親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 evon688 的帖子

復活節真係好難揾平機票,唔加價到已經執到。真係有都通常last minutes (即去前幾日)至放出嚟。以家連新開個港航到台北都揾唔到傳聞的九舊幾水復活節機票,唯有再等等,有嘅會盡快放料.

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 Lqueenie 的帖子

我記得應該 100 cm 就可以自己玩, 如果唔係, 大人陪都得

子爵府

先講個人住宿推介–

帶小朋友又唔係自駕遊嘅,梗係揾間交通方便又乾浄的酒店,我之前去台北市一定揀位於台北火車站附近的旅館。你打開張捷運圖就知台北火車站嘅重要性,捷運、高鐡、台鐡、公車站等係埋一点,方便得無倫. 以下是自己住過或見綱上有好評的, 全部價錢約HK$500 – 1000多元不等

1.天成飯店 – 很老牌,外表舊,不過內部装修不久,勝在對住捷運出口,方便首選.
2.凱撒– 又係老牌, 比天成高級 ,有家庭房. 聽聞又係剛內部裝修.
3.City Inn Hotel A館 – 夠亁淨,不過房間相對以上較小
4.新站旅店 – 藏在舊大厦的一間很乾淨服務又好的酒店,有家庭房(四人).

(聲明: 其實除了以上,台北市真係有很多平靚正的,最緊要花些時間睇comments,有冇媽媽有其它好介紹?)
以下是有些MaMa之介紹-
1.懷寧旅店-便宜方便之選
2.君品酒店-開放式浴室,大浴缸

全程一間酒店,帶小朋友不換太多,經大綱站訂,一般要用credit card 先hold hotel,通常七天前取消都可全退錢,我通常訂好機票,大槪行程就訂酒店。如訂後行程改変或發覺其他綱站有promotion, 就先訂再取消之前嘅酒店,不過記緊睇過酒店個取銷policy, 有時間間唔同.

子爵府

景點推介: 主要是一程公車 or 捷運到逹, 最多加一程短途接駁:-

-林珊動物園,貌空(預一天), 晚歺於101 大樓

-BabyBoss, (預一天), 晚歺於Hello Kitty Sweets

-小人國/六福(選一個,預一天), 晚歺回到台北於饒河街夜市

-兒童育樂中心(舊式玩意),士林官邸(賞花)/國立台灣科學教育館(恐龍谷,地震劇場), 士林官邸(選一組,預一天), 是夜行仕林夜市

-北投浸溫泉,順行地熱谷,北投博物館, 黃昏去淡水漁人碼頭睇日落,行老街食飯 (預一天)

以上可以夠用六日五夜Hea住遊,或 減小一個半個至五日或四日遊, 如小朋友太累skip過推介晚歺,直回台北車站個微風廣場食嘢回酒店去睡也.

下回介紹点搭車去……..

adaleung0716    發表於 13-7-2 15:34

子爵府

以下用台北車站為住宿點,很多地方都是搭捷運,唔想煩就買張悠遊咭。

1. 桃園機場->台北車站

落機出关後睇牌沿着去機場巴士指示牌行, 去counter 買票. 可選大有西線或國光巴士到台北車站落. 大有會停在很多酒店門前,國光就係台北車站落車. 如很早到台北就放下行李於酒店,跟住馬上行程。如已黃昏就checkin 酒店後就行行地下街或去車站對面Sogo行行揾吓嘢食或回微風广場食晚飯, Hea Hea 吓行.

2.台北車站->木柵動物園->貓空

今曰去睇動物搭纜車,落捷運搭籃線南港方向兩個站就到忠孝復興站然後轉啡線直去動物園站.到站出口1就見到動物園入口。

如同遊兩地方,不妨買張321貌空動物園套票,可以來回兩次纜車 + 動物園及貓空遊園列車。最梗要睇企鵝館同大河馬,沿路行吧。睇完企鵝,小朋友應肚餓,就到河馬隔鄰餐飲館整個兒童餐. 食完,行多陣,如小朋友累了,正好用埋張套票搭遊園列車遊園(記得入口同埋企鵝館都有站)

玩完動物園就可以係動物內園站搭纜車,去到貓空站落車去嘆個茶,買吓茶葉,有時間又買咗321套票就用來搭貓空遊園公車欣賞其他貓空景點。差不多就回程去動物園站走人。

動物園->101

搭回捷運到忠考復興站再轉藍線南港方向到市政府站行過去約10分鐘,一場來到唔食飯到上去觀景台睇睇(約佰多元港纸,去玩就唔覺貴).是日隨便揾間嘢食,跟住回程搭捷運反方向(永寧站方向) 回台北車站.

