自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最後, 各位佢生日個日點好?
如果佢話推左佢朋友, THEN 我

1. 自己同佢食飯 (但佢係被我發脾氣迫的,唔係心甘情願)

2. 叫佢去,我自己做自己野,行街睇戲,拒絕佢中午及其他日子補祝, 因為我又唔係佢D 同事, 食咩LUNCH 慶祝姐!

3. 叫佢去, 跟埋一齊去

如佢冇推
1. 自己出街熄電話

水晶宮

BK Milk勳章

你諗下問題吾會響你老公d fr度..一定係老公都想正日出去先會選擇呢一日,正常人都會講話正日吾得要同老婆一齊啦...邊有吾好意思推d fr架...你咪信佢啦....點解係mens party?有咩咁好玩吾可以叫埋老婆...10成都係有女到埸一齊玩啦(吾袋表佢有第3者,有時有d男人鍾意玩下媾下,)...你自己諗一諗係吾係....平時一個星期同 d fr出去飲野食飯1至2日我就覺得問題吾太大既...佢都要有私人空間既.....但吾好太過份law....家下咁既情況生日都要嘈就無意思啦....同佢嘈完知你吾想佢去佢都係要去既...即係佢自己都想去...你吾俾佢去都無意思啦.....我係你吾會再提呢件事.....成日嘈無意思....我會選擇沉默....亦會減少打電話俾佢...佢去玩亦吾理佢吾問吾理吾講....放佢出去啦.......你月想困月係困吾到...佢要變你都無法子既....唯有睇佢有幾愛你同呢個家...困得一時吾困得一細......依家咩都吾好諗...最緊要係bb同自己...食多d野.....好好養胎啦..........

侯爵府

引用:最後,+各位佢生日個日點好?+如果佢話推左佢

原帖由 monpetitbebe 於 11-11-09 發表

最後, 各位佢生日個日點好?
2. 叫佢去,我自己做自己野,行街睇戲,拒絕佢中午及其他日子補祝, 因為我又唔係佢D 同事, 食咩LUNCH 慶祝姐

男爵府

lovelyliz 發表於 11-11-9 00:34
你娘家喺邊?
香港
我唔係住係香港

男爵府

回覆 bongbongpatty 的帖子

我都係咁想
一個人要有第2個, 點CHECK佢都有GA啦
一個人要出去, 點困佢都困唔住。

我唔係家人及娘家太遠, 我返左去好耐!
我都唔想唔開心, 但控制唔到, 我希望BB明白我唔好怪我........因為得番我同佢2個, 爸爸都唔記得我地了!

子爵府

爸B勳章

您咪話︰

「我一個人,又無朋友响呢度,家人又唔係一齊,
我有朋友就話O者!

您係我响呢度唯一既親人,加上大住肚,
當然係情緒會起伏D,當然想同您一齊多D。
況且,仲係您生日忝!當然想同您一齊過啦!
好正常O者!

唔係想困住您,亦唔係唔開心俾壓力您,
只係呢段時間,我同BB都好需要您陪。

講真,BB出世後,大家都預左要付出多D時間在家裡,
我一個人撐,會好孤獨、好無力,
希望您明白,我都只係一個小女人O者!
好想您陪下我同BB,BB雖然未出世,
佢都會感覺到,佢都會想同您一齊慶祝架!
佢都會感覺得成家人一齊慶祝既開心。

夜晚您出去慶祝,留我一個在家裡睡,
又唔知您玩到幾點,我睡不著的。
又擔心您飲醉、又擔心您危險,
您叫我點樣一個人同BB瞓得著?………」

千祈唔好批評佢D朋友白痴,
千祈唔好話我地會好似您個FD咁離婚,
千祈唔好話…人地乜乜乜,我地就應該乜乜乜。
只係講,佢時時留您一個大肚婆既感覺,
好孤單、好無安全感,好恐懼……
(主要因為大肚婆情緒比較起伏,希望佢體諒您!)

