自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 hongkongC9 於 10-11-19 00:18 發表
真"盜"

mouth: 又好襯喎.

子爵府

醒目開學勳章

唔明於水深火熱時叫人捐錢, 捐咗錢, 扣起16萬作盈餘, 而家解釋係留咗喺家教會, 有無攪錯?? 最慘係家教會都有人出黎認有件咁嘅事. 我真係唔知咩叫教育.

男爵府

真道不是天主教學校, 丘日謙亦非神父!
原帖由 vespa 於 10-11-19 00:14 發表
有朋友女女讀真道, 亦都聽過丘日謙神父講TALK, 如果真有其事, 實在令人太失望.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔知會唔會有退學潮呢???

d 有關人士唔去做財經, side晒!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我最覺得,既然而家比人踢爆左,阿孫局長,係好應該公開晒所有學校名稱!

既然呢d學校,當教育係一門生意咁做 ~ 我地呢d作為家長,即係一名消費者啦! 咁作為消費者,我覺得我地應該擁有知情權!! 而唔係應被"奸商"去欺騙 或 朦在鼓裏! 當然,消費者亦可以個人選擇,繼續去幫襯啦!!

另外,我不嬲對呢位局長係係全無好感 ~ 覺得佢都係為大財團打工既人咁 ~ 以前嘉x灣既地,仲有紅堪灣,一切一切,都明益地產商! 而家走到黎教育界 ~ 又係所有野都搞到一穫泡,唔知為乜!!

大宅

其實只係冰山一角, 審計署話有好多直資都唔比佢地可以查數...
根本教育局無做佢應做既野.

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

孫局長你做下好心, 攪好d香港教育啦

孫局長攪到香港教育一鑊泡, 冇樣好, 請你花多d時間去監察d學校好過攪縮班啦, 請為香港的小朋友著想, 唔好攪到佢地同d家長咁慘啦

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 mr.bb 於 10-11-19 11:38 發表
孫局長攪到香港教育一鑊泡, 冇樣好, 請你花多d時間去監察d學校好過攪縮班啦, 請為香港的小朋友著想, 唔好攪到佢地同d家長咁慘啦

依個係我至至至憎 o既 局長 ~~~
佢幾時先退休呀.........
佢去邊個部門, 邊個部門衰 ~~~

水晶宮

直資既意思,本身已經等如由辦學團體有權決定資產處理,因為政府只係按人頭給予一定比例(好少架)的資助,其餘係靠學費,辦學團體捐款和其他籌款渠道去籌募經費.校方管理委員會同家長教師會有權去管理轄下的資金流向.當然,亦唔應該入左個別人士既袋.
(校長買樓如以信託人形式,買左都係學校既資產)
此外,有餘款就咁放係銀行而唔投資,未來邊有錢去發展?
錢用係學生度係對既,但學生唔係剩係今日返緊學個批,仲有未來既學生.國際學校都花好多錢去建個美倫美奐既校舍啦,亦唔見得請既老師,全部都本地報章招聘返來,而且,講到人工,亦任間學校開價.又唔見有人投訴.
我未知晒內情,但就憑表面資料,又唔覺得間學校一定有問題.

禁止訪問

禁止訪問

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

阿孫局長攪緊個縮班制,你地無人啋佢,佢咪搵間出黎祭旗....
孫局長係電視都話:要犧牲小我,完成大我!

大宅

原帖由 ANDREAMLEE 於 10-11-19 12:58 發表
直覺~~

好想知 呢間學校如何教育和面對學生同家長?
人性醜惡的一面

呢間學校有班死硬派Fans, 校長所做既野,佢地會覺得永遠是對的

別墅

全年不停咁招生,報名費位位$200真係食水好深下喎

男爵府

大家可以睇吓呢個:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3477293&extra=&page=2

禁止訪問

侯爵府

2018復活節勳章

原帖由 cy101 於 10-11-19 09:37 發表
唔知會唔會有退學潮呢???

d 有關人士唔去做財經, side晒!!

退學 ?
Where can those children go?
I think a lot of students going to such type of second or third tier schools would not be able to get a place at another decent school.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 nintendo 於 10-11-19 18:04 發表

退學 ?
Where can those children go?

唔駛退la, 今日睇news, d 08/09家教會主席出埋來撐學校!!

侯爵府

2018復活節勳章

原帖由 cy101 於 10-11-19 18:07 發表

唔駛退la, 今日睇news, d 08/09家教會主席出埋來撐學校!!

Of course, what else can they do?
This is a second or third tier school. Children are mostly not able to transfer to other "good schools". So the only way is to accept the situation.
I am sure while some people seem to be so supportive, many parents are now silently working their way to pull their kids out of the school. Those that can afford the fees may even have to consider school in another country.

首頁

尾頁

跳至