自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔希望打風

大宅

好媽媽勳章

荃灣好大風呀!吹到好似rejoice個廣告咁!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我唔想打風 , 但係個風既然進入左 800 公里範圍 , 點解仲唔卦 T1 , 好多老人家唔識上網 , 只係睇電視 , 早d 卦, 等佢地早d 為打風做好準備都好丫

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 WChan 於 10-10-20 14:41 發表
頭先上天文台個網, 個風又好似轉左對住香港, 咁星期六咪好易打到正

唔好呀 ~~ 求先, 先話走歪o左, 幾開心呀 ~~
走呀 ~ 走呀 ~~~~~~ 快 d 走呀.....

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 mtqueenie 於 10-10-20 15:52 發表
荃灣好大風呀!吹到好似rejoice個廣告咁!

青衣都好大風

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 TobiMom 於 10-10-20 15:56 發表
我唔想打風 , 但係個風既然進入左 800 公里範圍 , 點解仲唔卦 T1 , 好多老人家唔識上網 , 只係睇電視 , 早d 卦, 等佢地早d 為打風做好準備都好丫

係囉 ~ 天文台點解唔掛一號 ~~
我之前重傻下傻下, 以為要計其他, 原本 掛一號只計距離... 天文台點解唔掛呢 ???
明明掛 1 號 對返工返學 , 無影響... 依個風咁勁, 點解唔掛提下人留意呢 ???

別墅

天文台仲等甚麼

轉咗天文台嘅台長後,保守咗好多,上次在1 小時內掛晒黃雨'紅雨及黑雨,其實現在D技術,係咪都知道1小時內的變化呢.

洋房

渡輪服務受風浪影響,都無1號風球. 真估佢唔到.
可能預測襲港氣旋已達標. 所以唔想掛.

禁止發言

伯爵府

真賤格 , 係要股市收左先卦 t1

大宅

唔好打風呀,呀囝明天最後一日考試呀,比佢考理佢啦,唔係成日心掛掛......

男爵府

畀面勳章

Oh no! Please go away in weekend!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

【你加之城】吹你唔漲-.-
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

啱啱掛咗一號

珍珠宮

我睇到其他討論區有一則留言,大概話如果個咁勁嘅風一定要吹埋岸,佢情願佢吹嚟H.K.,因為香港系最先進嘅城市,有乜事都可以第一時間搶救,好過吹的鄉縣,欲救無從.

不過佢轉返非劣賓又唔同.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

子爵府

原帖由 nz 於 10-10-20 21:18 發表
我睇到其他討論區有一則留言,大概話如果個咁勁嘅風一定要吹埋岸,佢情願佢吹嚟H.K.,因為香港系最先進嘅城市,有乜事都可以第一時間搶救,好過吹的鄉縣,欲救無從.

不過佢轉返非劣賓又唔同. ...

我都覺得係啊...
吹黎香港會有破壞, 但通常都唔會死人 (D白痴去海邊看浪滑浪唔計)
但係吹去大陸D落後少少的城市...隨時準備定錢賑災都似....
千奇千奇唔去吹去越南那邊....隨時死幾萬人...唉....

子爵府

原帖由 TobiMom 於 10-10-20 15:56 發表

我記得細細個時T1 時70%天晴....
T3先開始有雨和大風....

我都記得入800KM 就掛T1, 理得大唔大風, 有沒有雨

子爵府

原帖由 菊豆 於 10-10-20 16:07 發表
轉咗天文台嘅台長後,保守咗好多,上次在1 小時內掛曬黃雨'紅雨及黑雨,其實現在D技術,係咪都知道1小時內的變化呢.

上次那些小時入內掛黃紅黑雨...
是這幾年才多的...
可以看看以下LINK有關游擊豪雨的資料
http://www.cuhkacs.org/~benng/Bo-Blog/read.php?1157

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

終於知道佢等咩喇.........
台長話........我等著"李"回來, 我等著"李"回來...........

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

是的 香港天文台比較保守 (鬼咩, 李生咁惡)

首頁

尾頁

跳至