樓主,您都要放鬆自己,
但係又唔好講D口不對心既野。
總之,您放鬆D佢又會放鬆D,
無咁大壓力就自然陪您多D,想見您多D,體諒您多D。
可能您時時講都口不對心,佢以為您無唔開心,咪照去。
但表達唔開心唔一定係發脾氣既,
您可以開心見誠講,尤其是不單您兩個人,
好快小朋友出世,大家就會更加付出。

或者佢都係貪玩既人,覺得未玩夠卦?
未有心理準備結婚或要小朋友?

樓主,加油!
支持您!
BB會感覺到您的情緒,會影響D胎水架,
胎水不好,會影响BB健康的。

My child, you hold the whole of my heart in your small hands

大宅

引用:回覆+bongbongpatty+的帖子 我都係咁想一

原帖由 monpetitbebe 於 11-11-09 發表

我都係咁想
就當俾佢做爸爸前放任一次,下不為例,樓主唔好亂諗!c6唔理佢,佢就知驚喇!開心d啦!BB鍚你嘛!

monpetitbebe  佢話唔出,不過而家我平靜左,如果佢要去我都會比  發表於 11-11-9 20:05
SandyCPS  都啱既!其實兩公婆都係講個信字。最緊要下不為例!  發表於 11-11-9 01:18

複式洋房

回覆:monpetitbebe 的帖子

你吾好亂諗太遠住,有bb要堅強d先。如果佢真係有女人,將來你bb一定會明白,你冇對佢吾住。

不過我想講係,你未有bb之前佢都係咁?定係之後先變成咁?你先吾好focus係佢生日呢單野上先,理性去諗下。我咁講係因為我知道有d男人,佢地可能面對黎緊太大壓力,即係將為人父,可能會有類似產前抑鬱之類果d野,想逃避,好似見到你,望到你個肚一曰一日咁大,bb就黎出世,會諗精神,經濟好沉重,所以吾想面對,什至想避開你。

佢有冇d其他怪改變呀?

侯爵府

畀面勳章

回覆:monpetitbebe 的帖子

算啦,等佢自己選擇!
妳唔好想咁多,越想自己仲唔開心,妳有bb陪妳! 妳唔開心可以上bk搵人傾吓,有好多回應妳架!
妳在那裡架?唔係香港!

水晶宮

BK Milk勳章

monpetitbebe 發表於 11-11-9 01:02

我都係咁想
吾好下下諗反娘家...就黎做人媽媽啦...吾好急未到最後都吾知咩結果....有時係自己小心眼學下放開d....吾好咁汁著....佢會嫌你煩架....冷靜d....有時係要拎d EQ黎對住D男人架啦....吾好諗得番你地2個應該諗好在仲有BB陪住我....咩都係BB陪你一齊做都幾好呀幾溫馨呀...BB響肚入面既感覺你要珍惜同記住呀...不如睇多D育嬰BOOK 有營食譜俾BB同自己食好過啦...既然任你洗佢D錢咁就見咩鍾意就買....吾開心咪食下朱古力...你心態係咩都吾預C6陪你...無希望就無失望....做咩都好吾好理佢咁多啦....咩都好生左BB先再諗......

男爵府

回覆:rabbitheeyi 的帖子

佢之前冇去得咁多,我大左肚之後就去多左,佢就係羅晒bb 工作做籍口,工作有壓力,bb 都帶壓力比佢,好多野要想,所以要出去relax 一下。

同埋佢以前冇咁多豬朋狗友,而家多左朋友就出多左。

佢話bb 出世say goodbye 夜出,我聼住先。

男爵府

回覆:bongbongpatty 的帖子

多謝你開解,我個心舒服少少了。

男爵府

回覆:SandyCPS 的帖子

多謝你安慰
貪玩一定係,唔比佢出去佢個心就好似有條虫一樣囉囉聯。

我地唔係大左肚結婚的,而且年紀唔細,70 後了,仲係咁心野。

男爵府

引用:我覺得事實唔係咁囉! 憑你字裡行間,我覺

原帖由 seeloyan 於 11-11-08 發表
我覺得事實唔係咁囉!
憑你字裡行間,我覺得你老公有第三者!
希望我唔會估中!
如果有咗BB之後多咗出去,老實講我都會有懷疑,當然我都希望我諗多咗

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好咁嬲啦. 我唔知內情, 唔敢講有冇古惑, 不過你睇開d, 任得佢出去同人慶祝. 佢果日係壽星仔, 咪俾佢話一日事囉.

