自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

唉,我都有諗過領養,但我收入唔夠,同埋我要返工架,一定唔批
---生命無價,請支持領養---

用戶要求終止服務

原帖由 mocha 於 11-3-24 12:13 發表
其實,多唔多小朋友等比人領養.
hk又多唔多家庭會去領養..

如果冇人領養的小朋友, 最終會係點?

現在唔知, 2年前都有百幾個家庭等緊
健康的小bb好快就會俾人領養o左, 冇人領養o既可能都係有特殊需要, 一係海外領養, 一係就入住兒童之家/寄養家庭, 直到成年

用戶要求終止服務

原帖由 meko~ 於 11-3-24 12:36 發表
唉,我都有諗過領養,但我收入唔夠,同埋我要返工架,一定唔批

收入唔夠係問題, 但返工無關係, 我都係兩公婆都要返工o既

用戶要求終止服務

原帖由 baby525 於 11-3-24 12:25 發表
你係唔係全職家庭主婦呢? 我有工作呀, 但我計劃做全職主婦三年, 等領養個BB 大一點才出去做嘢, 咁樣我估會容易一些申請, 如果領養完又請工人, 我估會難D批核.

社署會唔會在查核申請人時去申請人的工作地方查核呢? ...

1) 全職媽媽係會有一點優勢, 但又唔代表在職父母就無機會, 我覺得係你自己想唔想做ftm同埋有冇能力去做, 多過為了易d 有matching而去做, 同埋你可能等有matching先唔做野, 因為無人會估計到你要等幾耐...要成為準領養家庭, 只要符合條件同埋社署評估後覺得你地適合就可以, 呢個同是否在職無關係, 只不過在配對時, 就可能會係全職媽媽會優先.
2) 唔會去工作地方做visit
3) 要做bodycheck, 如果肥胖無引起任何疾病, 咁應該唔會有問題o既...
4) 我由開始申請計(即係交晒表, 第一次見社工開始), 等了1年4個月才有亞囡

大宅

好多謝你寶貴經驗呀
我會等成功matching 才會唔做嘢, 因為社工都話可能要等好長時間的
社工話只要我寫封宣誓紙話唔會做嘢便ok. 不用現在立即唔做, 做得一日得一日, 等我可以多儲點錢.
原來你都等了咁長時間...........

原帖由 titanlow 於 11-3-24 12:45 發表

1) 全職媽媽係會有一點優勢, 但又唔代表在職父母就無機會, 我覺得係你自己想唔想做ftm同埋有冇能力去做, 多過為了易d 有matching而去做, 同埋你可能等有matching先唔做野, 因為無人會估計到你要等幾耐...要成為準 ...

大宅

想問如果請工人, 咁如果成功matching 才請, 怕請唔切呀!係唔係佢一通知成功matching, 便立即要帶BB回家呢?

原帖由 titanlow 於 11-3-24 12:45 發表

1) 全職媽媽係會有一點優勢, 但又唔代表在職父母就無機會, 我覺得係你自己想唔想做ftm同埋有冇能力去做, 多過為了易d 有matching而去做, 同埋你可能等有matching先唔做野, 因為無人會估計到你要等幾耐...要成為準 ...

珍珠宮

原帖由 小玲太太 於 11-3-24 01:02 發表
聽過好多不育夫婦領養之後, 跟住都會有自己既bb, 因為個人放鬆了, 就更易有, 又可以說是好人有好報, 成個家庭就2人一變就4人了
係呀!可能真係好心有好報啦。我有個老一輩既親人都係咁,結婚多年都冇所出,一收養左,跟住就有左喇,幾得意。

用戶要求終止服務

原帖由 baby525 於 11-3-24 17:54 發表
好多謝你寶貴經驗呀
我會等成功matching 才會唔做嘢, 因為社工都話可能要等好長時間的
社工話只要我寫封宣誓紙話唔會做嘢便ok. 不用現在立即唔做, 做得一日得一日, 等我可以多儲點錢.
原來你都等了咁長時間......... ...

