自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我讚成報讀學前班,等小朋友習慣群體生活,到正識上堂讀書時,好教得多

topkidsmom  agree  發表於 12-1-10 11:40

別墅

引用:比你睇得既就梗係ok先比你入去喇,我個間都

原帖由 小manman 於 12-01-09 發表
比你睇得既就梗係ok先比你入去喇,我個間都係,開完飯個嬸嬸就要去做其他野,如:照顧其他班小朋友、開床。 ...
可以PM埋我嗎?謝謝!

水晶宮

引用:咁我教個d都係有課程有教科書,呢d係基本野

咁我教個d都係有課程有教科書,呢d係基本野,一定有架喇,至於饍食寫出黎的餐單梗係ok,如果唔係點過家長個 ...
我都想知呀!可否pm 埋我?唔該哂。 PS 我仔讀上午2老師對19 學生,係咪好啲呀?

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

男爵府

回覆:小manman 的帖子

Pls pm me also!

禁止訪問

回覆:christy31400 的帖子

珍珠宮

引用:比你睇到的野梗係好架,不過或者真係間間唔

比你睇到的野梗係好架,不過或者真係間間唔同喇,但以我所知都係唔好多過好囉,我只會聽同行的老師講,因為 ...
睇完你咁講,我覺得唔俾呀女反n班真係好明智。
我女直接反k1,完全無喊過好開心好快投入校園生活,今年k1開學時大半班同學都喊,最少喊1week,喊既同學仔都係n班升上去, 呢個場面令我覺得,n班好似功效唔大,
或者我女間學校的n班失敗啦。

翡翠宮

回覆 回覆:jenniecatcat的帖子

呢個人手比例梗係好喇,我都未試過,但問題係佢會唔會不停咁收新的插班生~~~

好似我之前個間,初初開學24個小朋友3個老師,個陣時好好架,常規都keep得好好,但9月一加就加5個,即刻亂哂,因為新生哭,影響埋舊生的情緒,10月又加4個,11又加3個,12月加1個,1月又加3個,2月加1個,本來校長仲想繼續收,好彩之後無人黎報名咋~~~

珍珠宮

每一個小朋友都唔一樣,每個小朋友都有佢的發展空間,無一個方法係適合每一個小朋友。

自已覺得無問題,小朋友又可以的理得其他人點睇!

因我身邊個個兩歲幾就人學啦!從無問題,支持你!

禁止訪問

幫亞b揀左兩歲全日班,講到我好似虐待佢咁...........

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我覺得返唔返全日班係睇小朋友適唔適應到,我又唔覺得食野無人理。。。我個女第一年係讀全日班,不過讀左成年見佢唔多適應,午睡又瞓唔著,攪到唔多想返學,結果第二年轉左讀半日,開心左好多。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我覺得返唔返全日班係睇小朋友適唔適應到,我又唔覺得食野無人理。。。我個女第一年係讀全日班,不過讀左成年見佢唔多適應,午睡又瞓唔著,攪到唔多想返學,結果第二年轉左讀半日,開心左好多。

伯爵府

stkyo 發表於 12-1-10 05:50
我覺得返唔返全日班係睇小朋友適唔適應到,我又唔覺得食野無人理。。。我個女第一年係讀全日班,不過讀左成 ...

其實都係,我個仔其實第一日已經無喊,一直都好開心。係過咗長假第一日返就有少少扭。其他喊個D,過咗聖誕都開始唔喊,個個蹦蹦跳咁返學。而且都開始少咗人病同請假,之前半年真係日日都唔足 40 人架。

不過佢地好多都會係下一年轉第二間學校,到時喊唔喊就真係唔知喇

同埋初頭我間都無 40 人,又係之後有插班先插到 40 人。其後我瞭解到,原來一升 K1,好多都會走出去九龍塘或其他名牌幼稚園讀。我先無咁驚,我幾驚係 40/40 咁上呀。因為我間學校唔大。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

水晶宮

引用:呢個人手比例梗係好喇,我都未試過,但問題

原帖由 小manman 於 12-01-10 發表
呢個人手比例梗係好喇,我都未試過,但問題係佢會唔會不停咁收新的插班生~~~

好似我之前個間,初初開學24 ...
我間係村校,唔大,易唔多人報,所以佢比例只可以19人。上k1 就唔只了。

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

靚叉燒 發表於 12-1-9 17:14
我不知幾後悔無同大仔讀全日班呀~喺屋企我又忍唔到手唔幫佢~搞到佢好多野都要人幫手~細佬就應該要佢返全日 ...

呢個係父母既問題,train 小朋友自理能力,責任感,禮貌絕對係父母既責任.自己唔想做衰人,又或者冇耐性,就卸比學校,小朋友有些只會在學校乖,响屋企做返個小霸王.
我哥哥上月來hk,問我點解而家hk d 小朋友咁早返學,2歲返全日,嚇親.
我d外國人朋友,小朋友細時都是自己帶,佢地好注重小朋友的自理能力&社交能力.e d 係我地d習慣假手於人,鍾意'buy'服務的港媽港爸要加油的地方. 返唔返2歲班唔係問題,我地要點樣培養小朋友真係需要深思和貫徹始終地實行.共勉之.

bosch  agree!  發表於 12-1-10 10:14

別墅

我覺得比BB讀N班全日係好架. 可由細訓練佢嘅自理能力, 小朋友好依賴架,
例如: 喺學校佢食飯會自己畢, 食完飯自己收拾抺咀, 識自己去廁所, 自己蓋被, 自己收玩具.....喺屋企有時自己會睇唔過眼幫佢做咗. 同埋小朋友好受朋輩影響, 個個小朋友都做, 佢自然會跟住做. 老師講一句好過你講十句.

我個仔讀完N班升K1會覺得佢大個咗好多. 仲有, 除非你K1-K3都係比佢讀半日啦, 如果唔係N班半日, K1-K3全日仲會唔適應.

topkidsmom  agree  發表於 12-1-10 11:41

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 12-01-10 發表呢

原帖由 jenniecatcat 於 12-01-10 發表
我間係村校,唔大,易唔多人報,所以佢比例只可以19人。上k1 就唔只了。

...
19個學校都有3個老師,真係唔錯喎!!

翡翠宮

回覆 回覆:小manman的帖子

sorry,打錯左,應該話19個學生有2個老師唔錯喎!!

翡翠宮

回覆 回覆:bbJP的帖子

講得好好,我好同意,我見得太多,我係絕對唔會比我的小朋友返n 1全日~~~

翡翠宮

回覆 回覆:stkyo的帖子

你都講得啱,我之前都有學生返全日哭得好緊要,之後轉左半日開心左好多~~~

其實幾差的學校一樣有家長覺得好,因為佢地睇唔到實際的內部運作,校長老師更加唔會講,佢地睇到既只係表面野,只要見到自己小朋友有進步,家長就覺得間學校好好~~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用: Quote:靚叉燒 發表於 12-1-9 17:14 我不

原帖由 bbJP 於 12-01-10 發表
同意~我係ftm,我女女都無返n1
你話介片,食野,,用杯飲野,著襪著鞋呢d自理能力,係可以自已教到~
只要你肯放手~
習慣左自然大家都舒服~
我d朋友太倚賴學校~
所以小朋友一放假,佢地就會叫救命

首頁

尾頁

跳至