嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔傑而家三個月, 濕疹成日都發, 有時訓覺r有面都流血, 手的皮膚又硬晒, 睇到佢人仔細細咁辛苦, 作為媽媽好心痛.
有人介紹我搵dr. sin, 我search到大家呢個討論, 如果要一齊夾$ 驗既, 可以預埋我一份, 因為我想知道d 咩藥先至同阿仔去睇, 已經同佢揸左好多次類固醇, 唔想再依賴呢d藥, 想問而家仲有無媽咪一齊夾呀?
另外, 如果esther 有結果既話, 可唔可以通知大家? 謝謝!

複式洋房

仔傑而家三個月, 濕疹成日都發, 有時訓覺r有面都流血, 手的皮膚又硬晒, 睇到佢人仔細細咁辛苦, 作為媽媽好心痛.
有人介紹我搵dr. sin, 我search到大家呢個討論, 如果要一齊夾$ 驗既, 可以預埋我一份, 因為我想知道d 咩藥先至同阿仔去睇, 已經同佢揸左好多次類固醇, 唔想再依賴呢d藥, 想問而家仲有無媽咪一齊夾呀?
另外, 如果esther 有結果既話, 可唔可以通知大家? 謝謝!

洋房

回覆 bao_so 的帖子

我都願意夾!

大宅

Dr.sin比的藥膏係咩顏色? 如果係白色, steriod機會好大

洋房

回覆 sukiau 的帖子

係好淺既啡白色

民房

看了那麼多的留言, 想問下大家的有冇用用腦認真諗下自己做緊乜?

我只想講, 如果次次去睇不同醫生, 睇你唔好, 就話要拎人D 藥去驗又要去告人, 看來各下一定生活好枯燥無味~! 有好多空餘時間~~

我不是去阻止大家~, 只係想講番句公道說話~!!!

各位問下自己良心!!! 相信大家都睇過無數咁多次醫生, 各下的子女有冇好過呀???? 有冇醫你唔好, 就去人地醫館大吵大鬧?? 有冇醫你唔好, 又去搵東張西望唱衰人呀??

好簡單的一個example, 我雖然係一位普通師奶, 但仍會貪靚~學人用S"X"2神先水~! 初時用, 皮膚都會有少少敏感, 我都會問點解? 人人搽都冇事, 仲會靚靚....點解我會咁....理性的說, 我自己的皮膚不適合用~ 不理性的便會指天罵地, 說神先水太神先, 太多chemical. 如果你係我, 又會唔會拎支神先水去驗??? 事實上, 首先, 冇人迫你去買!, 第二, 世界上咁多人, 人人的皮膚有別, 冇人會保證冇事一定靚啦?? 係咪? 支神先水價值1000大元的!!! 神先水包裝上的成份, 乜你又信呀??

如果你唔會拎支1000大元神先水去驗, 但會拎盒50元的藥膏去
驗, 無話可說啦~

我只想講, 冼醫生睇好左我個四歲大的囡囡~!! 由一個爛手爛面的小女孩變成今天的美女, 冼醫生功不可抺. 如果大家咁驚的話, 可以唔去睇冼醫生,但唔好係人背後, 做咁多無謂野, 損人不利己. 我睇過的醫生不比你們少~! 我好感恩, 終於找到一名好醫生~!

伯爵府

引用:看了那麼多的留言,+想問下大家的有冇用用腦

原帖由 simpleC9 於 11-08-07 發表
看了那麼多的留言, 想問下大家的有冇用用腦認真諗下自己做緊乜?

我只想講, 如果次次去睇不同醫生, 睇你唔 ...
神仙水不擦你會不會癢?現在人家說的是一種病,又是小孩,有擔心有懷疑有何問題?前面有人說他註冊醫生,so what?前陣子台灣塑化劑被點出的好多都是有信譽的大公司,知名大廠的奶粉都可以有問題,你那麼信任人實在是很幸福,但現在人地又不是上他診所搞事,真金不怕火煉,現在又不是要你出錢,有媽媽們肯花錢幫醫生掛保證,我是醫生高興都來不及了,倒是你又真的很感恩喎,這個帖一浮上來就有你這麼忠實的媽媽馬上為了跳出來說話而當場註冊帳號,醫生知道了都該感動。

我自言自語不喜勿插

這世界唯一不變的就是變

民房

各下一定好聰明同閱讀能力高~~我已經寫得很清楚, 神仙水只是一個example! 乜做比喻都要用病ga? 我諗我小學miss教錯了我.......即係用螞蟻來比喻勤力的人是錯的?? 因為螞蟻係昆蟲唔係人...............

