婆媳關係

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

回覆:LedTV 的帖子

我覺的人地一家人,阿哥同個妹都由細玩到大。好難叫阿哥出聲.如果真是阿哥叫阿妹般,阿妹同d屋企人都會覺的是你朋友要求ge,到時關係又變得差,你老公同屋企人關係差,對你朋友來講都唔會是好事。調轉你朋友同自己個妹住,同case 你朋友又會點做.

emma_luk  所以都要睇老公識唔識做;有時善意既謊言係需要既~~  發表於 11-6-25 09:51

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆 EVA222 的帖子

正確 ! 其實站在什麼立場真係會有什麼想法。
至於賭不賭得起,我反而會請我朋友想清楚就算今次佢可以叫到老公請呀妹搬,但日後怎面對男家又係一個大大大問題。

以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

子爵府

回覆 lileikam 的帖子

所以其實我都覺得一開始兩兄妹一起住時,還說明了日後結婚就change room (讓間大房給呀哥一家) ,咁都無話arm或唔arm,睇女方接唔接受到 !

男爵府

諗下如果係你同個妹住,結婚後你老公叫你個妹搬走,你會點做?

Smiile  如果情況如是,即妹在娘家有房又不受委屈, 我會叫佢搬  發表於 11-6-27 13:59
tantanmama  我會結婚前叫個妹搬走先, 唔會等老公開口.  發表於 11-6-27 11:27

子爵府

回覆 ming2 的帖子

其實我都覺得如果兩兄妹一早己說定將來大哥結婚就和大嫂住入主人房,細妹就住細房,都係一齊住,本來咁答應係無mug問題。(講真其實我覺得有 - 因為點解個男人覺得要自己老婆和自己妹一齊住,佢唔想同佢二人世界咩 ? 第二個妹唔覺得怪咩 ? )

我都唔敢直接同朋友講我的想法是 : 如果佢未婚夫其實一早己決定一世要同個妹住,將來結婚都係,就應該在朋友提出時直接說,唔好等女方有假希望,之後問埋油油(決定顏色)我朋友好開心架,還說兩公婆一起油d房,難度個未婚夫真係諗住佢女朋友放工或放假唔去玩就係幫佢呀妹間房油油 ? 到最後臨埋門先話 "咁無辦法架"就知會個女朋友佢的決定,即使知道佢會好唔開心和失望,其實我聽到都嬲,聽到我朋友哭得好傷心唔係因為 "貪"間屋,而佢好清晰話點解都到談婚論嫁地步還要玩d咁ge野 ? 原來最慶係佢男朋友唔直接同佢講(商量都無都算啦)佢ge決定,而間接話間房比個妺決定去交待事件 !

我唔敢講我這個想法因為我驚我朋友會好唔開心,雖然可能佢都諗到 !

LUCUSMaMa  我都係咁話, 唔好比人有個希望呀MA,  發表於 11-6-27 16:05

子爵府

回覆 mrkwok 的帖子

所以其實我都話有人覺得唔係什麼大問題,人地兩兄妹一直住緊。
問題在於男方一直答應女方 (女方提出時佢可以直接話唔會,等女方選擇想唔想),你可以話我幫住朋友,但中立上每個人都有權say自己想要的婚後生活,而10對新婚夫婦有10對想二人世界架啦,我真係覺得佢ge要求唔over喎 !

子爵府

回覆 edea 的帖子

同意 - 結婚是兩個人的事,要真係大家覺得開心對將來有盼望。其實雖然話係我朋友,但我看整件事真係唔太偏激,因為我覺得呀哥唔捨得呀妹要一齊住係沒有問題 (有D男人結婚未必想組織小家庭而係想帶個女朋友入自己家,閉門一家親,佢地係唔知什麼是姑嫂不和婆媳糾紛,有事就叫個老婆忍因為一個係呀媽一個係呀妹) 但我朋友一開始已說了真係擔心到時到姑仔 "吵大鑊"點算 ? 又說了真係想有自己小家庭,住公屋細屋無問題只要二人世界,個男仔答應話會搞掂,到最後先一句 "咁無辦法架",之前的承諾和假希望係好難令人接受。

