興趣嗜好

跳至

首頁
34567...58

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

包包魔怪媽咪 發表於 12-5-30 02:32
咁我不如喺度問啦,包爸想話搵日星期六過馬交玩兩日,我哋十幾廿年前去過之後就冇再去過,醒起妳都經常過去玩,想妳推介吓由買船飛到住酒店、搵好嘢食等等.........

呢度講仲好啦,大家一齊傾,多d意見麻,隨便炒旺下個場...

首先,預個筆直,馬交而家d酒店好貴,不過如果6月份呢d考試季節可能好少少,建議如果就到時間,可以考慮星期日至一,一來酒店平少少,二來起碼有一日無咁多人,如果兩日都係平日就更好。

我通常去中旅買套票,包酒店一晚+兩張船票,個人喜歡上環上船,果d船穩定d,有次回程坐尖沙咀果邊,拋到七彩(可能同天氣有關啦)... 而家多左條航線去氹仔碼頭,我未搭過。
可以上中旅 check 下個價,當然只可參考,實際要直接問,不過起碼知邊d貴邊d平d。
http://www.ctshk.com/ap/hotel/queryhotel.jsp
另外油麻地旅遊都有套票。

我覺得參觀形式多過玩,可以考慮地標大三巴、龍環葡韻、東望洋燈塔、漁人碼頭、議事亭前地、旅遊塔(主要踏下塊玻璃地板,如果無興趣可以慳番)、路環黑沙灘、各式教堂及博物館.... 新景點有熊貓館、科學館。

娛樂我推介水舞間,真係好好睇,不過價錢唔平,坐側邊位會平d,視察觀感唔會差太遠,相信一樣震撼。

食方面,葡菜可以去山度士同法蘭度,兩間都試過唔錯,另外多人推介阿諾曼、船屋。
食水蟹粥可以去峰景餐廳(未去過但較多推介),我之前去過誠昌,覺得一般,好多評語都話差左好多,服務都麻麻。
小食有燉奶、葡撻、木康布丁... 等

其實我都係跟旅遊書同網上資料去食,多數都係大路野,無去 "娟lone娟la" 搵野食,我見網上有d有心人介紹冷門美食,可以避開人潮,又經濟,你有興趣可以試下。

最後交通呢,我比唔到咩意見喇,因為我係伸手派,一係坐的士,一係坐酒店車,未試過搭公車ops:" />
馬交可以用港幣,你知架可~

你初步有個 idea,搵下資料,先定想去邊、睇咩、食咩,再慢慢度下行程點行先順路。

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

酒店﹕

我住過...
威斯汀 (住過幾次,最鍾意,無強國人,有渡假feel,不過較偏遠)
金都 (草佬撞野,服務員送你上房擺明想擺貼士,所以印象麻麻,不過都有唔少人話OK)
萊斯 (好靚,酒店細設施少,但"骨子",喺漁人碼入面,所以酒店外有好多地方行)
威尼斯人 (有大shopping mall,多地方行,以名店為主,勁多強國人,房間大舒適,去"玩兩手"都好方便)

我多數去香港討論區攞料,佢地分左旅遊地區,都幾多人討論,可以去 look look~
http://www.discuss.com.hk/forumdisplay.php?fid=439&page=1

包包魔怪媽咪    發表於 12-5-31 02:25

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

包包魔怪媽咪 發表於 12-5-30 02:25
但係見到妳哋好開心呢.........超羨慕:-|

包包魔怪媽咪  但係見到妳哋好開心呢.........超羨慕:-|  發表於 12-5-31 02:26
錢多錢少,够吃就好。人醜人美,顺眼就好。
人老人少,健康就好。家窮家富,和氣就好。
老公晚歸,回來就好。老婆唠叨,顧家就好。
孩子從小,就要教好。博士也好,賣菜也好。
長大以后,乖乖就好。房屋大小,能住就好。
老板不好,能忍就好。一切烦惱,能解就好。
堅持執着,放下最好。人的一生,平安就好。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

小草 發表於 12-5-30 09:23
殷殷生日快樂~
身體健康、聰明伶俐~

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

3littlepigs 發表於 12-5-30 10:05
殷殷))

生日快樂!

些些您~

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

包包魔怪媽咪 發表於 12-5-30 02:32
咁我不如喺度問啦,包爸想話搵日星期六過馬交玩兩日,我哋十幾廿年前去過之後就冇再去過,醒起妳都經常過 ...
兩公婆去下玩啦...真係好sweet

包包魔怪媽咪    發表於 12-5-31 02:26

珍珠宮

JENNYSKY 發表於 12-5-30 13:55
JENNYSKY 發表於 12-5-30 13:55

些些
有時真係好煩....一,兩個月就一次,分分鐘多個我m come.
六月可以休息下,7月又來,8月最忙,99,亞媽同燒賣

又真係幾密!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

殷殷,生日快樂,身體健康
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小草 發表於 12-5-30 10:25
呢度講仲好啦,大家一齊傾,多d意見麻,隨便炒旺下個場...

首先,預個筆直,馬交而家d酒店好貴,不 ...

唔該晒最佳拍檔,資料詳盡,其實我都知中旅同油麻地有套票買,不過就係唔知邊間抵d/好d,丫烏都有人寫BLOG都好詳細講行程,一於周圍look look先!錫晒妳.........

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

早晨

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

是日係本學年(歲晚)收爐大好日子,送飯送埋今日,下個月訂飯
日日正午三十幾度行來行去真係幾辛苦

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Good morning~

版主

webjen 發表於 12-5-31 14:15
是日係本學年(歲晚)收爐大好日子,送飯送埋今日,下個月訂飯
日日正午三十幾度行來行去真係幾辛苦 ...
唔駛送飯輕鬆好多,考埋試差唔多放暑假,都係食個零月飯盒啫~:mrgreen:

版主

上星期五阿仔畢業禮,每班學生都會出黎表演唱歌娛賓,有幾班有心思d就加多少少表演,如拍video、演戲,佢地好搞笑,好多都跟唔到音樂,人還人唱,音樂還音樂播,半首歌之後先叫跟得番.... 雖然台下既同學仔都有笑佢地,但佢地都會拍掌及歡呼以示鼓勵,我覺得好正~

珍珠宮

小草 發表於 12-6-4 12:30
唔駛送飯輕鬆好多,考埋試差唔多放暑假,都係食個零月飯盒啫~

送飯好困身,定時定候要煮飯送飯!

下星期考試番半日,考完試返多一星期全日就開始返半日,數埋食多十日飯咋!

珍珠宮

小草 發表於 12-6-4 12:45
上星期五阿仔畢業禮,每班學生都會出黎表演唱歌娛賓,有幾班有心思d就加多少少表演,如拍video、演戲,佢地 ...

那些年

版主

webjen 發表於 12-6-4 14:40
那些年
雖然離開左學校好耐,好多細節都唔記得喇,但係仲記得中學階段係開心既~

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

小草 發表於 12-6-4 12:45
上星期五阿仔畢業禮,每班學生都會出黎表演唱歌娛賓,有幾班有心思d就加多少少表演,如拍video、演戲,佢地 ...

開心的美好的回憶....好快就會變成....那些年,我們....

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

webjen 發表於 12-6-4 14:40
那些年

果然,大家好中了那些年的毒....
我都好懷念,那些年呢

首頁
34567...58

尾頁

跳至