自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實係揀學校既時間已經知道間學校既功課多唔多,好多學校就算家長反映都唔會有反應,所以揀學校唔好只看佢既banding,好似我咁根本無時間去理佢,所以都揀間功課量唔多既學校,而家p2,每日多數都2個令鐘可以做哂,

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-10-20 12:35 發表
其實睇咁多BK媽的回應, 大多數都唔支持平日咁多功課, 其實大家會唔會同學校反影, 或同教育署反映?
返全日, 放學做功課要做到零晨兩點, 我建議樓主問下其他同學的媽咪是否一樣, 如一樣就一齊向學校反映, 如果剩係得你 ...

大宅

好媽媽勳章

其實你比亞仔返這間學校時,是否已知道間學校功課勁多、每星期都要默書!先入讀呢?
原帖由 小傑媽媽 於 10-10-20 03:40 發表

話時話,真係唔明點解而家小學d 功課咁鬼深,而家阿仔學既好多係我中學先會接觸到,佢而家既功課我已經教唔到佢,尤其係英文,佢學返我就差唔多…
只怪自己…點解當初唔好好地讀書呢!!! ...

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

睇呢個topic好感慨, 昨日亞仔做功課都做到10點半.

欠交唔得加, 欠會俾記缺點
生日月, 開心過

伯爵府

囝囝小二, 而家又唔係好多功課, 都係3-7樣一日, 但係, 我覺得老師好依賴家長教唔教佢地做功課咁, 有D功課張WORKSHEET根本就無講點做, 淨係靠學生上堂時聽到幾多就幾多, 我試過有一次有份咁樣的功課, 結果3個同學做了3樣唔同的野返去.....

伯爵府

其實真係好難講架, 我囝囝而家讀的那一間學校, 我都係選佢功課同默書唔多, 但係估唔到入到去讀, 以往一個學期得4次中文4次英文默書, 而家係雙倍計......
原帖由 jamieconnie 於 10-10-20 12:59 發表
其實係揀學校既時間已經知道間學校既功課多唔多,好多學校就算家長反映都唔會有反應,所以揀學校唔好只看佢既banding,好似我咁根本無時間去理佢,所以都揀間功課量唔多既學校,而家p2,每日多數都2個令鐘可以做哂,
:igive ...

珍珠宮

岩岩係我個仔k1時教育局唔比幼稚園的k1寫字, 唔比幼稚園有默書, cut晒, 幼稚園生活變得好快樂! 之後, 小一.... 咩都還返晒, 仲要嘔凸!

我個仔升小一, 已經唔係名校, 開左學有幾耐? 9月到而家, 最初兩個星期係5-6樣功課, 之後進展到7-8樣, 有時9樣10樣, 有d習作唔係做1 page, 要做2-3 pages, 通常放工返到去食埋飯, 最早8:00開始陪佢一齊做, 做到9點幾十點, 先有少少時間溫默書! 平時星期六日盡量唔出街, 同佢溫定d默書, 我個仔都試過做功課做到喊, 學校網上功課我已經無理同無交, 有時間都溫左默書先啦! 小一開左學個幾月咋.... 極之無奈! 大人細路都陰公!

侯爵府

8點先做功課? 佢返下晝班嗎?
我都係無乜理d網上功課, 做埋仲邊有時間溫書
原帖由 bobosweet 於 10-10-20 13:56 發表
岩岩係我個仔k1時教育局唔比幼稚園的k1寫字, 唔比幼稚園有默書, cut晒, 幼稚園生活變得好快樂! 之後, 小一.... 咩都還返晒, 仲要嘔凸!

我個仔升小一, 已經唔係名校, 開左學有幾耐? 9月到而家, 最初兩個星期係5-6樣 ...

侯爵府

我仔一個學期英默7次, 中默6次..
隔個星期咁默, 都ok!

原帖由 LoveChild 於 10-10-20 13:28 發表
其實真係好難講架, 我囝囝而家讀的那一間學校, 我都係選佢功課同默書唔多, 但係估唔到入到去讀, 以往一個學期得4次中文4次英文默書, 而家係雙倍計......
...

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 Super-Man 於 10-10-20 14:06 發表
8點先做功課? 佢返下晝班嗎?
我都係無乜理d網上功課, 做埋仲邊有時間溫書

有時6點幾做, 做做下就要食晚飯, 食完再做, 做到9點幾, 又要去沖涼! 佢平時4:00左右返到屋企, 玩下, 之後抄寫下d默書範圍, 在職媽媽好多都係咁, 除非個仔/女生性會自動自覺做, 如果唔係又係嘔, 全職媽媽係多左時間早d同佢做功課, 不過應該辛苦過返工!

伯爵府

其實我都唔係覺得好大問題, 只係佢給了我一個"特別"期望.......

原帖由 Super-Man 於 10-10-20 14:07 發表
我仔一個學期英默7次, 中默6次..
隔個星期咁默, 都ok!

公爵府

Sorry to hear that a small boy has so much homework:time: . As a parent myself, in this case, i may train him to do faster and "help" him to do some at the same time:lol . God bless the little boy.

洋房

如果令公子做功課的速度較慢,
會不會是他在功課上有不明白的地方呢?

記得以前我在功課上有很多不明白,
那時候我每天晚上都要在凌晨2,3時才可以上床休息呢.
後來功課弄明白了,
做功課的速度也大大提升.

如果是一晚睡眠不足的話,
我不清楚它對兒童的影響,
不過現在的我絕對是睡眠嚴重不足的人,
因為我在純粹數學和應用數學以外,
為了興趣而自修中國文學和中史,
功課也很多,
我每晚要在凌晨3時左右才睡覺休息,
但是第二天也有足夠精力,
只是在背誦方面一直做得很差
(是睡眠不足所致?).
我想, 偶爾一晚睡眠不足, 影響不大吧?

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

真係好慘!有咩計?教育局幫到手嗎?

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至