我昨晚找不到我朋友但找到她的媽媽,她的媽媽說她好早入睡心情OK因為想再清晰D想清楚。所以無MUG UPDATE ! 但我和另一個BK媽咪傾計,我們都覺得女方家人咁鍚個女,一定會驚到時有姑嫂吵鬧,個男仔未結婚己表明係幫呀妹,結左婚個女係男家唯一幫自己的人都無,女方父母會好擔心;但男方家人當然唔想兄妹不和,如果要男方叫妹走又那一邊不開心,所以真係要兩個人傾好,或者真係HOLD到如果個妹結婚咁佢地先結LAW !

好多媽咪講得ARM,又未必一定要結婚GE,如果婚後帶來苦惱 (被男家欺負連自己老公都唔敢或唔會撐,無人幫幾慘),咁不如唔嫁好過嫁 ! 我一定會同朋友講呢一點 ...

大宅

Smiile 發表於 11-6-25 09:38
回覆 mrkwok 的帖子

呢d就係叫執著 係 10對新婚夫婦有10對想二人世界 但當現實情況唔容許下 係咪始終有一方需要作出妥協同讓步?而再客觀分析權衡輕重 之前亦都說過 若然你朋友最後迫未婚夫趕阿妹走 後果好可能會導致兩兄妹及父母不和 而你朋友即使最後如願以償 但同男家既關係好亦好可能因為呢件事而決裂 而整件事最受害既當然係你朋友既未婚夫 因為佢未婚妻擺左佢做磨心 反觀一切都如現狀 大家眥大歡喜去迎接呢件喜事不是更好嗎? 做人有時係需要有犧牲小我完成大我既精神 由其係做人老婆,新抱 那怕只係一件小事 都可以影響到兩家人既關係 當然 係呢個自我中心自我感覺良好既社會主義主導下 唔係人人都可以做得到

Smiile  哈哈哈...再看一次呢個好似好有道理post, 忍唔住笑  發表於 11-6-27 14:01

大宅

問題在於男方一直答應女方 (女方提出時佢可以直接話唔會,等女方選擇想唔想),你可以話我幫住朋友,但中立上每個人都有權say自己想要的婚後生活,而10對新婚夫婦有10對想二人世界架啦,我真係覺得佢ge要求唔over喎 !

呢d就係叫執著 係 10對新婚夫婦有10對想二人世界 但當現實情況唔容許下 係咪始終有一方需要作出妥協同讓步?而再客觀分析權衡輕重 之前亦都說過 若然你朋友最後迫未婚夫趕阿妹走 後果好可能會導致兩兄妹及父母不和 而你朋友即使最後如願以償 但同男家既關係好亦好可能因為呢件事而決裂 而整件事最受害既當然係你朋友既未婚夫 因為佢未婚妻擺左佢做磨心 反觀一切都如現狀 大家眥大歡喜去迎接呢件喜事不是更好嗎? 做人有時係需要有犧牲小我完成大我既精神 由其係做人老婆,新抱 那怕只係一件小事 都可以影響到兩家人既關係 當然 係呢個自我中心自我感覺良好既社會主義主導下 唔係人人都可以做得到

禁止發言

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我同老公討論呢個case時,身為男人嘅佢都認為係個阿哥唔啱!佢話如果兩兄妹係無父無母,個妹痴住阿哥係可以理解;但係實際上唔係,個妹喺父母屋企亦有地方住,加上你朋友一早表明立場,我老公直情話依家個男人同呃你朋友無分別!同埋正常嚟講就算個阿哥唔出聲,個妹都應該會自己識做!如果結婚後多咗個人喺度,好多嘢都做唔到,我老公話俾著係佢就會唔結婚住,搞清楚哂先再決定!

