想生BB

跳至

首頁
34567...25

尾頁

男爵府

Re: 想生

有d人話有bb前三個月同bingo 左頭三個月食, 對bb最好, 減低腦部, 脊椎發育異常既機會, 所以咪唸住食,
我係藥房睇過, 一隻成5mg, 呢隻400mcg( 0.4mg)比較細份量(mcg比mg 細), 而佢說明書都寫左係比預備生bb同孕婦食既,
相信冇問題, 只係一d 補充劑, 不過如果唔放心, 同醫生傾過先食都ok既,....

男爵府

優生的下一代打基礎
調理好體質,孕前飲食5須知
文╱臺北市立婦幼綜合醫院優生保健科主任 林陳立
輯╱張玉櫻

嬰兒之健康與受孕當時父母親的健康狀況息息相關。而健康會受到飲食相當大的影響是眾人皆知的,在生育健康的下一代時,飲食所扮演的角色更顯重要,從準備懷孕、順利受孕到生出一個健康的小嬰兒,每個階段的飲食都不可忽略。在此提出5項建議,讓您在孕前健體養神,為優生的下一代打下堅實的基礎。

一、受孕的3個月前便須注意飲食

理想上至少應在開始嘗試懷孕的3個月前便要有生活和飲食習慣的準備計劃,同時更需要注意飲食,因?受孕初期的3個月是胎兒成長的關鍵,胎兒很容易受到外界環境巨大的影響;而懷孕中後期的身體健康和攝取適當營養的飲食,可確保胎兒在子宮裏得到足夠的保護和營養,因為一旦懷孕後,任何吃的、喝的、吸入的,都會從血液中經由胎盤進入胎兒體內。

人體每天都會透過呼吸、飲食及皮膚接觸等方式從外界吸收「毒物」,長久下來,這些毒物在體內蓄積,當達到一定濃度時就會對健康造成危害,對於孕婦來說,這種危害更?明顯。例如吸菸,無論是主動吸菸還是被動吸菸(吸到二手菸),都會影響女性的正常孕育功能,因此,年輕的夫婦至少應在計劃懷孕前半年戒菸戒酒、遠離各種菸塵及有害物質。

二、排毒食物有助孕前調理體質

下列食物具有幫助人體排出體內毒素的作用:
1. 鮮蔬果汁:
它們所含的生物活性物質能阻斷亞硝胺對有機體的危害,還能改變血液的酸鹼度,有利於防病排毒。

2. 海藻類:
海帶、紫菜等所含的膠質能促使體內的放射性物質隨大便排出體外,故可減少放射性疾病的發生。

3. 韭菜:
韭菜富含揮發油、纖維素等成分,粗纖維可助吸菸飲酒者排出毒物。

4. 豆芽:
豆芽含多種維生素,能清除體內致畸物質,促進性激素生成。在準備懷孕時,營養的均衡攝取更為重要,含動物脂肪的食物少量攝取,多選擇各類的新鮮蔬菜和生果。

5. 多吃魚、蝦、山藥:
以中醫的觀點,多吃魚、蝦、山藥可增加受孕機率,有補腎、調先天精氣之作用。

6. 懷孕前的重要營養素--葉酸:
在懷孕前補充葉酸可以預防胎兒神經管缺損的發生,在美國,建議曾有生過神經管缺損胎兒的母親,在懷孕前至少四週須每天服用4毫克的葉酸,而一般婦女懷孕前建議每天服用0.4毫克葉酸。另外,如果葉酸攝取不足也可能產生貧血。含葉酸的食物包括蛋、葉菜類、橘子、豆類、小麥胚芽等等。

7. 複合維他命補充優於單一制劑補充:
當正常飲食無法滿足體內所需的營養時,補充複合維生素就顯得非常有必要。微量營養素之間有相互作用,某些微量營養素可以提高另外一些微量營養素的吸收或利用,如維生素C可以增加鐵的吸收率;葉酸與維生素B6、維生素B12協同作用可以預防子癇前症;鈣的吸收需要維生素D來調節等等。所以,在懷孕期間補充複合維生素的效果優於單一的某一維生素或礦物質補充。

三、飲食種類宜多,並攝取重點營養素

不同身體狀況的夫婦必須根據自己的實際情況,準備與補充所需要的蛋白質、脂肪、碳水化合物、維生素與礦物質。計劃懷孕的夫婦所需要的蛋白質、脂肪、碳水化合物、維生素與礦物質,要比不準備懷孕的夫婦多,但並不是沒有限量。因此,我們希望所有計劃懷孕的夫婦,要在專業人員指導下掌握好自己所需營養的量。

