興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ^O^ 於 10-11-23 16:53 發表

我茅呀.你陪我傾計我 你到黎唔切啦,點會偏心你呢!
耶~

米豬蓮  hihi  發表於 11-4-3 00:26

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

懷疑個案

尋日大約6點(晚上)我由廁所趕出來聽電話...已經收左線,我知係絰孫打來就回個電話比佢.

佢話:姑姑,今晚冇人睇我功課呀...媽咪去街,爸爸有野做..

姑姑:好啦,7點我食飯,你7點半落來做功課啦.

佢:好呀...7點半啦
(當時語氣仲好好)

收線3分鍾佢爸爸打來:亞姑.佢唔知做咩,係屋企發哂癲,幫我上去睇下佢做咩啦....

呢個時間固網電話又來:太太,快d上來...(工人)

我即刻走去姪孫道,係樓下已經見佢坐左係露台地下,大叫大喊,佢一見我就叫我走,你走啦...唔準上來,走呀...

我一上到去第一時間拉佢隻腳,首先要拉佢離開露台,佢衝入房關門,我就同佢鬥力,之後入左去房.

佢係咁叫,vvvv咁叫,我叫佢冷靜d,吸啖氣...佢好惡話:走啦..你走呀,我唔識你架.

我覺得佢有d怪就突然按住佢手,夾佢中指,佢大聲,大聲喊,我問佢:你叫咩名呀...佢:我唔講呀...你係邊個...佢:我唔講(大叫).

我:係唔係xxx...佢:我唔講,我唔知,你走呀,我好多講想講你地唔比我講咋....

我:我係你邊個...佢:我唔講...我唔識你,走呀...(跟住又WO~~咁叫)

我話:你叫得好好聽,叫啦....我係邊個呀? 佢:我唔識你.

我:我揍大你架喎...你叫我咩架. 佢:唔係..你唔係揍大我,我唔識你...走呀.你走啦...

我當時夾佢中指,佢識叫:好痛,之後又WO~~~咁叫.

我見佢仲係仲係大叫大喊就拉佢入廁所用凍水由頭咁淋落去,佢成身濕不過仲有WO~~咁叫,淋左佢幾次,我見佢眼神開始冇咁惡,冇嘈得咁利害就除哂佢d衫,拍打佢背脊.

拍左幾下同佢抹乾身著返衫之後,佢開始冇之後咁,我拉佢出廳坐係道,迫佢飲左d鹽水,佢就慢慢cool down落來.

不過佢仲講:我要落去..佢叫我我落去...

我:邊個叫你落去?邊個?

佢:佢lor...你落到去就知啦,我要落去...

之前係房佢有話:我呼吸唔到呀...我想講野你地又唔比我講....有句話:我去跳樓架,我落去走左唔返來....
佢又講:爸爸話唔要我呀...

我夾佢手時我有問佢:咁你又打電話比我,話我來屋企,做咩而家又咁呀...

佢答我:我都冇打比你,個果打之ma,唔係我.....(即係邊個打呢)但真係佢打比我架喎.

成個過程攪左45分鍾,不過我問姪仔,佢話:佢打電話來話7:30去姑姑道做功課,叫我一做完野就返來陪佢訓,就係咁...都冇人講過呢d說話.

一年班至二年班上學期一直都冇事架,係p.2下學期就突然出事,試過佢同老師講想係二樓跳落去...

姪新抱曾經去問過,果間學校有d陰,加上佢又新曆8月出世,奶奶又有d養唔大個d,就攪到佢好易野朋友啦.

米豬蓮  hihi  發表於 11-4-3 00:28
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 joey_23 於 10-11-23 16:57 發表
即係老人生牙都唔係好事~

古老人話:食後生喎,如果老左d牙好齊冇甩最好去拔掉一隻喎.

<br><br>

大宅

畀面勳章

原帖由 chinatea 於 10-11-23 18:09 發表

古老人話:食後生喎,如果老左d牙好齊冇甩最好去拔掉一隻喎.

我都聽過話老人家如果出新牙係唔好既..
同埋..明明全白髮, 突然又再出返新既黑髮..都係一樣道理(不過呢樣唔係咁肯定)

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 chinatea 於 10-11-23 18:07 發表
懷疑個案

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Good morning.

珍珠宮

x2
原帖由 JChan 於 10-11-23 22:29 發表

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 chinatea 於 10-11-23 18:07 發表
懷疑個案

尋日大約6點(晚上)我由廁所趕出來聽電話...已經收左線,我知係絰孫打來就回個電話比佢.

佢話:姑姑,今晚冇人睇我功課呀...媽咪去街,爸爸有野做..

佢:好呀...7 ...

茶茶, 新曆8月出世會易野d架?

