婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:只係想呻下....我同老公同62 99姑仔一齊住~

原帖由 cookiekwong 於 12-02-20 發表
只係想呻下....
我同老公同62 99姑仔一齊住~始懷胎後我己經冇做o野,我自己娘家又唔係香港..所以只得這個家! ...
本來想話你不如番加拿大生BB兼斗下!醒起你都9個月肚,都唔方便週圍走!
同你老公講下,可唔可以搬開往,你一日唔表明立場,難做人嗰個係你咋!

大宅

唔好諗太多,可能有左BB先令你情緒上落得多,都要小心產後情緒問題。

子爵府

回覆:我開始頂唔順.....我諗唔開~~

不如請工人or請鐘點,即時可以解決所有問題!

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

伯爵府

樓主你好好,點解要咁委屈,你都係人地個女黎架!

男爵府

Do u think I can voice out only cook for three days then other days u all can go out for dinner!!!

大宅

我同你差唔多感受!都係同姑9一齊住!又係咩都唔做我做曬!我做少樣我99就同我c6投訴我!佢個女咩都唔做就唔講!
我嫁俾我c6時佢已經有個5歲o葛仔!我未嫁時咩都唔使做!嫁入來一年啦!我從咩都唔識得做學到識得煮飯做家務!而且仲要20幾歲未生先做人媽咪!我對個仔好好!當親生甘來照顧!每日都係我教佢做功課溫習!其他人咩都冇幫過我!個仔從好調皮俾我教到好乖成績又好好!我用做好多心機落去!但我99反而仲係我背後話我對佢個孫唔好!就因唔係親生佢覺得冇可能!我未嫁時又驚死我唔嫁俾我c6!嫁咗又處處為難我!有時我都好想離婚離開呢個家!因為我99俾我感覺係我只係個免費工人兼保姆!如果唔係我c6明白我,安慰我!加上我又有咗!睇怕早以玩完!所以其實都系為咗BB同c6只好睇開D

大宅

我曾經都經歷過~~都同樓主一樣屋企人唔係香港
屋企所有家務都我做哂除左煮飯(扮唔識..識多樣做多樣)!!仲要幫姑仔揍仔....每日執完間屋第二日都會打回原形
我都去忍受,直到我生左先忍無可忍!!最大原因我C6佢晚晚出去打機,成家去賭錢,無一個諗住幫輕我!
我第一胎全部野都唔識,我都係問人!!佢地都冇珍惜過我!!之後發生左好多野................
最後都分開左(冇結婚).....佢地走左先黎珍惜但太LATE啦..我已經心灰意冷!!
好彩依家我好幸福識左我現任,忡好錫我女女~~結左婚同今年生BB
樓主加油呀~~幸好你老公愛鍚你,希望你生完會有改善~

大宅

咁好咁la!!!相信依到有好多mami同你一樣,未嫁前係大小姐唔使做,嫁左後做阿四!可唔可以同老公講下,你而家個肚咁大唔應做咁多野對媽咪同bb都唔好,請個工人幫下手

男爵府

cookiekwong 發表於 12-2-20 13:53
只係想呻下....
我同老公同62 99姑仔一齊住~始懷胎後我己經冇做o野,我自己娘家又唔係香港..所以只得這個家! ...
如果比我聽到, 我會同99講, "我而家明點解我媽唔想我咁早嫁", 睇下佢點諗

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我姑拉黎食飯都係唔洗碗
你要加油,個個99都係咁

禁止訪問

大宅

回覆:cookiekwong 的帖子

Hi Cookie,
your BB is on the way to see U !
The one Big thing U need to do is PRIORITY rearrange! Bb & Your health come first! Therefore, meals, house work, "homemates" come second.

You may visit supermarket, using their delivery service, going to cooked food store, buy cooked food whatever. It could be some MSG free food from 鴻X堂/Jusco food court/健康工房..the only thing U cook is rice or n simple soup.

If U plan well, food quality will not drop n cost will not be too much higher than existing.

Well, by doing so, the message will be clearly presented, which is "I need to save time & energy n rest"!

If U are exhausted b4 delivery, u may even hv not enough strength to handle delivery, not to mention unable to sleep well in the first 1-2 months later.

This is a way to give yourself maternity leaves, 4weeks holidays is official for all moms. No one dare to complain, I believe!

U are the master of yourselves, only need to follow your voice in your heart!

Bless U!
Enjoy the days!

男爵府

畀面勳章

引用:只係想呻下....我同老公同62+99姑仔一齊住~

原帖由 cookiekwong 於 12-02-20 發表
只係想呻下....
你在他鄉還好嗎?你同你老公搬出來住好點喔!

大宅

cookiekwong 發表於 12-2-20 14:55
我老公有同我講表態拒絕,佢都有暗示同99講,無理由要我老婆做咁多o野,但我真係唔想老公因為咁而同99關係變差 ...
其實睇完你講ge野真係有d火....你唔好咁天真la. 你真係以為咁做係好新抱咩? 你再係咁, 可能有產後憂鬱架, 到時邊個照顧bb呀? 如果你老公真係錫你, 佢應該要同佢屋企人講, 唔係幫你做massage 就係好老公.

你再咁忍落去, 對大家都無好處, 到時忍無可忍重大獲呀

大宅

陪月勳章 畀面勳章

謝謝大家的心意及關心...

我下個月bb就要出來了,我依家每晚都總會隱隱地痛咁..好緊張呀.

至於我在家的家務,我己經放開手好多,因為我真係開始做唔到.都係個句做到就做..

企係度15mins洗碗盤骨都痛得好嚴重,,,呢幾晚食飯夾餸手指頭係麻痺,依家日日都感到右手麻痺加上最近我的主婦手又返發...所以就真係身心都好累!!

不過有件事,很感恩的~我媽媽己comfirm呢幾日會返o黎hk陪我坐月,哈哈..我依家最期待就是這事....

所以回想99姑仔的問題我仍然會唔開心,會拮住咁..但我都要好好學習放開,因為我做人媽咪了...我點樣都唔可以同個老人家去計較(我99),至於我姑仔..唉..我仲學習緊.....

at the end真係好多謝咁多位jm!!!!!!!!!!!

大宅

樓主,眼不見為乾淨,支持你租apartment坐月呀!坐月好重要,先唔計甚麼補身休養,淨系保持心境開朗去照顧bb就夠好啦!到外面(不要留在這個家)透下氣,包你能重新注入正能量,對bb和自己都好!

伯爵府

D賤99+衰姑仔我屋企都有

大宅

既媽咪會返嚟陪你坐月,就更大條道理出去租apartment,媽咪返嚟都要地方落腳,而且屈屈吓好易屈出病.

祝你同BB都健康快樂!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至