親子旅遊

跳至

首頁
34567...22

尾頁

大宅

回覆:wong1503 的帖子

你是訂Jerry 的車嗎?

請唔好點評我,因為我用手機版!

大宅

回覆 nytsang 的帖子

點解不能pm我?

男爵府

回覆 wong1503 的帖子

寧夜市在那?點去?

複式洋房

我是訂 Jerry 的車。

昨天到步不是他接,另一位司機來收nt900由機場去皇家季節。
今曰係jerry. 收nt3000.去了九份—黃金石礦—黃金瀑布—野柳—十份放天燈—回台北。
寧夏夜市距離酒店五分鐘,一直走便是了。

明天去飛牛,酒店訂了車,nt2300.抵!

大宅

他的服務好不好?
你就好啦! 我4天都見不到jerry!

大宅

我8小時只去到野柳+九份+十份, 你可以去到禁多地方嘅 ????

男爵府

MCMT,

我想請教你第一日到步的行程安排(因我們往返的班機和你一樣) ,班機延遲了對你地行程影響大嗎?因我地諗住:
1) 幸運冇delay,去淡水/漁人碼頭
2) 唔好彩就改去寧夏夜市、西門町
你點睇呢(我地住台北車站)?
另外,請問返香港嗰程你地幾點出機場架?包車定坐巴士呢?係咪話整緊路呀?要預早幾多個鐘之前好?
請多多分享,謝謝!

大宅

回覆 foster_ma 的帖子

我行程原本都是一落機包車到酒店(西門町), 再搭捷運去淡水, 晚上行士林夜市.但當日delay了一個鐘, 5點才到酒店, 所以沒有去淡水, 6點直接去士林夜市行到10點, 其實影響不大, 因淡水改了最後一天才去.

最後一天, 我都是包車出機場, 20:25機起飛, 我一行人5:00出發去機場, 5:45到機場, check-in 後, 到食街食晚飯, 再行去hello kitty 影相, 然後上機. 因我是包車, 所以我問jerry 如20:25飛機, 最遲幾點出機場, 他說5:00出發最好, 遲一點恐怕堵車, 所以在酒店5:00離開出機場. 一點堵車都沒有.

複式洋房

回覆:回來了 - 台北包車 - whatsapp

Please pm 包車資料. Thanks much

Ss Ff Kk Mm

男爵府

MCMT 發表於 12-7-8 10:18
回覆 foster_ma 的帖子

我行程原本都是一落機包車到酒店(西門町), 再搭捷運去淡水, 晚上行士林夜市.但當日 ...
Hi MCMT,

又係我呀!好多謝你D資料,好有用。唔該晒你!

大宅

版主 的帖子

我想問其實我4大2小。由機場去天成。係租車抵定自己搭車呢。好想知呀!

大宅

回覆 ypm2001 的帖子

你小朋友有多大哦 !
搭國光 - 成人nt$125/人, 小童nt$65/人, 你4大2小要 - nt$630. 如包7人車要nt$900. 9人車我就不知道.

如要包車資料, 請pm我, 不要留言在這裡. 版主會delete 你的留言.

大宅

回覆 ypm2001 的帖子

如坐的士, 記得講價呀 ! 他們坐長途車可議價的.

男爵府

MCMT 發表於 12-5-18 12:56
一程接機
一程送機
一日包車去 (九份,十份,野柳,深坑,平溪)

please pm to me, thanks

子爵府

回來了 - 台北包車 - whatsapp

可否pm包車info給我,thx

複式洋房

回覆:karenchan1981 的帖子

Can I have the car rental contact pls. Thx

Ss Ff Kk Mm

複式洋房

MCMT 發表於 12-7-7 22:54

我8小時只去到野柳+九份+十份, 你可以去到禁多地方嘅 ???? ...
其實同你差不多。
我十時出發,JERRY話九份中午後會好多人,所以我們先去九份。玩到十二時多,然後經過黃金礦場(買了把好正的雨傘)及黃金瀑布,然後坐了差不多一個鐘去野柳,逗留約個多小時,再去十份睇瀑布及放天燈。玩完都五點幾,有些累又多手信,菁桐都沒有去了。直接返回酒店。用多了半小時,不過佢都係收我 $3000。

大宅

其實你整個行程是怎樣的, 可否分享出來? 在哪裡買機票/酒店, 住哪間, 在哪裡唱錢, 食飯, 買了什麼手信, 有沒有去 babyboss, 六福村......, 因我想新年再去多一次.....

複式洋房

MCMT 發表於 12-7-10 09:19

其實你整個行程是怎樣的, 可否分享出來? 在哪裡買機票/酒店, 住哪間, 在哪裡唱錢, ...

釨,等我都分享下。

機票我是上網訂中華航空,2大2 小,hk$6350。全程網上十分鐘搞掂。仲劃埋位。我其實quote過2間旅行社 東x 及 萬x 發現佢地都幾海鮮價,所以自己book,結果仲平。

酒店我用萬x,佢地有個酒店+ babyboss package,$1800 2大2小 住 4 日3 夜,仲包2大2小的babyboss 入場。佢地介紹住頭等倉,不過冇位,最後住皇家季節台北站。好近寧夏夜市。質素一般啦,不過有個大的按摩浴缸。跟住網上過數,即時CONFIRM。

另外,自己上網BOOK飛牛牧場庭園小屋,NT3750。因沒有了4人屋,所以要加NT700 加人費。
(以上過程,全部足不出戶,30分鐘搞掂哂)

book 車,我先book 了2日,接機及第2日一日遊。nt900 及 nt3000。

我星期五11點幾機去,約1時前到步。

下機後,在左手邊的ATM 機 取了 NT20000,上限啦。個RATE 係 3.78。我HONEY再過則邊的銀行用換多港紙3000,個rate 仲差,得3.71。跟住call 番司機,3時前 check in 搞掂哂。然後搭的士去babyboss,若NT180。玩到8時,小朋友做了5個行業,我做了1個,就係狗仔隊。晚上在樓下FOOD COURT 搞掂。搭的士回酒店後,再去寧夏夜市玩街邊擋。

第2日,在酒店附近的永和搞掂,跟住上車一天遊。先去 九份老街(用了約2小時)、黃金礦場(用了約15分鐘)、黃金瀑布(用了約15 分鐘)、野柳地質公園(用了約1 小時)、十份瀑布(沒有入,用了約30分鐘),放天燈(約1小時),最後太倦了,回了酒店休息片刻,再去食火鍋。

第3日,酒店幫我CALL車,NT2300,由酒店去飛牛。搭車時,撩下司機,佢又CONFIRM 第2日以NT2000 由牧場去機場。
11時去1時前到。未可以CHECK IN 所以先玩DIY。之後活動都是渣牛奶,喂下動物。都係果句,小朋友開心,大人累。

第4 日,早上7點再渣牛奶,跟住早餐,再有其他DIY,至2時,坐車回機場,結果3:30前就到了,全程用剩 3000多NT,結果在機場掃貨,再去 TERMINAL 2 行下個HELLO KITTY 機場。

結束後,我問小朋友鐘意去呢D體驗團,還是去摱享受團。佢地都係選前者。小朋友開心,大人辛苦啦。

大宅

回覆:wong1503 的帖子

我個仔8歲,值得去飛牛嗎?

首頁
34567...22

尾頁

跳至