跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

我認為係劣根性 ,當然教育水平都低,但高的仍然會這樣. 根本說到底是貪便宜,常存自私的心,沒有公民教育.
換轉今次是大6,一早已被人搶奪物資,還會排隊及用錢買東西嗎? 還會將食物分給外國人嗎? 還會不爭先倒後,不會踩在別人身上逃命嗎?
不是崇日,只是一次又一次的天災,一次又一次從電視畫面中看到他們自強,互相守法的行為. 是藉得所有人學習. 根本日本人自細就有好既公民教育.所以大家都知道愛國才有家,大家都是一家人.
至於什麼南京大屠殺,都已是上世紀的事,別拉到這次事件作評論,雖說他們不認錯,但環觀現在亦有不少軍人和後生這輩認為是做錯的.
侵略別國領土剎人是錯,但是自己國家為了政權而剎死自己國民又是對嗎?

原帖由 stesuk 於 11-3-14 15:37 發表
莫講話係地震天災時的命懸一線, 就算在世界盛事如上海世博, 中國人亦醜態百出, 是民族的劣根性, 還是教育水平低呢?

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

說得對!
原帖由 bkfans 於 11-3-14 14:08 發表
日本人呢種"修養", 係一種以集體為先的主導精神, 即係大我永遠重要過小我.

但太強的集體意識衍生出好多問題, 就係個人精神被過份壓抑, 佢地會太在意別人眼光, 每個人都要壓抑自己容入社群. 如一個家庭有問題, 在社 ...
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔好話年青人, 連小五小六嘅學生都一樣冇禮貌, 昨天等, 有個男孩和我一同等候. 到那男孩首先入去, 唔夠半秒門關上, 我不得其門而入 .quote]原帖由 Momoko8 於 11-3-14 14:20 發表
未發生地震之前我都想講架啦
香港人真係好冇品
尤其係現家既年青人
搭巴士地鐵唔讓位之餘
仲要同d有需要既人爭位坐
就算佢地企係地鐵入面既門口位有野挨住
佢地都可以一個鯉魚反身
一個轉身就坐低
完全唔會望下有冇 ... [/quote]

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我好佩服日本人好有禮貌。

今日食飯未有位響門口等, 跟著有3個人響我前面等, 個3個人一見到有人起身匆去坐, 好彩店鋪職員知道我響到等緊, 即刻話D枱有人, 諗著企響一邊方便D人行過, 唔通要企響中間為之等位 。

水晶宮

我唔否認有很多是好人,

我身邊有些人亦是這種, 就係將自己過度包裝, 努力做大家心目中的好人, 無時無刻 展露個人修養, 忍藏個人真情緒 .....連對自家人都係咁, 所有野都要曲線表達 .....佢地事實上亦是好人, 但講真, 我有點頂唔順, 識咗十幾年, 佢地都係同人有 d 隔幕....好似無自我個性, 無情感, 無靈魂.......

大家都一致認為他們好人, 係朋友, 但永遠交唔到好深的友情.

原帖由 alphabetagamma 於 11-3-14 16:20 發表
大家可以有唔同意見, 我好尊重你意見架, 只係想講我睇法.

我老公成日俾人學得佢不夠熱情, 好有禮貌. 但作為佢老婆, 我問過佢, 佢真係好尊重每一個生命, 就算係佢外甥, 佢話自己都要尊重個小朋友, 要對佢有禮貌, 而 ...

男爵府

當大家係度踩緊自己人時, 又有無諗過 你呢一世 係吾係都未試過 衝紅燈? 地鐵門打開先讓車入面既乘客出車? 係車廂未曾傾過tel.....ETC

水晶宮

原帖由 54heima 於 11-3-14 16:20 發表

今日我同個日本人講,好欣賞巨地災後體現的公民素質,雖然那麼大一個災難,但新聞畫面睇同南亞海嘯四川地震紐西蘭地震的感覺就是不同,其它地方的災區睇落滿目蒼夷屍橫遍野,但日本仲系井然有序。巨答我,因為日本人比中國人更 ...

呢樣係事實,連教我日文嗰D先生都係咁講.

版主

日本人好識包裝自己, 擅長於美化任何東西.
但也不見得環保. 國民的團隊思想教育和順從, 階級尊卑非常注重, 絕對不會冇大冇細.
在街上不會見垃圾, 也沒垃圾桶, 近來不可在街上吸煙了!

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

唔好講到日本人真係咁好, 我聖誔剛去完東京,在體育用品店門外同個仔等老公,有個日本年輕人買完嘢出嚟,一手就將D收據,包裝紙在門外一丟,我當時看到都好意外, 但事實就係都有呢D日本人。

睇完呢個TOPIC先知原來日本人覺得在車廂講電話係無禮貎,唔怪得佢地個個都係車廂“禁禁禁”啦。

原帖由 sfll 於 11-3-14 17:23 發表
日本人好識包裝自己, 擅長於美化任何東西.
但也不見得環保. 國民的團隊思想教育和順從, 階級尊卑非常注重, 絕對不會冇大冇細.
在街上不會見垃圾, 也沒垃圾桶, 近來不可在街上吸煙了! ...

