婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:Quote:leunglovebaby+發表於+11-8-12+07:23

原帖由 真妮花 於 11-08-16 發表
當然我地唔知咁多事實, 但無論如何, 鬧99「死8婆」或其他任何人身攻擊個弟婦就已經唔o岩, 99做哂所有家頭細 ...
講得好好,我就係覺得就算點都好,樓主個弟婦都唔應該對個老人家講D咁嘅說話!

伯爵府

環保接龍勳章

樓主係咪親耳聽個弟婦鬧樓主媽咪做死八婆先?

相信好多媽咪都試過俾自己99講是非,明明冇件咁嘅事都可以作到好大。尤其樓主對弟婦一直都睇唔順眼。有偏見時想嘢一定會主觀好多架。

複式洋房

回覆 chingcging 的帖子

複式洋房

回覆 montana 的帖子

無錯,你老公做法就岩..唔關自己事..就無謂出聲做衰人..
佢地自己覺得有問題就自然會有人出聲..

複式洋房

回覆 真妮花 的帖子

亦都無人知道,定其實個新抱之前都有幫手做過家務.
但個99係身邊指指點點.令個新抱覺得做又錯,唔做又錯.不如直頭唔做就算.
講得岩,食餐飯咋喎,點解要推碗飯落地,因咩原因呢?
但樓主開完個TOPIC後就無再回覆,所以無人知道事實係點樣,只有猜測.

我係之前都講過.
係細佬冇能力搬出去,定要為左照顧媽咪先迫住一齊住?
比你嘈完你弟婦,佢真係聽曬你話,以後唔會再頂撞你阿媽?

又話阿媽都成7十幾歲人,如果細佬一家搬走,你阿媽又照顧到唔到自己?
度時送去老人院?定要佢做獨居老人?

鍾意插爆個細佬同個弟婦無問題,Go a head,但預左一定會反面.
但請記住,兩母子無隔夜愁,呢一刻比你趕走到兩公婆,
唔代表下一刻個阿媽唔會去求佢地返黎同佢同住,
除非樓主改善到阿媽現有生活,

如果唔咪就唔好去做吃力不討好既事..對事情根本無幫助..

引用樓主((若趕佢走, 我媽一定做唔出, 仲有我細佬咁點?
唔通拆散佢一家嗎? 最衺仲有個女2歲幾咋, 而且我媽很錫我細佬的.

唔通叫佢帶埋個女走? 咁我細佬以後點呢?))

雖然話層樓係阿媽,但會唔會係聯名,個仔都有份,
一係個阿媽知如果趕走左細佬一家,即係會無左個仔,
一係就係樓主只有過時過節先比D錢個阿媽,主力都係個仔去照顧佢起居飲食,
所以樓主都講,若趕走佢地,佢媽一定做唔出.
都講到甘樣,只係覺得一直都只有樓主係度多事,根本就唔咪佢阿媽既意願.

複式洋房

回覆 chingcging 的帖子

有偏見時想嘢一定會主觀好多架。
對一個人有偏見時.佢做咩你都會睇佢唔順眼..
做得好就覺得佢係有目的.做得衰就去踩多兩腳.

複式洋房

我想另外講下,我發現了樓主其實仲會上黎討論區,但就唔再發言,
又轉左隱私設置,再睇唔返佢之前既TOPIC..

係咪因為樓主見到我講佢((之前又話可以full pay買樓,又話買樓收租,明明自己生活都唔差,都要個阿媽過d禁既生活。照顧阿媽唔一定靠曬個細佬,你呢個家姐有能力既,點解唔去改善佢生活,而上黎問點去對付個弟婦。))

樓主好似知道自己理虧.驚比人知道原來我講既可能就係真相.即刻改左隱私設置.唔比其他人睇返買樓同收租d topic..

幫樓主既一面,係咪諗下其實仲應唔應該甘盲目去撐樓主.記然樓主都唔打算再出黎澄清d咩.係咪應該唔好再對這件事上發言.

由於 wenyin 的隱私設置,你不能訪問當前內容
活躍概況
用戶組: 洋房 註冊時間: 05-5-12 12:44
最後訪問: 11-8-16 11:34
上次活動時間: 11-8-15 16:39
上次發表時間: 11-8-11 11:17

複式洋房

引用:我想另外講下,我發現了樓主其實仲會上黎討

原帖由 leungloveBABY 於 11-08-16 發表
我想另外講下,我發現了樓主其實仲會上黎討論區,但就唔再發言,
又轉左隱私設置,再睇唔返佢之前既TOPIC..
嗯嗯
ps:我其實都係對事唔係對人哦

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 leungloveBABY 的帖子

AGREE....

其實點解唔平心情氣去傾吓大家既問題,一家人真係要吓吓插爆人先開心既咩???

複式洋房

回覆 ivaiva922 的帖子

如果就返樓主呢個舉動去封鎖之前既topic,令我更加相信,樓主生活上真係過得唔差,
(因為照睇返註冊日子,05年到依家,短短6年間已經係唔同年份提過兩次有能力full pay買樓,

可惜依家比樓主封鎖左),
一般人唔好話full pay買樓,連筆首期都儲得好吃力,不得不佩服樓主.
但話分兩頭,既然樓主甘睇唔順眼個阿媽做阿四甘做,

以樓主既能力請個工人返去服侍個阿媽都卓卓有剩,根本就唔會演變成呢個局面.
令我覺得所謂既出頭,表面係為左個阿媽,

其實暗地裡一直都睇唔順眼某人,想借d意趕人走多d.反而呢d人心腸更加壞.

複式洋房

回覆 montana 的帖子

無錯,相嗌唔好口,嘈起上黎咩都講得出,講者無心,聽者有意,
為一時之氣去傷害對方,只會令雙方心裡面永遠都有條刺,
除非真係可以做到呢世都唔會再見面.
如果唔咪,實有機會同場出現,雙方一係冷言冷語,一係互不瞅睬,
最難受唔咪當事人,只係身邊既人.
特別係d兄弟姊妹嗌交,做父母既通常會係最自責既一個.

珍珠宮

回覆 leungloveBABY 的帖子

I agree

首頁

尾頁

跳至