自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:溋溋 發表於 11-12-18 19:54 去迪迪

原帖由 joeywongmy 於 11-12-18 發表
第一、樓主一開始無講清楚個情況
第二、大家都唔會知個小朋友返學、食飯前後
有無其他野/地方做過/去過
啦,我同你理性討論。先講自己經驗。我係全職湊女,早上八點幾,周街bb車,起碼五至十架,推住著好曬校服的小朋友,一大清早斷估唔會去完晨運?行到學校門口,十居其九都係個細路活動自如咁走入學校。同一條街上有五六間幼稚園,間間學校都有bb車返學。

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

禁止訪問

禁止訪問

hashtag影視迷勳章

回覆:想問好耐,點解啲小朋成4、5歲都要坐BB車?

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 回覆:joeywongmy的帖子

第二,又講下放學。在我女學校,絕對過半打bb車接放學。其實住得遠絕對會坐校車,你接得都好少住好遠。咁又係點解?最後,親耳聽太多"你咪走黎走去,坐上bb車""你好煩,我唔抱,一係你坐bb車"而小朋友係或訓或跪咁扭緊計。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

想問好耐,點解啲小朋成4、5歲都要坐BB車?

其實我覺得bb車事件同綜援戶一樣,黑狗偷食,白狗當災。

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:回覆 溋溋 的帖子 我都係理性討論你見之前

回覆 溋溋 的帖子

我都係理性討論
其實我覺得,有病係睇得出,有問題係睇得出,但我相信大部份人見過的都係有理由信健全的。至於老積,即使小朋友老積,佢地表情動作神態係睇得出既。

男爵府

引用:回覆+溋溋+的帖子 我都係理性討論你見之前

回覆 溋溋 的帖子

我都係理性討論
我冇意引起大家紛爭,我出post只係問點解,因為我真係唔明,而家我先知有咁多情況會令一個咁大嘅小朋友(或者個身型生得高大嘅BB)要坐bb車。我亦冇諗過大家討論得咁認真,所以我真係一開始冇將成件事寫哂出黎。講真,我當時真係有少少不滿,因為我大住個肚搭lift(7個月),個媽媽推住個4、5歲(講明先,我估唶,因為真係好高,同埋2分鐘前先見佢落車行樓梯)嘅男仔直衝入黎撞落我隻腳度,個大約9歲嘅女女都叫住媽媽話不如下架lift先入啦,個阿媽唔理,再死塞入黎,再入埋爸爸同個女我直頭企都企唔到,果一刻我好自然就諗點解咁大個都要坐bb車㗎!我諗有咁嘅想法都好正常,係咪?至於其他媽媽都係講番自己諗法,針對嘅只係行得走得大個仔大個女身體健康嘅小朋友,覺得俾小朋友行多啲會冇咁寵壞佢哋,大家都冇諗到咁多個別例子,我相信呢度啲媽媽如果知道個小朋友係只得2歲、行動不便、發燒、病、要去迪迪尼,佢哋唔會咁諗,你話係唔係?我哋冇人係黑心,而個個媽媽都對小朋友好好,只係用唔同方法唶!有啲媽媽唔想小朋友咁辛苦,想佢可以眼瞓都可以瞓少少;有啲媽媽就覺得要鍛鍊小朋友毅力同忍耐力,唔想佢地變成港孩,其實都冇分對錯,係嘛?

misskwokwok  你的重點應不是落在bb車到, 是那些人的行為、人品或質素...  發表於 11-12-20 14:16
wonderlulu  同意。  發表於 11-12-19 09:35
mokchingyin0910  agreed  發表於 11-12-18 22:45

大宅

畀面勳章

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 joeywongmy 於 11-12-18 發表

原帖由 iczzzz 於 11-12-18 發表
我冇意引起大家紛爭,我出post只係問點解,因為我真係唔明,而家我先知有咁多情況會令一個咁大嘅小朋友(或 ...
係呀。你大住肚,換著我唔會入。等下架好快,我仲會同你講唔緊要添,因為......我都大過肚嘛。

