自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

mouth:二年級的題目都好難下喎

珍珠宮

梓軒媽咪 發表於 12-5-11 01:10
回覆 kittylam 的帖子

我同c6為左條數爭論左好耐.
我反而因為呢句子 "加埋=8", 先明條問題問乜

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

題目:

這句話中出現了_____2________個1;_____3_______個2;______2______個3;_______1______個4。(用阿拉伯數學作答)

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

二年級數學趣題,考下大家!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:題目:這句話中出現了_____2________個1;_

原帖由 ManPL 於 12-05-11 發表
題目:

這句話中出現了_____2________個1;_____3_______個2;______2______個3;_______1______個4。(用 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ManPL 發表於 12-5-11 11:19
題目:

這句話中出現了_____2________個1;_____3_______個2;______2______個3;_______1______個4。(用 ...

人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

dawnhu 發表於 12-5-11 10:56
我反而因為呢句子 "加埋=8", 先明條問題問乜

答案A: (1,2,3,4,1,1,3,3)=>3個1, 1個2, 3個3, 1個4

答案B: (1,2,3,4,1,2,2,3)=>2個1, 3個2, 2個3, 1個4
咁你計到係邊一個答案??
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

LingChiBaBa 發表於 12-5-10 23:16
其實條題目最大問題係解題。

題目嘅Hints係總共有8個數目字,包括原題目嘅'1', '2', '3' 及'4'加上要填上 ...

勁人

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

二年級...OMG, 二年級都識題, 一定係天材.....

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

kittylam 發表於 12-5-10 21:46
題目:

這句話中出現了______________個1;_____________個2;_____________個3;______________個4。(用 ...
睇咗答案就明白點解

但係思考的過程就暈陀陀
可吾可以賜教呢
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

別墅

我雖然都唔明同8有什麼關係, 但係我覺得最重要係當你填哂所有數目入去之後, 要令到句子合理.

唔知咁樣未明嘅人會明D未?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

LingChiBaBa 發表於 12-5-10 23:16
其實條題目最大問題係解題。

題目嘅Hints係總共有8個數目字,包括原題目嘅'1', '2', '3' 及'4'加上要填上 ...

只有2個答案?
1,1,2,4 >> 3個1, 2個2, 1個3, 2個4.....可以嗎?

LingChiBaBa  祇有1個4  發表於 12-5-11 15:14

大宅

回覆 clarawuwu 的帖子

按假設及推算是有2個答案。

如有其他,Pls share

珍珠宮

LingChiBaBa 發表於 12-5-11 15:13
回覆 clarawuwu 的帖子

按假設及推算是有2個答案。

見到了.

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:這句話中出現了(1)個1;(1)個2;(1)

原帖由 MrsSingSing 於 12-05-10 發表
這句話中出現了(1)個1;(1)個2;(1)個3;(1)個4。(用阿拉伯數學作答)

...
咁就不是一個1了

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

引用:4個1,3個2,2個3,2個4 +

原帖由 apple_0905 於 12-05-10 發表
4個1,3個2,2個3,2個4
大話骰

kittylam    發表於 12-5-11 16:55

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆:二年級數學趣題,考下大家!

2個1,3個2,2個3,1個4

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

我完全睇唔明

http//lc-club.shopping.fashionsky.hk

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

2個1, 3個2, 2個3, 1個4

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

耐人尋味

首頁

尾頁

跳至