自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ahbebe88 發表於 12-7-5 14:39
冇錯我係第一次租樓, 我自己賣樓嘅時候(住咗3年), 係連發展商連樓嘅洗衣機, 雪櫃, 冷氣, 煮食爐, 熱水爐自 ...

如果業主包電器租出,你簽租約前要試清楚,並唔係一心諗住有壞包修, 修唔到包換既心態

你都發現到有咁多問題,而你又強調租金係冇平租, 係用當時市值租金,咁你咪租過第2間囉,咁你仲簽租約,你講到全部屋苑的單位都有發展商洗衣機, 雪櫃, 冷氣,煮食爐, 熱水爐,租第2間囉

況且佢而家都冇食言,只不過你要比時間業主,大家要體諒

請問如果業主去夜冷舖買部二手洗衣機比你,而唔係買部全新洗衣機比你,到時你係咪會繼續咀咒佢呢?

男爵府

講真, 即使好多合約寫明包電器維修D業主都唔肯換
第一次租樓時, 寫明包晒冷氣, 洗衣機, 微波爐, 雪櫃等等
但全部都係一手用左十幾年...
CHECK樓已發現廳冷氣完全唔涼, 窗外的分體機已經生锈發霉
但果時業主堅持話部冷氣仲開得著唔換
搬入去後一星期,微波爐壞左, 又係唔換
搬入去後一個月發現牆身"SUM"水, D牆甩晒灰
初時又係唔想整, 但係樓下投訴D水"SUM"落天花板
所以業主焗住整, 但係整左2個星期, 期間間屋漫天飛灰,根本住唔到人
之後發現洗衣機個轉壞左唔夠力, 脫水脫唔乾D衫
深知業主孤寒性格, 都費事同佢講
結果我過左大半年用手扭衫的日子
住夠一年即搬...
所以樓主你業主肯換都算係咁
佢係慢D, 但都唔好話佢無人性啦
如果想快D打多幾次電話催下佢

子爵府

包分體冷氣,+洗衣機,+雪櫃,+十x年前的交

原帖由 ahbebe88 於 12-07-04 發表

包分體冷氣, 洗衣機, 雪櫃, 十x年前的交樓貨!
不如吾駛佢包,減番少小租

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實業主話一兩個星期都OK, 又未至於無人性掛

男爵府

ming9098 發表於 12-7-5 15:03
如果業主包電器租出,你簽租約前要試清楚,並唔係一心諗住有壞包修, 修唔到包換既心態

你都發現到有咁多 ...
洗碗盆漏水, 佢都係同我講時漏時唔漏, 我未租check嘅時候係冇放個膠盆响度架, 加上係簽好哂租約交收鎖匙佢先講架, 我個地產聽到都叫佢立即揾人嚟整, 唔可以又怕人哋浸爛你間屋, 又唔修好比人, 叫人留心同你倒水。
當時未熱, 冷氣只係試開過一陣, 其他都係租咗, 住冇耐先出現!
係, 有錢幾時走都得, 一年死一年生, 有錢租咗2個月即搬, 住邊都得!
有錢我都想做業主, 但我依家係租客, 唔好意思。
你都識講大家要體諒, 我同佢講都係話1個星期得唔得, 唔係今日講聽日要。
有番D人性=咒人, 我中文唔好, 唔好意思, 我冇諗住咒佢什麼, 如果咒咗佢眞係"對不起"
我唔會估佢換D乜比我, 因合約冇講明包換一定係新嘅。
但好肯定嘅係合約寫明包換, 我只希望合理時間,互相體諒!

男爵府

wg_ann 發表於 12-7-5 15:16
講真, 即使好多合約寫明包電器維修D業主都唔肯換
第一次租樓時, 寫明包晒冷氣, 洗衣機, 微波爐, 雪櫃等等
...
我個case同你一樣, 租約包嘅全屋家電都係一手用左十幾年, 個洗衣機又係脫極都唔乾, 有時仲明明個挈話洗完, 但好明顯D衫未過水。
屋內其他嘅問題, 我從冇打去煩過佢, 係依家個洗衣機直頭用唔到先揾佢。
常望真係認真處理啦。

男爵府

我想生三個 發表於 12-7-5 15:18
你個業主d野溶溶爛爛,真係...寧願佢唔包好鬼過....

近排個厠所, 有時弄極都上唔到水, 都係用人手冲厠咋, 就係費事call到佢上嚟~話唔係丫, 用得呀!
費事煩!
佢怕煩, 我都怕, 只求响呢段等待可以再上車嘅日子(希望有咁嘅一日), 無風無浪的過!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

依家有d業主直頭唔包維修, 層樓有咩問題, 除非結構有問題, 否則全部唔包.

