自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

if the kid is sucking, you can see very little of the mum's body even if she's not using as scraf.

公爵府

醒目開學勳章

moonlight9198 發表於 11-5-14 18:23
如果唔介意其他人眼光,
點餵人奶係冇問題既,
我指係坦蕩蕩果種,

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

侯爵府

2018復活節勳章

pomanlife 發表於 11-5-14 16:18
係中環見到個mama係公眾地方餵人奶, 我估應該唔會係hkmama個話

請問樓主,應該邊度餵至岩 ?

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係人奶媽,
但未試過周街餵,
因為自己唔夠膽!

不過好佩服周街餵嘅媽媽,
可以做到唔理其他人嘅眼光!!

母乳餵哺, 係一樣好自然, 好與生俱來嘅事,
BB肚餓, 自然就要餵奶呀!!

執仔之手 與仔偕老

大宅

醒目開學勳章

pomanlife 發表於 11-5-14 16:18
係中環見到個mama係公眾地方餵人奶, 我估應該唔會係hkmama個話

有咩問題呢?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我响公園見過人餵~我覺得冇咩問題~

男爵府

醒目開學勳章

hk餵人奶其實真愈來愈普及,我3個都有餵人奶,07年大女出世時真係無咁多人餵,嗰時真係會入廁所餵,到09年細女同今年個仔出世就發覺愈來愈多hk mama係同道中人,我細女同個仔都係全人奶,由細女開始我成日都週街餵,一來學識用sling+自己技巧純熟咗,行住嚟餵都無問題

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

不嬲都好佩服人奶媽, 因為餵人奶並唔係咁易

但香港地, 始終亞洲人地方, 如有野遮住個胸, 去邊餵都冇問題

但大街大巷"na"高件衫, 你唔介意比人睇, 我會好介意唔覺意見到

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

我都好唔接受通街通巷喂人奶, 雖然喂人奶係好偉大同好自然的事, 但處理方法係唔係可以好D? BB都想係一個安全舒適的地方食奶. 係街或者係多人地方或多或少都會受到騷擾而且始終唔係咁好睇

noodles9112002  人奶b多算兩個鐘食一次, 你咁講真係邊到都唔洗去  發表於 11-5-15 23:45

公爵府

我接受到喎.

子爵府

好媽媽勳章

香港母乳支援及教育嚴重不足:;pppp:
我試過喺餐廳,酒樓,火車,月台,診所,的士等地方餵,大部份時間有用餵奶巾。阿b細時食奶時間未定,喺街失驚無神要食都心諗‘c就c啦’用披肩遮住餵。真係太多麻甩佬衰衰格格咁,自己都保守,唔敢坦蕩蕩
但可能我好彩,身邊家人朋友都冇geegut, 仲幫我搵個靜啲嘅位等阿b專心食添
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

如果用圍巾遮住LOR...我覺得冇問題WOR...

大宅

試過喺火車上見到,有個mainland嘅媽媽喺車廂內當眾餵奶,最驚訝係,佢餵完都唔蚊番件衫同個bra落黎,而佢老公亦可以照樣若無其事咁坐喺佢隔離...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主無再回應LA?

水晶宮

好媽媽勳章

其實好多人奶媽餵完都冇人知.....除非有人專登走去昅野

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

伯爵府

環保接龍勳章

我都會係街餵的. 唔係度度都有餵奶房, 配套唔夠, 你估人地真係好想比你睇咩. 其實佢又冇一直企係你對眼前面迫你睇. 係望一下之後再望其他地方都ok掛. 唔會好影響你遮?

你白少一眼, bb媽媽多有多一份支持, BB可以健康d 天然d. 其實餵人奶真係辛苦的~ 可以的話拜托早抬貴口, 減低餵母乳媽媽/ 準媽媽的壓力.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 hui_bb 的帖子

太古城餵奶室o係apita 嚶兒部最入左邊間room, 有間房有塊簾ar

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我早兩日先見過,係天水圍警署門口張長椅,下晝1:00,個大陸媽咪掀起件背心,一路餵一路同朋友傾偈,仲要佢啲朋友有男有女!
我要記得幸福......

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實埋身餵開嘅媽咪好少需要將個乳房露曬先餵到,所以就算所謂俾人睇到嘅胸口肉,點都唔及宜家成街都係嘅小背心女士,或者係D周刊封面。希望社會人士可以少一點成見,創造一個母乳友善嘅環境。

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

首頁

尾頁

跳至