.

但其實如果本地人唔係咁聽慣英文,係咪真係分得出人地講得正唔正?
你會覺得美國英文正?英國英文正?英國英文都好多種喎,上流果d無哂vowels,基層果d又無哂consonants...定係咪要RP先得?
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 loklok0104 於 10-9-6 17:47 發表

希望大家既小朋友返左N1後會有所改善! ...

所以我生完兩個後, 已學識, 對健康院姑娘的意見, 只係姑妄聽之....自己搵資料求證好過.

水晶宮

原帖由 iluvmeeself 於 10-9-6 18:07 發表
我覺得大部份 hk 人都對 " 流利英文 " 呢樣野好敏感好敏感 ~~~~

好多時見你識講識讀中文就 assume 你英文唔多掂 (一定唔係 fluent 果隻) ... 又唔信你係外國住, etc.
即係好似我地係 tv 見到有 d 鬼佬流利中文咁 ...

我發覺真係好得意架……
英文叻 一定隻隻字都識串?
d人覺得你英文好,乜字都問你點串…(我會叫佢查字典啦懶鬼)其實我講ok!串字超差!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 lily_liu817 於 2010-9-6 11:09 發表
尤其當面試時, d daddy mami 不停講英文~~但個bb 好似完全聽唔明咁!!
我自己o既英文真係好有限, 唔同我老公~~所以我平時都只能教一d 好間單o既應對佢識!! 不過咁樣絕對係令左野~~
早幾日開學, 有個net o ...

笑C我!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我自己英文麻麻地,所以我堅持對囡囡用母語... 英文呢家嘢,都係等老師教佢就算,我好怕發錯音第時個女俾人笑!

大宅

(1) keen competition in the society -->

(2) expect a kid to learn more not to be fired out -->

(3) eye blind to copy successful models'
behaviour without a proper access of kid's ability --->

(4) crazy thought that speaking English could be " I am better than u" --->

(5) lack of self-confidence of parents -->

Go back (1)

子爵府

我估 4, 5 最多 .
原帖由 SY 於 10-9-6 18:41 發表
(1) keen competition in the society -->

(2) expect a kid to learn more not to be fired out -->

(3) eye blind to copy successful models'
behaviour without a proper access of kid's ability --->

(4) ...

大宅

呵呵~~~我地想我自己可以同亞囡講到流利英文呀

子爵府

唔只唔叻果 d show off ..

我見過好叻果 d 都好似 showoff 咁..

我係 citysuP*r 見過有 2 個亞媽。。。4kids... 果 2 個亞媽都係中國人。。kids 都係。 亞媽英文都好 ok (睇得出係外國返 hk 旅行 ) . 佢地好大聲問 d 仔女想飲咩之類。。。 但係講到好 showoff 果隻 ....

唔知點講。。。仲之個 attitute.. 係睇得出既 ...

但確實係 work.. because it sure caught my attention...

子爵府

其實唔識串 or 串錯又點 ar...

以前 d 同學 (外國人) 好多都唔識串字架la.. 佢地唔識會直接問周圍既人... ' hey.. how do u spell xxxxx ' ?!?

唔覺得係咩問題 ... ~~

原帖由 shannnb 於 10-9-6 18:32 發表

我發覺真係好得意架……
英文叻 一定隻隻字都識串?
d人覺得你英文好,乜字都問你點串…(我會叫佢查字典啦懶鬼)其實我講ok!串字超差! ...

首頁

尾頁

跳至