懷孕前後

跳至

首頁
34567...14

尾頁

子爵府

Re: 蘇民峰、李丞賁、楊天命幫BB改名

Hi phyllis0511,

Please check pm!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章

Hi, whitebunny

請問你可否 PM 李丞責師傅的資料給我呀? Thanks!!

:cheeze:  :wave:

子爵府

Hi ctang97,

ctang97 寫道:

請問你可否 PM 李丞責師傅的資料給我呀? Thanks!!

男爵府

creamkkl, 半個鐘左右啦.

creamkkl 寫道:
hellokitty1011,

我都搵左李師傅幫bb改名, 不過要下星期先有姑結果.......
請問見師傅當日, 成個過程需時幾耐架?

[quote]
hellokitty1011 寫道:
elmolly, 係呀, 我已經找李師傅幫bb改左名啦, 佢比左2組名我地, 不過佢話bb個名好難改, 如果唔係, 會有3組 (每組10個名) , 不過其實你都係會集中看最好個一組的, 佢會比一盒錄音帶比你, 內有佢同你地上去傾的內容, 佢會一入來就開始錄低佢講的野,直至完成. 佢會將阿b的出生八字做一個表, 簡單講一下阿b的一生幾時上運, 幾時有運行, 有甚麼要留意, 邊樣野會幫到bb, 訓同坐的座向係邊個方位最好, 都幾詳細的.

你要找佢改名就要快d啦, 因為佢都幾full, 當日見完我地之後, 我老公見佢手頭仲有幾張係改名的文件.

[quote]
elmolly 寫道:

你同bb點呀? 你係咪搵返李師傅改名呀?
[/quote][/quote]

分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

男爵府

[quote]
hellokitty1011 寫道:
elmolly, 係呀, 我已經找李師傅幫bb改左名啦, 佢比左2組名我地, 不過佢話bb個名好難改, 如果唔係, 會有3組 (每組10個名) , 不過其實你都係會集中看最好個一組的, 佢會比一盒錄音帶比你, 內有佢同你地上去傾的內容, 佢會一入來就開始錄低佢講的野,直至完成. 佢會將阿b的出生八字做一個表, 簡單講一下阿b的一生幾時上運, 幾時有運行, 有甚麼要留意, 邊樣野會幫到bb, 訓同坐的座向係邊個方位最好, 都幾詳細的.

你要找佢改名就要快d啦, 因為佢都幾full, 當日見完我地之後, 我老公見佢手頭仲有幾張係改名的文件.

[quote]

唔該晒呀, 我想問埋bb出世之後幾耐要搵師傅? 佢會唔會逐個名評分定係淨係分組架? 佢比你d名你地滿唔滿意呀?

男爵府

elmolly, 你比定d資料比你老公, 等bb一出世便fax比李師傅啦, 佢真係幾full.

另外佢會每組評分的. 佢比我地的字都唔係太普通的, 不過要唔好同長輩同名或同音.

佢比你d名你地滿唔滿意呀?>>ok啦, 係有限制下, 都可以接受的.
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章

Hi, hellokitty1011

我都係 2006 年 12 月既媽咪呀! 我囡囡於12月3日出世, 至今差不多 7 個禮拜, 但還未改名, 十分頭痛!!

我想請問:

1) 李丞責師傅最近幫 BB 改名收費多少? 是否要比 deposit?

2) 我嘗試聯絡李丞責師傅, 但佢個電話飛左去秘書台, 我留言, 但未收到回覆, 是否要聯絡到佢先 fax 資料, or 就咁 fax 資料比佢, 佢改完名之後就會聯絡番我?

唔該晒你先!!

後記一件谷氣事:
本來我姑仔及奶奶都話有 d 朋友識一些改名師傅, 仲拍晒心口話 "平靚正"... 點知時間一日一日咁過, 都未有聲氣, 淨係話 "得啦! 得啦! 洗乜咁心急呀??" 我三番四次催佢地, 話阿 B 要 42 日內取出世紙, 點知問來問去得個吉, 搞到而家過晒期, 都一定比政府罰硬... 錢都事少, 無理由阿 B 出世咁耐, 都唔比名佢架?? 早知係咁, 我自己一早搵定師傅啦! 男家 d 人真係一 d 都靠唔住!!!

多謝你 PM 李丞責師傅資料給我!

:cheeze:  :wave:

男爵府

唔該晒呀, 咁我準備定先.