3.台北車站->京華城BabyBoss

今日行程簡單但會很累(要企成日…). 又係搭捷運籃線南港方向到忠考復興站5號出口一路向前行就到京華生活車站免費車去京華城。唔寫咁多,可以參考之前寫個攻略帖.

食於babyboss內,玩完搭回京華生活車到忠考復興站(小心,回程中途有站,唔好落錯車). 有興趣又有預約嘅就去Hello Kitty Sweets 去食晚歺(我未食過,其它媽咪介紹的),其它媽咪介紹的綱站話忠考復興3號出口.如太累就回台北車站揾食.

4. 台北車站-> 小人國/六福

今日要坐比較長程車去小人國或六福。去邊個好?覺得小三以下去小人國,以上就去六福。因六福比較啱大些小朋友去。另外,如熱天去小人國不妨帶泳衣去,因上次去至發覺佢原來都有個水上樂園,真係孤漏寡聞。朝早玩水,下午玩機動咁就一日行程,多暢快。

從台北車站出發,可以有兩個方法去。一是搭台鐵到中壢站再過對面(記得好似要穿過墜道)到中壢總站搭新竹客運(5653),約半小時一班。由台北去中壢约40-50分鐘(搭區間車即站站停就慢些,搭自強、復興就快些因只停大站),再由中壢到小人國或六福就約半小時多的車程(唔計塞車),全程約1.5小時以上。

叧一途經就係搭捷運篮缐又係南港方向到忠考敦化站,8號出口行過對面中間公車專用道搭台聯客運直達小人國(尾二站)或六福(尾站)。全程應一個半鐘以內。

有大有小緊係唔煩搭一程公車最好。不過小心佢約50分鐘才有一班車,記緊睇台聯時間表預時間。

揾到條link -

http://www.e-go.com.tw/web2010/cht/busline_2.php

要点玩,唔駛教自由發揮。個日就食在園內,特別要提小人國食嘢,佢真係冇乜選擇,入口無耐得間餐廰,重係得火煱(係呀,真係打邊爐,唔同諗住大人冇乜好玩,打吓火煱打發時間,唔知夏天係咪继續火煱),另一選嶧就係搭小火車過到機動遊戲就有一間食堂,飯麵供應-唔駛問至在塡飽,味道就....

->饒河街夜

是日從小人國回程去饒河街夜,
点解會揀饒河街?哈,因為我想食世祖胡椒餅(不過係台北車站書局衐都有分店) . 其實揾過籍口回程試搭台鐵回台北站。從小人國/六福就搭回台聯到忠考復興,跟住打的去(唔算遠,好快到. 唔建議搭捷運,最近是後山埤站,行好遠.另如果你從九份瑞芳搭火車回台北, 咁就更加要去饒河街,落早一站而已). 食完就行去松山站,搭一個就到台北車站。

continue....

12312  Hellokitty餐廳多數人是旦糕類  發表於 12-1-31 20:19

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 potpot 的帖子

可唔可以推介 101 大樓有咩好食? 微風廣場又有咩食 ?

男爵府

睛靈勳章

POTPOT,

你真好人!

行情己暫定左, 可以俾D意見? 看看有無什麼要改?

第一天:
中午到台中機場 ->清境, 放低行李後去蘆山浸溫泉, 其實四重溪會興趣大D. 不過想不到第一天有咩其他地方去.

第二天:
全日清境

第三天:
清境包車一天遊. (紙寮, 集集, 車埕, 紙箱王...重有無其他呢?) ->下午往日月潭住.
想問下我呢幾個景啱小朋友嗎?