不同食物中所含的營養成分不同,含量也不等,所以,應當吃得種類多一些,不偏食、不忌嘴、什麼都吃,養成好的膳食習慣。此外,在飲食中注意加強某些營養成分,特別是蛋白質、礦物質和維生素的攝入。

四、攝取有助胎兒生長的微量元素

除了營養素之外,還有某些微量元素是有助於寶寶生長作用,其中最重要的就是碘、鐵、鋅、銅、鈣等。

五、戒除不良飲食習慣

結語

計劃懷孕的夫妻,為了能夠生一個健康的寶寶,懷孕前應先調整好您的飲食結構,所謂良好的飲食是指不吃刺激性食物(包含茶、咖啡、酒)、食物種類要多而廣、要自然而原味,對奇怪或少見及大量加工的食物應盡量避免,更不可暴飲暴食。

民房

唔該o麗

zozo2005 寫道:
有d人話有bb前三個月同bingo 左頭三個月食, 對bb最好, 減低腦部, 脊椎發育異常既機會, 所以咪唸住食,
我係藥房睇過, 一隻成5mg, 呢隻400mcg( 0.4mg)比較細份量(mcg比mg 細), 而佢說明書都寫左係比預備生bb同孕婦食既,
相信冇問題, 只係一d 補充劑, 不過如果唔放心, 同醫生傾過先食都ok既,....

男爵府

Re: 想生猪BB

我有一樽300, 遅d唸住食架喇

大宅

sorry!最近冇入依個主題,睇唔到有人問我家計會d野,我話家計會嚇我,係因為我係家計會做婚前檢查,佢話懷疑我同我老公都有忍性地中海貧血症,我其實一直都有做開身體檢查,又冇咩事喎﹗但佢又嚇我話咁樣好有機會生個嚴重既地中海貧血症bb,叫我同我老公都check下好d,每位$500,我老公叫我唔好理佢,但我又好驚,咁我咪比500驗囉,但我叫我老公唔好驗,因為一個冇事就冇問題架啦﹗check左真係冇事,後尾有個做護士既朋友話我知,叫我檢查唔好去家計會好d,其實私家既都差唔好價錢。

男爵府

i see , 原來如此, 我老公都係隱性的, ,,,, 知道既時侯都好擔心, 因為如果我都係隱性, 即兩個隱都係隱性地中海的話,
如沒有記錯, 係有1/4機會個bb出來會係有地貧架(重個隻).... 要個個月輸血同打去鐵針, 成世人都好慘,
可能個姑娘唔係有心嚇你,係想比你知道個嚴重性o者, 或許表達方法唔好啦,.....

幸好我驗左血,冇隱性,.. 幾百蚊換個安心, 都唔係好貴,
如果真係咁touch wood, 就唔生bb架喇,個bb出世要成世受苦好慘架, 

:-( :-(

珍珠宮

2024年龍年勳章

yotal, 你唔好咁諗家計會啦, 我同老公check家計會都唔駛再加$500驗地貧, 因為我地第一次驗血既result係within正常既range, 我諗可能你同你老公第一次既result有少少出入, 所以佢先會咁樣suggest你驗架咋~~

你再睇返第一份report血液中mcv and mch既數係咪within正常range呀, 係呢2個數睇到有無機會係地貧人的.
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

JESSY,,,
請教, mcv係咪大過70 ,係隱性既機會就好細. ??
之前問過,不過唔comfirm個數,... thanks∼∼

我係網上見到有個<<地中海貧血知多少>>既講坐..
19�4�06,7pm-8pm,免費,
係家計會攪的.我打算去聽聽,
如終老公係隱性,知多d都好.

珍珠宮

2024年龍年勳章

zozo, 我自己都唔記得個數, 上網搵返如下:

MCV>80. MCH>25

不過家計會個數大少少羅, MCV>81, MCH>27

我係87.3, 29.1
我老公就90, 30.9

我地2個都大過最低要求所以唔駛加錢CHECK

至於你講你老公有隱性, 而你無, 我記得係你2個生既BB有可能都係穩性地貧BB呀, 咁BB都無野既, 好似你老公咁羅, 但你BB將來既伴侶就唔可以又係穩性羅

個講座既然係免費, 而你又有時間咪去聽下羅, 無壞架. :wink:

男爵府

thank you ,,,
你話上網check 的,可否send條line來睇睇,如終係切身關係既事,想搵多d料,
我既bld reslt mcv係大個80,不過就唔記得mch既reading喇, 好在我冇事,否則都唔知生唔生bb好, 因為我見個有重地貧的人,成三十幾歲人仲要個個月入兒科病房輸血同打去鐵針,好痛苦, 我都唔想第二時個bb咁...
不過如你所講, 我同老公第二時個bb有機會係隱性,,,
可能我既基因勁d, 個bb正常唸, HAHA

男爵府

jessy,
之前係第二個pig bb討論區見過你,
係唔係要做MRI.??
我唔記得係唔係你,如冇記錯而家情況點呀??

