懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

陪月勳章

引用:Quote:mgm00 發表於 12-2-9 20:04 好怕煲藥

大宅

mgm00 發表於 12-2-18 21:29
煲埋既話,咁我埋要日日去飲? 其實有冇藥粉架

我見有藥粉架! 不過我總覺得煲好d.

但余仁生煲得好淡. 佢同浸大/港大煲法唔同, 佢地係用翻煲型式, 之後兩碗 mix. 早一包, 晚一包

but 余仁生就 e.g. 5 碗水煲成兩碗, 唔係翻煲, 而隔 2 hrs 左右, 便可飲第2包. 你可以話咁飲無咁苦, 不過藥味差 d 囉.

禁止訪問

陪月勳章

回覆 回覆:hkjoejoe的帖子

大宅

回覆:余仁生綜合醫療中心「產後進補調理」package

我都係跟鄭醫c,佢好細心,我現在17日,都好精神,回復得好快。

carolpuiyee  我都係跟鄭醫師,我而家第 20 日,朋友尼探我,都話我精神好!  發表於 12-2-19 19:47

大宅

有無jm已經食完「產後進補調理」package可分享呀?因為中環近我返工,所以約左施醫師睇,佢ok唔ok呀?呢度好似多人講鄭醫師~~

carolpuiyee  我未睇過施醫師,不過知佢學歷比鄭醫師高!  發表於 12-2-19 19:46

子爵府

hkjoejoe 發表於 12-2-19 00:39
我見有藥粉架! 不過我總覺得煲好d.

但余仁生煲得好淡. 佢同浸大/港大煲法唔同, 佢地係用翻煲型式, 之後 ...
我而家飲緊余仁生,佢都係教我 "翻煲型式,然後兩碗混埋一齊,朝早一碗及夜晚一碗"!

複式洋房

引用:Quote:原帖由 babimama2010 於 12-02-18 發

原帖由 mgm00 於 12-02-18 發表
煲埋既話,咁我埋要日日去飲? 其實有冇藥粉架
唔係日日去飲架佢地煲好一包包真空包裝俾你拿返屋企飲架,放雪櫃可以放一星期喎

大宅

咁叫佢煲埋要收幾多錢呀?

子爵府

sexymami 發表於 12-2-22 17:24
咁叫佢煲埋要收幾多錢呀?

好似每劑收 $20!如果屋企有人可以幫手,自己買個煎藥煲仲化算,都係二百幾蚊!

禁止訪問

陪月勳章

回覆 回覆:babimama2010的帖子

大宅

carolpuiyee 發表於 12-2-19 19:45
我而家飲緊余仁生,佢都係教我 "翻煲型式,然後兩碗混埋一齊,朝早一碗及夜晚一碗"!
...

但鄭醫生同我講係煲剩兩碗, 不是翻煲型式的兩碗混埋一齊.

而且真空包飲落真係好淡, 淡到同我煲剩兩碗法好似.

所以我依家都係自己返屋企煲...

子爵府

hkjoejoe 發表於 12-2-24 21:01
但鄭醫生同我講係煲剩兩碗, 不是翻煲型式的兩碗混埋一齊.

而且真空包飲落真係好淡, 淡到同我煲剩兩碗法好 ...

咁攪笑,佢唔係咁教我架喎 =)
我次次都係自己煲,D 味濃得好緊要,勁似 "墨汁"!

大宅

carolpuiyee 發表於 12-2-24 21:03
咁攪笑,佢唔係咁教我架喎 =)
我次次都係自己煲,D 味濃得好緊要,勁似 "墨汁"!
...

下.... 咁攪笑?? 咁真係人人體質唔同, 人人包藥都唔同.

我 d 藥味唔算好濃, 而且係好淺啡色 jar ~

複式洋房

引用:Quote:carolpuiyee 發表於 12-2-24 21:03

原帖由 hkjoejoe 於 12-02-24 發表
下.... 咁攪笑?? 咁真係人人體質唔同, 人人包藥都唔同.

我 d 藥味唔算好濃, 而且係好淺啡色 jar ~
我諗係喇,我有過幾張方,幾次都唔同色唔同味架

大宅

babimama2010 發表於 12-2-24 22:16
我諗係喇,我有過幾張方,幾次都唔同色唔同味架

咁都唔出奇嘅 ~ 始終個個人都有分別及唔同嘅問題. 不過估唔到係連煲法都唔一樣.

大宅

Anyone try Acupuncture at 余仁生? Is the Acupuncturist good?

複式洋房

http://www.baby-kingdom.com/foru ... amp;extra=page%3D25

呢度又話施醫C唔得...哎吔都唔知"愚人生"信唔信得過...又唔包貴葯材...咁個PACKAGE都唔係太抵啫...

大宅

我睇左4次鄭醫師, 問題完全無改善, 最終放棄在余仁生睇囉...

都係要去返之前睇過嘅中醫, 雖然我覺得依家個中醫醫得好慢, 但效果都仲快過鄭醫師. 可能佢經驗始終唔夠, 攪我唔掂.

複式洋房

godiva_coco 發表於 12-3-21 14:39
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4765608&extra=page%3D25

呢度又話施醫C唔得. ...
我信"一分錢一分貨"啦, 如果余仁生五折大傾銷, 我就真係信唔過, 而且個package包貴藥材的話, 咪即係就算我唔需要, 都屈我要埋? no good la, 廿幾歲食鹿茸, 甘老左食咩呀?

首頁

尾頁

跳至