第四日:
九族文化村+歐洲公園 (下午坐高鐵往高雄)

第五日:
高雄市內(義大世界, 六合夜市, 或瑞豐夜市及夢時代)

第六日:
早上由高雄往懇丁(沙灘, 行大街)

第7日:
懇丁一天遊(出火/半潛艇/草地飛球) 或四重溪->下午回高雄

第8日:
高雄市內(水陸兩用鴨子船, 橋頭糖+小火車之旅+買手信) ->回HK

其實, 我都好想去台中(苗栗內之大湖採士多啤梨及東勢林場看櫻花, 重有去埋飛牛牧場)但好似唔太順路. 所以我仍考慮緊第三天究竟係清境一天遊定去我講呢三個景點好?

那個景點較適合小朋友及值得去呢?

各位有無認為有什麼地方要改呢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hello, pothot,
我都打算去個4日3夜台灣之旅呀~ 一家3口, 小朋友5歲多~ 想問下以下行程ok 嗎?
day 1 : 落機 + 木珊動物園 + 貓空
day 2 : babyboss
day 3 : 小人國 (上午) + 小烏來坐小火車 + 浸溫泉
(溫泉酒店有咩好介紹呢?? & 呢個行程會唔會好急呢??)
day 4 : 台北兒童育樂中心

另想問, 有咩機係早機 (有咁早得咁早) then 下午機返架?? (5-6點機) thx ^^

potpot  我搭過最早是8点左右飛機,都很早六点多要到機場。8:10中華,8:20港龍  發表於 12-2-1 12:12
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

子爵府

回覆 wingyee_ma 的帖子

,其實我對食冇乜要求,101只想睇台北夜景,所以只懂去頂層(應該83)個兩間觀景餐廳,坐在高空一邊食一邊睇夜景。記得一間是義大利,另一間是台菜,名字忘記了,不過記得預約,上次就撲個空了。唔知好不好食,但一定好貴。唔記得個名,等閒有時間上綱查查。冇位就試試地下間鼎泰豐,覺得台灣就算分店都好食個香港,唔知係材料問題或是心理作用。

台北車站微風個美食街真係好多選擇,我平時在香港很小食牛,唯獨去台灣必要食牛肉麺,推介牛肉麵競技館.

wingyee_ma  唔該晒  發表於 12-1-31 23:14
12312  台菜是欣葉  發表於 12-1-31 20:22

子爵府

回覆 WinkyLee 的帖子

唔駛客氣,難得有個地方比我做紀錄,又可交換情佈,預備旅行已是快楽事(個人感受,很多人都覺得是苦事,如果唔係好多旅行社要執笠).

末講行程先提醒四月份墾丁有春天吶喊,如果唔係想適逢其會,最好避避,因個幾日酒店民宿好full又貴,滿街人, book車又難。個官方綱站好似未定曰期,等我搵我個死忠fans朋友問問今年定咗邊幾日!夠鐘食飯,等陣再講....

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我plan Eastern去懇丁或台北自由行 (4d3n), 如去懇丁, 就唔去台北或相反, 第一次去, 乜都唔知, 帶11歲女, 可能有老人家, 玩下食下, 有行程推介嗎? 交通點搞? 邊樹book package? 謝謝!

子爵府

回覆 WinkyLee 的帖子

唔該哂,因其實我都度緊去南投清境條線,你提既景点又帶比我些靈感。

你苐一天中午到台中就即去清境,可能已是黃昏了。然後再落山再到盧山浸溫泉,清境那些山路都幾易暈車浪,怕小朋友頂唔住,第一天太盡岀事就麻煩,倒不如將盧山侵溫泉放在第二日,另外你會唔會計劃去合歡山睇日出,如果是就更加第一天到清境就早些訓!

另外第二天包車你有乜計劃去邊度?我都有計劃會停兩晚清境,第二朝去合歡山睇日出(這程未預小朋友,自己去也),回來後去清境牡場、瑞士花園,然後會去奧萬大(個人嗜好,睇大山大草), 然後回程去盧山浸溫泉(你比的靈感),再回清境.

你第三日雖然好似有些回頭路,由清境出發應該會經過日月潭,再到埔里。但沒辦法因看來你要會台中搭高鐵,因我自駕所以我或會可以先去日月墰再去埔里(集集,紙箱教堂etc). 跟着去嘉義(去埋阿里山?)