神仙水的舉例係話人人有不同的體質, 接受程度有唔同~ 你識舉塑化劑和奶粉做例子, 咁你食之前, 唔去驗下先? 照你這麼說, 其實飲一口水同食個橙都好危險下, d 水都唔知有乜礦物質, d 橙又唔知用乜肥料, 咁你又食? 咁不如自給自足, 閉門練仙. 地球真的很危險ga!!!

各下又一有特異功能, 天眼通, 知道我係邊個之餘, 又知道冇人上去診所搞事!! 確是神奇~! 唔通人地去搞事前會通知你???? 你又去過幾多次呀? 哈哈! 我相信我去醫館的次數多過你n倍. 冇証冇據, 就不要自作聰明, 亂編故事, 故弄玄虛.

要澄清是, 我從來都冇阻止別人去驗藥, 那位網友只懂歪曲事實, 斷章取義, 實是可悲. 倒不如放下偏見, 認真的思考一下自己和別人的觀點.

放鬆d 啦, 香港人~ :)

大宅

其實皮膚突然出毛已經係幾明顯既類固醇副作用,可以睇下依條link(裡面有講到話「用藥位置會長出毛髮」):

http://www0.hku.hk/facmed/healthedu/issue200/issue200.pdf

另外依條link係講到一個西醫向女病人無言明處方藥物為類固醇,病人後來不適後才發現是類固醇,不滿之下向醫委會投訴。所以建議有需要時可以搵醫委會或衛生署求助(當然要有合理原因令你懷疑。)

醫委會(電:2961 8648)
衛生署(電:2836 0071)

http://paper.wenweipo.com/2010/07/24/HK1007240020.htm

其實如果要去化驗藥膏,化驗一隻物質不外乎是$1,500-$1,800左右,類固醇種類有限,最常見多數係(可以先抽幾隻驗下先就唔使用咁多錢):

香港標準及檢定中心 HKSTC (電:2666 1888)
香港通用公證行 SGS (電:2334 4481)

Fluocinolone (氟輕松)
 Hydrocortisone (氫化可的松)
 Betamethasone (倍他米松)
 Cortisone (可體松)
 Dexamethasone
 Triamcinolone
 Fucicort

又可以試下寫信或打電話俾d週刊或萍果日報時事版既報料熱線
(電:2929 0000 & 2786 0099 )http://www1.hk.apple.nextmedia.com/i-reporter/

等佢地黎解開謎底。好似隔離版「婦女醫護」有個topic講話果個葛x倫中e呃左個病人成百幾萬都係由萍果報爆料。

我上面寫既係好中肯同持平既建議,如果有人插我就幾大機會係媒。

各位媽媽你地去睇依個冼ec係唔係全部都係由bk到睇番黎o丫?一開始就有人自問自答,有每次都係即刻有人蒲頭介紹或反駁,有留意到嘛?!

民房

各位家長好,我女都用Dr.Sin的藥膏,效果真的很利害,而我也以為濕疹已斷尾,我女已8個多月不需用任何藥膏,...但近日天氣轉,我女的濕疹又復發,我一心想找Dr.Sin, 但原來藥膏已斷貨多月,未知原因,問醫生幾時有貨,他叫我再打電話check,.....至今天10月26日還是冇貨.....

請問各位有冇遇到同一情況?....

測試結果如何呢....?

謝...

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆:對濕疹冼醫生藥糕有懷疑,不如大家夾錢做測試

Ll

大宅

回覆:對濕疹冼醫生藥糕有懷疑,不如大家夾錢做測試

睇完所有既post想多口一問:其實咁多位家長,你既小朋友平常既飲食係點?係咪都係仲係飲緊牛奶?我自己個仔都係有濕疹,但冇睇過冼ec!我依家亦冇俾任何藥膏佢塗,但係飲食上我會好注意,再加上佢已經唔睇西醫一段時間,今年轉天氣,佢d濕疹都明顯改善左!我自己亦清楚知道,要斷尾既話一定唔會係一時三刻就做到既事情!