民房

whitebunny, 想請問您是否可以給我李丞責的聯絡方法?他是不是說得很詳盡?要提前多久預約?
THX.....................

子爵府

kidspig,

kidspig 寫道:
whitebunny, 想請問您是否可以給我李丞責的聯絡方法?他是不是說得很詳盡?要提前多久預約?
THX.....................

別墅

我真係唔覺得李師傅有幾好.我們的女女未出生前,已準備搵李師傅同BB改名.而女女在1月9日出生,我們便在第2天我便打電話book期,係call台接電話,而我亦留message.當天便收到他的秘書回覆,約我們在1月24日上他的公司.
當天,我們都抱有期望地上他我公司,仔好後生及都靓仔.他首先講BB的出生,八字,幾時上運,顏色及送批命等等.他亦準備錄音帶錄音(感覺都幾好,但再唸一唸,就覺得好OUT,現在都唔興用錄音帶啦.)
終於到重要時刻就係解釋名字啦!他已準備好3組,有成30個.他都好有條理地詳述.最後他亦提BB的名不可以同她的長輩的名字相同,連同音亦不可以,叫我們回家細心詳閱.
經過我們兩公婆詳閱,發覺在這3組名單之中,接近一半係唔用得,因為我們的家族人多,我媽咪及DADDY分別有7兄弟姊妹,而我老婆家亦一樣.而所餘的名稱,我們都唔覺得好聽,亦覺得D名字太普通.於是我便FAX給,反應我們的問題及要求他可否再改多些少.他即日回覆話無辦法我們家族多人,叫我們在其餘再選擇.我們便覺得李師傅沒有職業道德,我們到現在都唔知點算,錢就比佐.我們係第一次有BB及想同BB改一個好名字才搵李師傅,之前亦看到你們講李師傅好,我們咪搵他.咕唔到結果係這樣.他應該在我們比資料後,他回覆時叫我們列出所有親友的名字,這樣咪唔好有這情況咯.

複式洋房

Whitebunny,

請問可以PM埋俾我, Thanks

別墅

好媽媽勳章

Whitebunny,

請問可以PM埋俾我, Thanks

複式洋房

WHITEBUNNY,

請PM ME, THANKS.

大宅

請PM ME, THANKS.

洋房

小喬
可唔可以比個長細地址我呀??
我都想搵佢幫妹妹改名..

子爵府

hi kenneth1233,

看到你的不快經驗,我有點覺得不好意思,因為我都是其中一個勁讚李師傅的mami來的

但是我想說說我的情況:

李師傅幫我個女改的名都有撞到長輩的名(我個女都有十幾廿個舅公婆,表姨/舅父,叔伯嬸婆),但是我都可以揀到我和老公都覺得好聽的(而且只有兩組名揀),而且我都是第一次替自己個女改名,要求一定唔會低,我想其實真是看你跟李師傅有沒有緣了∼∼∼

所以想提醒想找人改名的mami,如果唔想好像kenneth1233那麼揀唔到名,可以考慮一下先告訴改名師傅一些最近親的長輩名字,要求避開先,或是告訴他你們想要的名字(我舅父便是這麼做),但那麼做時,便要有心理準備只會剩下好少choice了∼∼∼ 因為師傅一面要照顧BB的時辰八字,一面又要照顧父母的喜好∼∼∼

最後,希望kenneth1233最終揀到一個合心意的名字啦!

子爵府

Hi kenneth1233,

其實我細囝個名都係 李丞責 改ga,可能我識少少呢方面ge嘢 & 我老爺 奶奶唔想撞到長輩ge名,所以 當我fax去之前,已列明最近親的長輩名字,故名字中 我有好多選擇。
我不妨也說說 蔡佰勵,佢依家已退休,佢把佢ge工作已轉交其女兒 蔡興華,佢係唔錄音 & 佢只提供 5-6个名,如果當中唔啱,佢只会再提供多5-6个名,若果再唔啱,佢只會叫你自己改,之後 再問佢意見。 其次還有蘇民峰,有錄音,但 如果佢俾你d 名唔啱,佢會叫你買佢ge改名書 自己改。
試想想,其實每个改名師傳都有其優点 同 缺点,不能一概而論!

洋房

whitebunny

我亦都想要李丞責的資料,可否pm 比我呢?
thx!

禁止訪問

首頁
34567...14

尾頁

跳至