親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

MandyMok219: 請問梅窩邊個位置?? 圖中是不是大蜆? 同埋掘了幾耐呀? 發表於 昨天 22:55

係大蜆呀, 好大隻, 我估應該係叫沙白.......其實個度有幾種蜆, 最多係細隻既沙蜆, 但煮熟左食, 又唔係細隻.

係銀礦灣沙灘, 防鯊網外, 水退就會露出一大片沙地, 好容易見到.......... 愈出就愈多大蜆.

我地又燒野食, 又玩水, 又模蜆, 玩左4個鐘左右.......如果只計模蜆, 應該用左好少時間, 因為我兩個小朋友喜歡在水邊跑來跑去多過模蜆.

mandymok219  好想去呀!  即係在露出一大片沙地都可以摸到圖中的大蜆是嗎?不用濕身?  發表於 11-9-1 17:43

子爵府

MandyMok219: 好想去呀! 即係在露出一大片沙地都可以摸到圖中的大蜆是嗎?不用濕身?

如果想要大蜆, 一定要在大水退時間, 普通水退會無, 因為在好出位置.

露出的沙地好大, 我見其他人無乜模到大蜆, 你要不停走位, 搵到黑色沙的地方就會有.

至於駛唔駛濕身? 我見有人坐住"鄧仔"慢慢模, 而我就喜歡出D有少少水既地方, 坐係度慢慢模(即個PATPAT會濕)...........事實上, 你行到好出, 遠過平時的浮台, D水都唔會過小腿.

我個仔已經想再去.

mandymok219  下次大水退去試下先, 謝謝分享..  發表於 11-9-1 22:46

禁止訪問

水晶宮

引用:屯門都有得掘,o係龍鼓灘,果度果夕陽仲好

原帖由 ginawong512 於 11-09-05 發表
屯門都有得掘,o係龍鼓灘,果度果夕陽仲好靚架~~~
你好,請問由市區點入龍鼓灘?如果十月頭去仲有冇得掘?咩日子同鐘數入到去掘好呢?另請問入面有冇得BBQ或其他野食?謝謝。

大宅

thanks for share, 搵日去試下!

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

FYI:

http://news.hkheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=162147&section_name=wtt&kw=233

....但自從水口灘經傳媒報道為挖蜆勝地後,假日灘頭就似旺角。

剛過去的周日黃昏時分,我在水口村會友,路邊連綿三個巴士站都站滿人,人人手執一桶蜆一個剷。

如果在這裏我也如高登討論區,大叫滅族了?!救下蜆仔BB啦!相信我只會似個吹水麻瓜。我只好把鳳?士多老闆陳先生一番話,在這裏轉貼。

「你是記者嗎?我不想再接受訪問了!」我落腳鳳凰山,散熱喝汽水,陳先生熱情的坐下來閒談,苦笑說:「我現在都不想太多傳媒寫了!太多人來挖會破壞生態。」若我把挖蜆破壞生態過程,畫公仔畫出腸,情況就是大量遊客把蜆BB及蜆仔嗲哋及媽咪一家掘走,蜆和沙八失去安居之所,也無子孫繼後香火,灘床及連接生長的蕨類,水邊植物及小生物,長期被亂挖及踩踏,植被受破壞,沙灘及堤岸逐漸水土流失,若讀者聯想高登討論區的話題,挖蜆和拍拖又何干?那關係正是,看似一個拍拖的好節目,實則隱藏著生態危機。

夕陽無限好,我朝遊客相反方向往水口海灘走去,水牛與黃牛在斜陽掩映下踱步,淺灘平坦軟如綿,浪花一浪接一浪僅打濕腳踝,群山秀麗……但願市民熱潮一輪,水口挖蜆回歸平淡,但願蜆家族沙場血拼已過,可以重拾安居。

一心環保小貼士:

小欄1︰放生BB蜆:若必要挖蜆,奉勸謹守放生BB蜆,一家一人挖幾隻,炒埋都有一碟,不作無謂倒掉,蜆家族落鍋死才壯烈!

小欄2︰愛海灘植被:海灘的植被,其實是指位於海岸沙灘上,水位與潮線相接,灘內為灌叢或海岸林的植物族群。

朱一心

PWIP  Good SHaring  發表於 11-9-26 11:23
kikiboy  今日睇報紙我都睇到呢篇文章.  發表於 11-9-21 17:22

複式洋房

首頁

尾頁

跳至