男爵府

引用:Quote:原帖由+iczzzz+於+11-12-18+發表我冇

原帖由 溋溋 於 11-12-18 發表
係呀。你大住肚,換著我唔會入。等下架好快,我仲會同你講唔緊要添,因為......我都大過肚嘛。

...
係啦,我當時企門口真係好驚!我真係覺得一個健健康康、行得走得、4/5歲以上、普通行下街、唔係去迪迪尼、冇發燒嘅小朋友自己行多啲好啲呀.....(個人意見,唔好話我呀

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 溋溋 於 11-12-18 發表係呀。

原帖由 iczzzz 於 11-12-18 發表
係啦,我當時企門口真係好驚!我真係覺得一個健健康康、行得走得、4/5歲以上、普通行下街、唔係去迪迪尼、 ...
係呀,我女家下四歲,佢入迪迪尼,玩足一日都唔推bb車架,身體機能唔錯。當然每個小朋友發展有別,我明的。

hohoho36  唔見晒D字既?  發表於 11-12-18 23:02
hohoho36  幾個鐘囉。。。  發表於 11-12-18 23:01

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我個仔9個月已經吾肯坐真係吾明4,5歲仲要坐

原帖由 hinghing0128 於 11-12-18 發表
我個仔9個月已經吾肯坐真係吾明4,5歲仲要坐
唔好用自已把呎去量人地, 人人各有不同。
我朋友個仔歲幾識晒A-Z,1-20,我係唔係係要話人地個d仔女成2歲幾3歲,乜都唔識?

識先唔代表d咩,同樣你個仔九個月就唔坐車無咩特別,最終人人都會唔坐車, 人人都會識字。

misskwokwok    發表於 11-12-20 14:17

男爵府

唔好意思, 我冇睇曬D post, 但我都想講...

可能你有d媽咪覺得咁大仲坐bb車好唔應該, 但各人有各人需要...只要唔好影響到人....

以我為例, 我有份兼職在長沙灣道 (逢SAT), 我會揍埋囝囡去(1歲及5歲)

由坐車到達SSP至兼職地方都幾遠, 條街勁多人同手推車, 近排又修路

我一睇二, 為安全計, 咁我會叫5歲坐BB車, 我揹1歲推BB車

在外人眼中, 會覺得個5歲有冇攪錯咁大仲坐BB車, 但我會覺得我有難處先會叫個大的坐BB車.....

子爵府

坐bb車其實都係方便大人

wonderlulu  YES, 其實個個嘅核心問題唔係個細路唔掂, 係大人唔掂。  發表於 11-12-19 09:39
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 hinghing0128 於 11-12-18 發

原帖由 LedTV 於 11-12-18 發表
唔好用自已把呎去量人地, 人人各有不同。
我朋友個仔歲幾識晒A-Z,1-20,我係唔係係要話人地個d仔女成2歲幾3 ...
我既意思係點解甘大個都仲要坐"BB"車?你話佢有需要就話姐,坐慣左係咪成10歲都仲要坐?甘佢對腳有咩用?我吾想嘈交,只係自己認為係甘

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

幼稚園有d仲需要訓晏覺
如果去全日街坐車冇咩問題
不過返學我就唔會推車
如果放學直接去街就要啦
一訓2個鐘抱唔到咁耐

珍珠宮

回覆:想問好耐,點解啲小朋成4、5歲都要坐BB車?

要訓晏覺咪返屋企訓囉,又要出街又要小朋友訓士的車,我會選擇唔去街返屋企午睡

sklui  咪係  發表於 11-12-19 17:37
wonderlulu  同意, 係街瞓咪一路吸廢氣?  發表於 11-12-19 09:41

伯爵府

好媽媽勳章

我個大女多數係我抱,抱到識行已經唔肯坐BB車,個仔直頭冇坐過,一坐即喊,架三千元嘅BB車最後益咗工人。如果生第三個我一定唔會買BB車!
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

男爵府

joeywongmy 發表於 [url=tel:11-12-18 18]11-12-18 18[/url]:40
佢額頭寫住4歲?
我小朋友2歲半時已經95cm高
個個都以為佢3歲幾啦

首頁
34567...10

尾頁

跳至