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

燒左成晚,今天早上朋友Send了msg給我,話下午找我吃飯,到時再傾。心思思就上來覆post,因為大家都好好,好關心事件,其實我初時一聽都諗我都唔知點安慰佢又驚我自己都想錯,所以上來眾志成成取多些意見。我又唔知好唔好叫佢上bk望一望,始終有人覺得佢自私自利、有人要佢忍,我們第三者就話無野,但佢係中心人睇到可能唔c服 ! (雖然話唔arm聽就唔開心係唔ok ge,但我都覺得呢件事上唔應該忍,唔arm就想到arm,唔結婚住直到想到方法law-如果真係愛對方,需知道婚後生活比結婚儀式更重要 !)

如果佢忍,咁呢半年佢要天天想住結婚後可能會唔開心、又驚和姑仔嘈又驚無人幫,結婚就唔再係開開心心地迎接啦 !

子爵府

係law ! 直家講緊係做人世,真係一生一世架 ! 男女之間的事 (今次例子)沒有完全對和錯,只是立場,呀哥要同妹住無問題,女方唔想同男家家人住都無問題。

最重要係個 "承諾"問題,現在不是講應承買什麼買什麼沒有兌現,而係婚後二人生活的問題。如果女方都foresee都有問題諗住到時先算,將來大家都唔開心 ! 呢個係我個人覺得 !

犧牲小我完成大我,講就好聽,而且好笑 ! 除左男家外都好難講諗得出 - 車 ! 人地個女辛苦之ma,咁犧牲下law,完成成家男家開心

大宅

ming2 發表於 11-6-25 10:59
尋晚我同樓主傾過,知道個未來姑仔唔係冇能力自力更新0既人,隨時仲富有過未來阿嫂...但係重要係0係一 個有公 ...
所以我之前既回覆都講過 copy返出黎 "結果只係得2個 一係就如你朋友所願最後可以過二人世界 代價係個阿哥迫阿妹走而搞到成家人反哂面 第二就係你朋友結唔成婚 咁真係要睇你朋友想見到邊個結果" 上面亦都有其他媽媽講"結婚並不是二口子,甜甜蜜蜜一生到老,要有好多妥協" 我好認同呢個講法 因為一段美滿既婚姻唔只係包含二個人而係包含男家同女家兩家人 當中亦需要好多妥協與包容 若然所有事都按自己既原則宗旨黎處理 係咪對雙方甚至兩家人既關係都會無影響先?係呢種只係過到自己過唔到人地既態度呢面對婚姻 呢段婚姻係咪係幸福? 真係值得去反思

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

不如試下同居先, 睇下個姑仔會否為生活帶來一D麻煩
再決定結唔結婚?
或者只住住果夜晚, 都碰唔到面, 可以當無呢個人存在o既...
不過要預左佢都會整污糟地方, 又唔幫手清潔, 係會有d激氣
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

琪琪BABY 發表於 11-6-25 11:35
所以我之前既回覆都講過 copy返出黎 "結果只係得2個 一係就如你朋友所願最後可以過二人世界 代價係個阿 ...
我認同婚姻有好多妥協.......不過睇真D, 係好多做老婆﹑做新抱為左頭家﹑為左體諒老公而讓步﹑犧牲的[妥協]。

太多CASE話俾我地知,做老婆如果唔夠硬淨係會俾老公甚至成個男家恰的。

就樓主朋友的CASE來討論,佢地未結婚,未有頭家,係咪需要為左結婚而妥協呢? 呢個應該都係樓主朋友煩惱中的問題。

而樓主朋友的未婚夫的態度係先呃後企硬,唔駛個妹搬,未結婚都咁,結左會有幾多問題出現同佢未婚夫點處理先最攞命。

我唔覺樓主朋友自私,想一家一主冇咩問題,何況佢未婚夫有經濟能力。

yankaka  超同意,我已經想講琪琪BABY所講根本不是妥協,而係叫個女仔委曲求全!  發表於 11-6-27 17:23

首頁
34567...11

尾頁

跳至