珊瑚宮

環保接龍勳章

有時真係無計...佢地係咁, 因為太過自重. 我老公係官仔骨骨的, 同好多人都相處到, 我好記得我媽咪同我講"阿妹話好彩姐夫好人唔會嫌佢老公粗聲粗氣", 其實我老公好就得人, 亦都唔會曲線表達, 只不過可以唔爭的佢都唔會爭, 好鍾意食某一樣野都唔會同人搶最大最靚最新鮮的. 我聽過我老豆講話怕我老公蝕底, 其實我老公一丁點都唔怕蝕底, 唔食又唔會死, 亦都唔會覺得自己作狀(人地覺係人地既事). 依個係例子. 我老豆都覺得我老公太禮讓, 但我阿媽就一D都唔覺, 覺得佢好乖.

因為我對相學好有興趣, 想講下題外話, 會解釋到每個人唔同的睇法, 所以知多D就唔會得失人.
同一件事(半夜敲門):
鼻高的人, 因為自重自信, 覺得咁做好無禮貌, 好失禮, 所以佢地唔會咁做.
鼻不高的人, 因為比較熱情, 覺得咁做係因為fd才會咁做, 咁做係因為有事要搵你. 佢地覺得咁無問題.

我老豆就係鼻不高的人, 我見我老豆成日話某親戚"假", 但講真我地同果個親戚相處到... 我老豆好鍾意在大庭觀眾同人開玩笑, 玩"嘩苦". 無疑我老豆好樂天派, 佢覺得咁至可以打成一遍, 咁至fd到. 但世界唔係個個都係佢依款人架嘛.

老公成日話我眼界應該開一點, 接受有唔同類型的人; 可能你唔知, 你同你話fd唔到的有隔膜的人, 可能就係最包容到你的人. 有時fd並唔係一般人想像的一定要攬頭攬頸

原帖由 meow~meow 於 11-3-14 17:08 發表
我唔否認有很多是好人,

我身邊有些人亦是這種, 就係將自己過度包裝, 努力做大家心目中的好人, 無時無刻 展露個人修養, 忍藏個人真情緒 .....連對自家人都係咁, 所有野都要曲線表達 .....佢地事實上亦是好人, 但講 ...
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

大宅

問心,我好同情今次日本既災害,衷心希望佢地可以快d重建家園。電視畫面見到既日本人面對災後既態度,亦令好令人敬佩,係值得學習既精神,唔好比到中國咁遠,話人呢樣果樣,比左香港果班滯英既港青先。

但我會諗,唔一定係佢地呢d文化先係好,比如搭車講電話又有咩問題呢,細細聲唔騷擾人都得啫。我朋友都嫁左去日本好幾年,每次佢去99度都好想死,佢話99要求好高,咩禮儀都要佢跟足,比如奉給客人既茶杯就一定要佢抺到水杯外邊一滴水都無,又要躬躹又要講設計對白,遞完茶仲要死埋一邊,外表係好有禮貌,好克制,但實際唔一定係咁尊貴對方……只係禮貌上要咁做,係一種文化,但唔一定出自真心。唔好插我,我朋友既見解啫(但我多多少少都認同 )。

我諗幾似中國儒家思想,要謙要讓,我自己好反傳統,我唔鍾意咁多繁文縟節,我鍾意西方社會果種自由既風度。唔好聽叫無大無細,好聽係率真。

版主

回覆 91# siulili 的文章

那日本年輕人真失禮.
我曾見過一個異國人將一小杯放在石椅下面, 立刻俾日本小女孩眼啤啤好耐.
公眾場合喧鬧都是乞人僧, 不分國籍. 不只日本, 有其他民族都不會大大聲講手電的.

版主

回覆 90# 我想生三個 的文章

用包裝紙張和膠袋絕不手軟:lol .

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

版主

回覆 97# 我想生三個 的文章

血地獄!

大宅

原帖由 meow~meow 於 11-3-14 17:08 發表
我唔否認有很多是好人,

我身邊有些人亦是這種, 就係將自己過度包裝, 努力做大家心目中的好人, 無時無刻 展露個人修養, 忍藏個人真情緒 .....連對自家人都係咁, 所有野都要曲線表達 .....佢地事實上亦是好人, 但講 ...

佢係金牛座?

大宅

原帖由 alphabetagamma 於 11-3-14 17:31 發表
我老豆就係鼻不高的人, 我見我老豆成日話某親戚"假", 但講真我地同果個親戚相處到... 我老豆好鍾意在大庭觀眾同人開玩笑, 玩"嘩苦". 無疑我老豆好樂天派, 佢覺得咁至可以打成一遍, 咁至fd到. 但世界唔係個個都係佢依款人架嘛.

老公成日話我眼界應該開一點, 接受有唔同類型的人; 可能你唔知, 你同你話fd唔到的有隔膜的人, 可能就係最包容到你的人. 有時fd並唔係一般人想像的一定要攬頭攬頸

你老豆同我老豆應該可以做 friends

首頁
34567...8

尾頁

跳至