伯爵府

懷疑個案

米豬蓮  hihi  發表於 11-4-3 00:29

水晶宮

原帖由 idac_c 於 10-11-24 09:48 發表

茶茶, 新曆8月出世會易野d架?

咁7月陰月都會差小小,不過易唔易野到仲要睇返個人八字,同改埋d名啦.筆劃全陽全陰都麻麻地架啦.

有時唔一定野亞飄,係運氣呀性格呀比人弱小小啦.

<br><br>

伯爵府

茶茶,精神返未呀?

大宅

畀面勳章

原帖由 chinatea 於 10-11-24 10:16 發表

咁7月陰月都會差小小,不過易唔易野到仲要睇返個人八字,同改埋d名啦.筆劃全陽全陰都麻麻地架啦.

有時唔一定野亞飄,係運氣呀性格呀比人弱小小啦.

我都覺得"好醜命生成" 除非擇日擇時辰開刀...... 名呢樣嘢, 都係輔助嘅啫~~

男爵府

原帖由 babymuimui 於 10-11-21 22:01 發表

係邊個預報身體唔好呀? 俾狗追? 响空中行? luck牙?

不過講樣野你知呀, 都幾搞笑架, 有日阿女同我講

女: 我見到A姨姨有個妹妹呀
(阿女話妹妹意思啫係bb,
但係我A同事係冇小朋友既)
我: 吓, 你係咪 ...
baby女真係好可愛呀~~

男爵府

懷疑個案

佢:好呀...7 ...

咁而家知道"佢"係邊個未? 哎~ 姪仔咁可愛, 希望佢冇事啦!!!

水晶宮

原帖由 VivienMan 於 10-11-24 10:32 發表
茶茶,精神返未呀?

嘿...我老野送左特濃去脂咖啡比我,真係幾提精,日頭唔閉目夜晚就可以訓耐小小.

叫做精神返d啦.

<br><br>

水晶宮

原帖由 MaMaSteph 於 10-11-24 11:39 發表

咁而家知道"佢"係邊個未? 哎~ 姪仔咁可愛, 希望佢冇事啦!!!

同佢老豆講起佢個仔突然咁,原來佢唔係第一次,係有次係學校突然唔知做咩大吵大鬧,佢老豆趕到去,姪孫又係連佢老豆都唔認得,直情話唔識佢亞爸喎,變左第個咁.

我細佬做完野剛剛返左來,等佢放學返來先可以睇佢咩攪住佢lor.

我細佬話多數係自家d嬰靈,而家知係佢亞麻有兩個大仔出世一日,二日冇左,幾十年來冇理過,可能果時兩個亞伯係跟佢亞媽架,不過自亞麻中風之後,可能運唔好,兩個亞伯轉去攪姪孫lor.

米豬蓮  hihi  發表於 11-4-3 00:30
<br><br>

男爵府

原帖由 chinatea 於 10-11-24 11:42 發表

嘿...我老野送左特濃去脂咖啡比我,真係幾提精,日頭唔閉目夜晚就可以訓耐小小.

叫做精神返d啦.
咁茶佬呢次又買得幾好喎~~~

又可以幫你減肥, 又令你精神返d~~!!

茶今晚記住咀啖茶佬~!!

水晶宮

原帖由 TobyChung 於 10-11-24 11:04 發表

我都覺得"好醜命生成" 除非擇日擇時辰開刀...... 名呢樣嘢, 都係輔助嘅啫~~

話你知呀,果d擇日擇時辰開刀攞bb出來d人,好白痴....

比你算到個bb咩好時晨拎出來會有樓有錢點好都係假,個天唔會比你算到佢,等我食完飯返來講個真人真事你地知呀.

<br><br>

男爵府

原帖由 chinatea 於 10-11-24 11:49 發表

同佢老豆講起佢個仔突然咁,原來佢唔係第一次,係有次係學校突然唔知做咩大吵大鬧,佢老豆趕到去,姪孫又係連佢老豆都唔認得,直情話唔識佢亞爸喎,變左第個咁.

我細佬做完野剛剛返左來,等佢放學返來先可以睇佢咩攪住佢l ...
咁有冇得做d咩超渡佢哋呢?? 咁搞個小朋友好陰公架~ 又唔關佢事~~!!

男爵府

原帖由 chinatea 於 10-11-24 11:53 發表

話你知呀,果d擇日擇時辰開刀攞bb出來d人,好白痴....

比你算到個bb咩好時晨拎出來會有樓有錢點好都係假,個天唔會比你算到佢,等我食完飯返來講個真人真事你地知呀. ...
等~~ 等~~ 等~~ 等~~ 等~~!!!

首頁

尾頁

跳至