今日很累,揾日再寫

男爵府

睛靈勳章

我都估到, 我既行情一定啱唔少家庭. 而我也記得之前你講過PLAN緊台中遊. 不過,我都好佩服你咁有心機花咁多時間分享台北遊. 見你寫既行情都好吸引.

第一日你都講得對, 去到清境都差唔多黃昏了. 我去蘆山你見清境唔係距離好近咩? 不是15分鐘車程嗎? (因我朋友借書, 佢有份單張寫住)

也多譏你提醒懇丁既演唱SHOW,我都有D擔心; 真係check check先.

我第二日咪係去清境牡場、瑞士花園; 我唔會去合歡山了. 你唔預小朋友咁由誰看住佢地?

因第一, 二都不用包車. (我正確嗎?)
第三日才包車所以, 走回頭路我估不成問題掛?

其實, 我最未決定係, 我都好想去台中(苗栗內之大湖採士多啤梨及東勢林場看櫻花, 重有去埋飛牛牧場)但好似唔太順路. 所以我仍考慮緊第三天究竟係清境一天遊(集集/車埕....)定去我講呢三個景點好?

另外, 你住宿又點呢?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

可唔可以分享下你地係邊度訂酒店

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

可唔可以分享下你地係邊度訂酒店

子爵府

THX 你資料好有用. !

小烏來坐火車??? O廿個到是不是有溫泉浸? 
個度同台北車程幾遠? 
要唔要住一晚? 如要有什麼好介紹 我2大2小(11YRS & 5YRS ) 

THANK YOU SO MUCH !

子爵府

回覆 htts 的帖子

去台北可以睇我樓上個行程,不過你個女11歲可能有些地方唔適合,如BabyBoss,兒童育樂中心,可能對你個女太幼稚。倒有一個地方自己很想介紹,不過怕比人話悶又老土,個地方就係故宮博物館,個舊小白菜玉石同舊五花腩至今難忘。

如去墾丁都很適合,遲些等我又寫吓我之前怎遊墾丁高雄,其實我覺得去墾丁除了車程長之外,交通都唔難安排。

子爵府

回覆 棉花糖媽媽 的帖子

你個行程好ok呀,除了第三天。我想你是講烏來小火車(有個小烏來就真係幾近小人國,可以睇翻之前介绍過小烏來景点)由小人國去烏來都幾遠,如果你住台北一早便要乗車到小人國,又再乘多超過一小時的車去烏來,小朋友會很累,倒不如Hea 些,小去一個地方加個浸溫泉。如果去烏來當然去埋烏來浸溫泉,唔識介紹因真係冇去過烏來浸溫泉。

如去小人國回來台北可以去北投,唯一介紹是北投春天,貪佢有戲水池啱哂同小朋友一齊玩,如果你咁去,可能到北投已是夜晚,順便去埋淡水行老街。遲些會介紹吓點搭車去。

又夠鐘,去食飯,稍後再談。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hihi potpot~

我將會2/11-15去台北,一家3口,阿仔3歲多D..
住舞衣新宿.請問我下面既行程順嗎,請比D意見

DAY 1 2 :00 到桃園機場->酒店CHECK IN ->抖下-->KITTY CAFE-->睇高達-->光南批發-->KMALL食MO MO PARADISE-->返HOTEL休息

DAY 2 早餐-->小人國(LUNCH)-->西門町行街食飯

DAY 3 動物園->貓空->信義新天地,玩波波池,同做手工(DINNER A380餐廳)

DAY 4 汽車BUBU餐廳->北投地熱谷->淡水老街-->漁人碼頭(情人節行下情人橋)-->淡水(榕堤DINNER)

DAY 5 鼎泰豐LUNCH,跟住行下誠品,跟住機場

其實最諗唔到係DAY 1同DAY 5,時間又唔多,又唔想太辛苦..KITTY CAFE又唔知擺係邊日好~~

請指教,謝謝

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

potpot 發表於 12-2-1 11:53
回覆 htts 的帖子

去台北可以睇我樓上個行程,不過你個女11歲可能有些地方唔適合,如BabyBoss,兒童育樂中 ...

Thanks! Wait for your 墾丁 part.

台北係咪有書城架? 如去台北, 我女話想買書.

首頁

尾頁

跳至