禁止訪問

男爵府

我想生三個 發表於 12-7-5 16:26
廁所抽水馬桶内膽成套換過得唔得?好似一千蚊樓下有交易,去街市搵水電佬搞得掂,好過辛苦自己.
...
今次洗衣機事件, 响等c父上嚟check果幾日, 我有同我老公講過, 靠人哋不如我哋自己買部啦, 我老公死都話係原則問題, 租約寫明點處理就應該跟租約, 佢D原則經常令我好無奈!
好似部分体, 同業主試机時一打開, 塵網鋪哂塵, 我同業主講我可唔可以自己出錢洗冷氣, (我自己有鼻敏感)業主話唔駛架喎!咁多年都唔駛玩洗架! (個地產後來話個業主一定係怕十幾年貨仔, 唔搞好好地, 一搞怕壞鬼埋, 一動不如一靜)
點知夏天一來, 開冷氣, 鼻敏感到去睇專科, (不論關不關事, 希望洗吓佢, 心安D)同老公舊事重題, 佢就話之前問過佢, 佢話唔想你洗咪再問佢啦!
D原則真係好無奈!

禁止訪問

男爵府

樓主租個單位幾多$一個月, 之前我租了個細單位比人, 月租7千, 洗衣機壞, 買了部最平比佢, 佢係空姐, 又唔係香港人, 所以佢唔會自己買. D家電留係度, 係唔想搬, 無話打埋係租金, 有無
家電都影響唔到租金. 有D租客叫你搬走, 唔要, 仲頭痕.
樓主既業主可能去搵部平D比你, 都需要時間, 佢都唔算無人性, 起馬處理緊.

我之後再租比人, 所有電器都唔寫, 有本事冷氣都搬埋LAW!
睇吓個業主收你幾$租, 如果有萬幾兩萬蚊租, 買番部好D, 都應該既!

男爵府

我想生三個 發表於 12-7-5 17:19
我地一年洗兩次冷氣隔塵網的,其實好容易洗,拆落黎洗完浪干水插返上去就得,唔係積住d細菌同塵,好唔衛生姐.隔 ...

sorry,冷氣隔塵網我係每個月洗一次的, 呢個咁簡單, 我識做, 我指嘅洗冷氣係要揾c父做的, 洗部機我舊屋洗過, 窗口機約$350, 我問過地產部分體有時漏水出嚟嘅問題, 佢話係因為部分体去水喉塞, 去唔到水回流番入屋, 佢都話你業主咁唔老實, (佢指洗碗盆漏水, 交匙先講), 你估佢唔知自己D古董幾咁脆弱, 你肯比錢, 佢都唔會想你動佢, 自己過完一年死自己走位啦!

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

catcatmom 發表於 12-7-5 17:36
樓主租個單位幾多$一個月, 之前我租了個細單位比人, 月租7千, 洗衣機壞, 買了部最平比佢, 佢係空姐, 又唔係 ...
幾$1個月係冇得比較的, 同一面積7千港島, 同7千上水, 冇得比較。
我的呎租是同區,同類屋苑, 及對比同屋苑的市值租金, 冇特別平貴, 選擇呢個單位最重要嘅考慮, 係當時只有呢個單位完全符合大小及房數, 佢包唔包家電, 完全是考慮之列, 因其他單位都包家電, 有D有埋家俬, 攞個喼入去就住得。
當時好多人賣樓, 租盤少得可憐, 地產都話個個賣咗都租住先,費事接火棒高追, 你想租我都冇盤比你睇!

男爵府

ahbebe88 發表於 12-7-5 22:41
幾$1個月係冇得比較的, 同一面積7千港島, 同7千上水, 冇得比較。
我的呎租是同區,同類屋苑, 及對比同屋苑的 ...

樓主出這POST, 好多網友, 都認為樓主主業不是太衰. 樓主成日話比市值租金, 唔係話樓主比少左租, 老實講樓主租金回報, 業主都會睇"送"食飯, 就算有層樓係元朗又好, 港島又好, 收7千蚊租番來, 唔通買部7千蚊新既金章比你? 我都做過地產, 租客有唔同需要, 好多一家大細租中型單位, 本身都有曬家電, 叫主業搬, 中型單位好多都租得唔平$20K/M, 主業會將就, 比$叫人搬走. 有時市區新界都好, 租金得1萬至幾千, 主業唔想搬, 寧願唔租就算, 等下個客.

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:唔該D業主有番D人性

路過⋯⋯原來咁叫無人性

子爵府

如果佢真係講得出做得到,咁已經好好啦。

或者你反建議,你去買然後在租金個度扣啦,咁樣就會快啲。

子爵府

咁一至兩星期都好合理啫, 咁如果人地返工的話, 都要星期六/日先去睇機架, 又要格價, 都好合理, 就算自己用都係咁上下時間喎

首頁

尾頁

跳至