男爵府

回覆 sapsap100 的帖子

我都想知最後有無拿藥膏去驗?

侯爵府

原來依家都仲未有藥膏?!
我已經對佢失去信心所以8月尾佢放大假後都冇再睇喇.
祝大家早日康復!

伯爵府

引用:看了那麼多的留言,+想問下大家的有冇用用腦

原帖由 simpleC9 於 11-08-07 發表

我只想講, 如果次次去睇不同醫生, 睇你唔 ...
這位c9,不知你有沒有看到新聞,為了保險起見,最好登記檢查一下,

SHARONJULIO215    發表於 11-11-15 17:05
這世界唯一不變的就是變

大宅

TakTakYee 發表於 11-8-7 17:40
各位媽媽你地去睇依個冼ec係唔係全部都係由bk到睇番黎o丫?一開始就有人自問自答,有每次都係即刻有人蒲頭介紹或反駁,有留意到嘛?!

...

agree

水晶宮

其實看到這個e生啲post 好耐,之前想去睇,但又感覺好快就見效,會唔會係類固醇??所以無睇,見大家話夾$$,又有人話驗...之後又有一大班fans,我之後去左九龍城度睇,因為小朋友啲濕疹真係好嚴重,其實我哋班濕疹小朋友嘅mama,有邊個唔係受盡折 磨,寧願自己病,甚至短幾年命,來換追取小朋友嘅健康,睇西e佢會講明藥成分,自己決定用唔用,我哋周圍去搵名e,神e....就係唔想用類固醇,就係想幫小朋友e好個病,每個月用過千買cream,睇e生,都係想有奇蹟出現,所以好痛恨個啲無良e生,重有啲fans,將啲假嘅消息,講到好似真咁,又係渡做 '妹',你哋利用左我哋啲mama嘅希望,我哋已經生活係憂鬱當中,點解你哋重咁無良

王國長老

王國長老

版主明白覺各位家長因為冼麗生的事件引起很大的擔憂和不快, 不過希望大家討論時小心用詞, 暫時未有証據証明任何人是"媒", 當日支持冼麗生的會員亦可能只是信錯人, 如果大家不謹慎用詞, 很容易會惹起爭執, 錯的人是冼麗生, 不單未有向家長說明內裡含類固醇成份, (引述各位會員的回應)更著家長們多搽都不用怕, 責任和錯失應該由冼麗生承擔, 其他會員亦是受害者, 他們的小朋友亦有使用冼麗生的藥丸和藥膏, 所以懇請大家勿將怒氣轉嫁其他曾支持冼麗生的會員身上.

祝願各位小朋友健康成長, 早日遠離濕疹.

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

冼麗生藥膏有超多類固醇:

http://tv.on.cc/index.html?s=3&s ... 86-20M&d=1321264723

複式洋房

中國人始終相信中醫, 自己都信, 以為d 葯比較溫和, 點知比d無良中醫整到仲毒過d西葯.
08年呀囡開始嚴重濕疹,睇免疫系統專科鄔楊源,佢講開中醫好多有加類固醇,我不在意(我心諗你係西醫緊係話中醫唔好la).
西醫中醫睇好多,冇效,經人介紹,睇油麻地針灸神醫馬x榮,仲大鑊,比佢打類固醇針,我即去睇兒科趙醫生,佢話一睇呀囡個樣就係類固醇樣.上去馬x榮理論,佢比返錢我,如果光明正大,點會自動比返錢我.
見到網上話冼麗生醫濕疹好,又去睇,最後勁脫髮.又去問趙醫生意見,佢話好多中葯唔止有高劑量類固醇仲有抗癌
葯.(食你唔死算你大命)
睇報紙冼麗生話因為係早傳秘方,唔知點解藥膏有類固醇.佢想將責任推落佢老豆果度,但佢老豆都死鬼左la,呢d大話都講得出.
*早兩日同呀囡講,冼麗生比警察捉咗.呀囡話最想馬x榮比警察拘捕同控告,呀囡話馬x榮害人不淺.
為做生意,講大話/傷害小朋友身體.佢地點可以做醫生,做人也不如.

無良中醫坊間真係好多,各位mami要小心選擇,mud野神醫/秘方好得,我現在唔會信.
以上只是我有感而發,也感無奈,世上有禁多專業敗類.

首頁

尾頁

跳至