自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:jojoplanet 的帖子

我仔仔情形就係咁。其實四歲已介片,而家參不多六歲,但最近經常癩濕床,仲要全完冇感覺。中醫話佢脾胃弱、濕重,要介口。由奇番茄、芒果、菠蘿等唔可以食。不過常好佢飲中藥還ok。但都有打算帶佢去睇西醫,有朋友介紹楊重光醫生&葉錦輝醫生。

珍珠宮

Joanne 發表於 12-5-5 16:15
我仔仔情形就係咁。其實四歲已介片,而家參不多六歲,但最近經常癩濕床,仲要全完冇感覺。中醫話佢脾胃弱、 ...
咁你會唔會同小朋友去睇呀?

大宅

佢半夜有冇扎甦過????

大宅

大廚勳章 畀面勳章

我2個仔上K1前都介晒片啦, 睇樓主咁講真係要同小朋友睇下醫生好D喎

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主, 你都話佢係日間時份都係去得密, 真係同佢去睇下醫生啦!!!

講真, 6歲大仲未介到夜片, 同埋晚晚都係濕, 就要留意一下

我仔一戒左日片, 就立即戒埋夜片, 佢真係未失過手, 半晚好急, 佢自己會起身去廁所痾, 痾完返上床 (半夜去廁所機會都唔多, 多數係一覺訓天光)

男爵府

回覆:快6歲仍未介到夜片

我由我個仔三歲已經開始成日哦佢:「大個仔喇!唔好再用片瞓覺喇!就嚟無你size喇!」佢初初唔肯㗎!到佢4歲生日之後嗰個星期,我又叫佢試下,佢終於肯喇!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我囝囝3歲7個月...佢上個月頭已開始戒夜片, so far...都ok, 冇瀨濕, 但總有1-2次失手時候..其實佢仲著學習褲時夜晚都已經好少瀨...只係仲有d片, 唔好哂..用埋佢而已!

你不如試吓唔好俾佢著片, 夜晚臨瞓前唔好飲太多水, 瞓前同小朋友去1次廁所, 到2-3點又去多次..如是者, 好快可以戒到! 如果小朋友真係瀨咗, 都唔好鬧..等佢知瀨尿係點...要佢自己有個警惕性...其實瀨尿濕唔舒服...2-3歲都識, 6歲..冇理由唔識, 你放俾小朋友去體驗吓...瀨1-2次, 就唔會再瀨, 好快會戒到!

大宅

唔係我黑心
真係我既經驗:-
我自己去到7歲都㽷床,媽媽打過tum過都係咁,好無助,跟住俾個老工人(桃姐果啲呢)知道,佢即刻出山,一個禮拜幫我攪掂。

佢用咗咩方法?佢淨係話因為我媽媽太縱嘞,半夜又抱vivi,又有片,小朋友咪依賴。
佢點幫我唔記得,淨係記得佢閙咗我好耐,其他咩都唔記得了

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我個仔两歲幾就戒咗啦!六歲真係夸張咗!應該睇醫生!

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

會唔會壓力大?其實睇睇醫生好D

我仔都有呢個問題,不過係濕小小,佢而家七歲,之前食過一排魚油就無瀨過,都要買返比佢食下

侯爵府

睇下冇壞呃

伯爵府

回覆 回覆:shio的帖子

agree,6歲正常都介到片,如果唔係你仔仔覺得方便就一定係有d問題,梗係帶佢去睇下醫生好喇~

大b駿逸細b駿晞

伯爵府

快6歲仍未介到夜片

我2個大既仔,3歲前已經介左夜片,大仔久唔久會失手瀨尿,但到左4歲幾就無再咁喇,而老2就未試過失手,老3依家2歲幾,我都同緊佢介夜片,佢尿尿識自己去痰罐,係大大仲未得~

大b駿逸細b駿晞

子爵府

回覆:ShaShaB 的帖子

我個女兩歲半已介夜片,不過介的過程真係吾好怕賴濕床,因為如果有片,佢地一定會依賴條片,賴得一兩次佢地就會覺得醜怪,同埋夜晚真係吾好俾太多水佢地飲。

男爵府

引用:要帶佢看醫生嗎???+

原帖由 poohzzz 於 12-03-21 發表
要帶佢看醫生嗎???
可以睇C加再轉介睇政府兒科,我仔八歲先介倒夜片,之前睇政府兒科的!

禁止訪問

快6歲仍未介到夜片

子爵府

快6歲仍未介到夜片

我女2歲多就介晒片片了~6歲仲未介?

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

問左健康院姑娘,係要睇醫生!!!

首頁

尾頁

跳至