結左婚, 當然係以家人為首, 但特別日子係一年得一次, 間中一次同朋友出去威下都無妨既.

男人對於太太有bb, 我覺得會有壓力, 可能要改變生活模式, 冇晒自由咁... 佢第日係咪仲咁心野就真係睇佢造化, 但我見有親友(男)真係成左家後收心養性晒, 以前係晚晚落bar 落到半夜返屋企,生埋bb 就為左個b 就7點幾返屋企, 因為bb 7點幾去訓. 我係女人都做唔到咁.

別墅

回覆:老公生日佢話朋友約左佢,你會點?

樓主,其實真係要自己放開d 個心情,同埋唔好諗埋一面。你c6都唔係唔錫你,又唔係唔理頭家。你應該唔洗返工,小朋友又未出世,所以比較多空閒的時間。當太多時間,又因人在外地,冇咩朋友,所以可能會諗多咗。當你諗多咗,就可能會睇唔過眼嘅嘢多咗,跟著就會不經不覺咁投訴多咗,怨言多咗。你老公可能又唔想同你嘈,所以走咗出去鬆鬆氣。試下自己放鬆d, 放開d, 多d笑臉對住佢,佢要出去時溫柔及笑笑口同佢講小心d 揸車呀,唔好專登等佢門,就算等佢瞓唔著一聽到佢返都扮瞓咗。真係好夜都未返咪send SMS 比佢話擔心佢,驚有事,"are u ok?" send 1 次好啦,唔覆都由佢,因再send 就會比佢覺得你唔係擔心,而係check 佢。
至於佢生日,不如試下溫柔or tum 的語氣同佢講話可唔可以同你食埋晚飯先出去?因為你好想同佢過呢一個baby 出世前的一個生日,因出年會多個baby 一齊。你搵定一間好餐廳同佢慶祝。
其實男人好多時見你黑面or 發脾4 就更多藉口出街,反而你好好地佢重更加有內疚感。
樓主,或者你可以搵d 細藝(e.g. 織冷衫, 學煮嘢,整甜品等)打發下d 時間,又可以識多d 人,另自己忙碌,就可以放鬆下自己。如果唔係真係擔心baby 出世後會有更多問題架!

別墅

回覆:老公生日佢話朋友約左佢,你會點?

唔記得補充講句- 你老公係貪玩而且唔抵幫架啦,但硬碰硬只會傷感情。

男爵府

回覆:ymantse 的帖子

多謝安慰呀,可能係啦,我不用返工只係返半日學,所以太多時間就成日對我老公發脾氣。

其實我老公去出wet 左幾十年,我冇可能迫佢唔比佢去,以前一星期一晚我都由佢,因為係我唔去,唔係佢唔帶我去。

只係大左肚佢去多左我就成日發脾氣,佢話係佢最後的自由比佢去。

我如果有工而家請我,我不知幾想去,不用對住佢勞氣。

我唔鍾佢出去就係我一個人訓唔著,出邊引誘多,又唔健康,又要洗錢。

我而家平靜左好多,如果佢係都要去,咁我自己去食飯lor, 嬲到支力。

侯爵府

其實可唔可以帶埋你去

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

如果你選擇信佢,你向佢講清楚感受後便讓他去玩
要做衰嘢佢幾時都可以,依家假如你太大反應佢仲反感反叛

首頁

尾頁

跳至