自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

畀面勳章

你姪女又會同你講既?

正路唔會敢同親人講嫁啵

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 EVA222 的帖子

真係好睇個父母會點處理,做得唔好,離家出走仲慘,但唔比佢父母知,有咩事,樓主又擔當唔起,真係幾頭痛。
我都識得有個女仔,細個時好乖,成績又好,又聽話,同父母關係都唔錯,佢又係識左個男仔就成個人變晒,變得好差,佢呀爸極力反對,唔比佢地一齊,她就連學都唔返,離家出走,唔肯話比父母係邊,又唔同佢老豆聯絡,只係久唔久打電話比佢呀媽,不過,後來同個男仔分手,生活成問題,就回家,但已經唔可以好似以前咁,我地真係睇住佢大,睇住佢壞,好心痛。

象牙宮

2024年龍年勳章

mouth:mouth:

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

13歲~

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

可能真係要用軟功。。同佢講再咁落去好影出事, 到時個男仔要坐監架。。如果係愛佢既就唔好害佢。。

樓主你仲要留心個男仔會唔會教埋你表姪女9月開學時唔返學! 因為個男仔自己無返, 實會話你表姪女去返學既, 佢好悶, TUM 埋個女既一齊唔返。。

伯爵府

可能真係要用軟功。。同佢講再咁落去好影出事, 到時個男仔要坐監架。。如果係愛佢既就唔好害佢。。

樓主你仲要留心個男仔會唔會教埋你表姪女9月開學時唔返學! 因為個男仔自己無返, 實會話你表姪女去返學既, 佢好悶, TUM 埋個女既一齊唔返。。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

mouth:

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

maymay88 發表於 11-7-28 02:35
未夠16歲,可以報警處理

仲有成2-3年先夠16....13歲發生性行為..真係太早啦

禁止訪問

大宅

其實我覺得樓主而家都幾大責任下...
其實唔攪都攪左落, 真係冇咩可以做...但俾我, 我會同姪女keep 住friend, 一邊唔覺唔覺吐佢料, 一邊同佢父母講, 但要同佢父母講當唔知(一定要扮唔知 & 唔可以鬧), 交俾你處理...咁你e頭同姪女fd, 漸漸約埋個男仔出黎見下, Fd 下, 等佢地唔擴拒你, 再同佢兩個一齊傾婚前性行為, (會衰11呀, 未婚懷孕呀, 避孕呀等資料), 再report 俾表弟/弟婦聽而家個status去到邊到...等佢地有個知字...同埋攪多d家庭活動, 姪女唔介意, 咪叫埋男朋友羅, 又可以俾表弟/弟婦認識下, 咁當然唔好一見到就鬧呀果d啦...如果你某某然拆散佢地, 仲反感...姪女仲會越反叛...到時就冇家啦...
又可以叫弟婦借d e 同佢講下佢以前同表弟d情史俾姪女聽, 等佢知r mum都係咁先有左自己, 之後條路又係行得幾辛苦...咁佢就會自己諗...

大宅

身教很重要,本身佢自己父母唔識教

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

如果係我, 我一定會"刮" 個男仔的父母出來講數.

叫男仔個父母都要做d野~

佢地係咪同一學校? 可否返學講比注校社工知??

Glossimar  個男仔中3後已經輟學冇讀,佢地唔係同學黎架。  發表於 11-7-28 14:31

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

依家 d 女仔好成熟架

子爵府

已經發生了的, 你追究, 佢會連你都嬲埋, 不如勸佢唔好再咁樣, 同點避孕呀!!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:13歲表姪女同男仔上床...心痛!

你表姪女未夠14歲,個男仔俾衰11更大獲。因為14-16先叫衰11。而家個男仔如果你揾差佬佢一定死硬

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

珍珠宮

畀面勳章

講唔講好, 真係好難決擇

Glossimar  係!好想佢父母係未有重大問題發生之前注意一下個女,但又怕講左仲大鑊!  發表於 11-7-28 14:33

水晶宮

一口氣看6頁,真的很擔心,樓主同表姪女傾下,覺得這樣的關係如何,最重要是她自己的看法,如果她覺得SEX是愛的表現,無問題,樓主就要救她如何愛惜自己,保護自己,多些從表姪女的角度出發,教她如何保護自己,讓她感到有人關心她和愛她,樓主有否想過與她的媽媽單獨傾下,當年媽媽是16歲奉女成婚,她應該明白,她是媽媽,用過來人的身份心平氣和同囡囡傾下,也樣媽媽知道囡囡需要愛和關心.

大宅

bkteapot 發表於 11-7-28 07:43
其實D少女咁反叛 多數都係無家庭溫暖先會咁 我無見過有家庭溫暖既女仔會學壞 個細路女都講左個男仔鍚佢所以 ...

我不認同仔女學壞是沒有家庭温暖,大多數父母都很愛錫仔女,你們覺得這個case 是這個女仔學壞。

其實對於現今的青少年,性行為不算什麽,尤其是女孩子,她們的性觀念非常開放,她們不覺得是受害者。你情我願,報警也無補於事。

我相信三言兩語吾能夠改變他們的價值觀,祇希望年紀漸長,可以明白和体會做父母的困難。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

敏敏媽咪 發表於 11-7-28 13:39
我不認同仔女學壞是沒有家庭温暖,大多數父母都很愛錫仔女,你們覺得這個case 是這個女仔學壞。其實對於現 ...

只愛鍚唔算有家庭溫暖

伯爵府

虎到金來勳章

我都感受到樓主幾咁無奈, 同表弟講又唔係, 唔講又唔係. 但我同意, 係要比個女仔父母知, 因為都幾大件事(可能我保守,我覺得好嚴重). 不如, 搵人幫手寫封匿名信, 最好搵d 1x歲d靚仔靚妹寫, 等小妹妹唔會依為係你做, 咁你仲可以以一個朋友方式同佢傾. 同埋叫表弟佢地冷靜d(雖然好難), 慢慢處理.

我個人覺得一個得16歲, 又唔返學, 又做野, 都唔慌係一個好男仔. 希望樓主個表姪女盡快同呢d人分手.

又唔明, 點解個男仔d父母, 可以容許個仔帶個細路女返屋企訓, 又一點証明呢個男仔好有問題啦!!!

首頁
34567...9

尾頁

跳至