珍珠宮

2024年龍年勳章

zozo, 果然好記性喎, 將來bb一定好聰明呀, 我係6月10要做mri呀, 做完就開工岩岩好生豬bb羅, 不過我計過6月中先黎m, 要7月頭先排卵lu, 感覺上做完mri仲要等好耐咁呀.

我係上yahoo既search度打:

mcv mch 地中海貧血

then click search既, 其實有好多案題and相關既野, 你可以去睇下呀~~

男爵府

唔該呀, 我去check 下先,
侯先睇番個bld result,我既mch都over27,
老公就明顯低d.

真係冇記錯,你個hello kitty咁靚,容易d記得.雖然好似好耐先到7月咁,時間好快就過.7月bingo的話下年4/5月就出世喇,
其實你而家可以開始食葉酸喇, 準備bingo前三個月了

希望大家都順順利利啦~~

男爵府

各位豬媽, 你地而家點呀??

14/5 last m ..... 預產就會係18/2 大年初一

過左14/5之後的m 生既就係豬b喇, .......
加油加油~~~~

男爵府

預備bingo前至少三個月應吃:

1) 葉酸食物:
香蕉, 橙, 梨, 緣葉蔬菜, 肝,腎,花菜, 菠菜, 蘆筍,甘藍, 豆 類,瘦肉, 蛋,橘子,葡萄,穀類, etc

2)排毒食物:
鮮果汁,海藻,韭菜,豆芽,

3)增加受孕機會:
魚,山藥,蝦

4) 徵量元數:
碘,鐵, 鋅,銅,鈣

5) 旦白質(老公): 牛奶, 黃豆, 瘦肉

6)維他命e (老公):胚芽,全穀類,豆,旦

7) 鋅,(老公): 牡蠣,海鮮,肉, 全穀類, 堅果, 蚵仔(蠔)

---------------------------------------------------
不應吃:

1)咖啡因: 咖啡, 濃茶, 朱古力, 可樂

2)中藥: 不宜大毒,大熱, 破血, 開竅,重壁利水之物

3)西藥: 抗組織胺,asprin(亞士匹靈), 鐵劑
類固醇, 胃潰瘍藥,(cimetidine, zantac)
抗生素,大麻

4) 小吃加工食物, 吃天然,原味食物

5) 辣椒

6)少糖分飲品,甜食

7)保養子宮, m時唔食:
冰品,枇杷,香蕉, 橘子,瓜類,柚子,蘿白, 白菜, 海帶, 紫菜, 發菜,

男爵府

至於而家已努力想bingo:

要吃: 花膠,燕窩,暖水,魚湯

各姊妹不要吃:
-奶茶,咖啡, cold drink, ice-cream
-豆類,豆府, 黃豆,豆奶
---> 影響精子,egg 的結合, 排egg 期個幾日唔好食
-白蘿白
-香蕉(滑胎)
-芒果
-木瓜,苦瓜(難bingo)
-通菜
-生蠔

男爵府

我而家就留意bingo前的飲食, 調理好個身體~~
各位都努力呀~~~

別墅

zozo2005 寫道:

要吃: 花膠,燕窩,暖水,魚湯

各姊妹不要吃:
---> 影響精子,egg 的結合, 排egg 期個幾日唔好食
-白蘿白
-香蕉(滑胎)
-芒果
-通菜
-生蠔
[size=medium]男人反而要食多d生蠔,對精子有幫助呀~![size=medium]而花膠同燕窩只係養顏,對懷孕無咩特別幫助的,飲多d老鴿湯啦~!男女皆宜,滋陰補腎~!我生大仔果時就係飲呢個湯,我亞媽教的~!大家不防試吓啦~!

男爵府

要吃: d老鴿湯, 花膠,燕窩,暖水,魚湯

各姊妹不要吃:
-白蘿白
-香蕉(滑胎)
-芒果
-通菜
-生蠔

男士
多吃生蠔

男爵府

maggie,

老鴿湯用乜科boil??
等我地可以試下~~~

仲有d 乜野食物介紹下. 我未生過bb, 呢d料都係上網睇,
等我地可以學下野~~

首頁
34567...25

尾頁

跳至