我等得耐因為我地開頭都奄尖, 剩係想要囡, 後來仔女都要同埋生母懷孕時有吸煙都考慮, 就好快有, 終於都係囡, 嘻嘻!

用戶要求終止服務

原帖由 baby525 於 11-3-24 18:07 發表
想問如果請工人, 咁如果成功matching 才請, 怕請唔切呀!係唔係佢一通知成功matching, 便立即要帶BB回家呢?

第一次見BB後2個星期內要湊佢返屋企, 所以請工人係有點頭痕, 我囡係婆婆湊, 我湊佢返屋企後放了一個星期假去照顧佢, 同佢建立關係, 反而係婆婆辭職, 好彩只需一星期通知, 之後就由婆婆接手

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

支持你

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我都係只想要個女呀!!
btw, thanks for your valuable experience and information.

原帖由 titanlow 於 11-3-25 09:35 發表

我等得耐因為我地開頭都奄尖, 剩係想要囡, 後來仔女都要同埋生母懷孕時有吸煙都考慮, 就好快有, 終於都係囡, 嘻嘻!

大宅

婆婆真係好偉大呀

原帖由 titanlow 於 11-3-25 09:37 發表

第一次見BB後2個星期內要湊佢返屋企, 所以請工人係有點頭痕, 我囡係婆婆湊, 我湊佢返屋企後放了一個星期假去照顧佢, 同佢建立關係, 反而係婆婆辭職, 好彩只需一星期通知, 之後就由婆婆接手 ...

用戶要求終止服務

原帖由 baby525 於 11-3-25 10:51 發表
婆婆真係好偉大呀

有得湊孫, 婆婆流晒口水啦....仲係10個月後醒多一個俾佢湊....夠晒好玩...哈哈哈

用戶要求終止服務

原帖由 baby525 於 11-3-25 10:50 發表
我都係只想要個女呀!!
btw, thanks for your valuable experience and information.

囡係要等得耐, 係領養呢個領域...囡係超級搶手貨...哈哈哈

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我教會最近都有人領養左小朋友, 佢好似話前後搞左一年. 佢領養的係仔仔.

,

男爵府

畀面勳章

被領養既小朋友和做養父母都有福亦好講緣份,希望你一切順利 ~~

原帖由 wjBB 於 11-3-4 15:25 發表
等我聽完 BREIFTING, 再同大家分享, 其實我都心裡有數, 唔會快得去邊.... 不過真係好心急...

其實我再懷孕的機會率唔高, 但我都同HUBBY 我傾過呢個問題. 以下係我們的結論. **所以做呢個決定之前一定要諗得好 ...

別墅

仲有5 日就去briefing. 再次緊起來..... 我一定會第一時間向大家直擊報道..

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我最近都好煩, 我先生想收養一個, 但我暫時未接受到! 我知我未能愛她視如己出!! 但係佢逼我, 我好唔開心!! 我本身身體不好, 暫不可能多生一個小朋友!! 我此刻真係身心俱傷!! 有此topic幾好, 大家可以share下意見!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 titanlow 於 11-3-25 11:40 發表

囡係要等得耐, 係領養呢個領域...囡係超級搶手貨...哈哈哈

我同事講去大陸領養親嘅絕大部份都係女,因為大陸人好少會遺棄仔,但都有例外,佢去領養個女果次就有人領養到個仔,美國呢邊去大陸領養冇得揀性別,其實咁講:如果你要等個仔都唔知要等幾耐。

我以前聽過一個case,有個女人想領養個BB,佢想個BB係女,想呢樣果樣,好多好多條件,領養機構評估佢唔適合,佢好嬲問點解佢會唔合格,個姑娘同佢講: 就算係你自己生,你可唔可以保證係女?可唔可以保證第時佢長相係點?可唔可以揀一個健康冇問題冇任何學習障礙嘅?可唔可以做到有缺憾都一樣咁愛佢,為佢無私地犧牲?個女人答唔出,因為佢唔得,所以個姑娘叫佢番去同丈夫傾清楚,等ready再去過,唔記得係發生喺美國定香港啦。

首頁
34567...10

尾頁

跳至