2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

分享一次帶大仔(2Y11M)照閃閃的經歷

個日係出面等緊看醫生
我同大仔講:一陣去醫生,就可以見到妹妹.
大仔就話:一陣係咪見到醫生就生妹妹出來?
老公聽到忍唔住笑出來.

入到醫生個度,
醫生採GEL 落我個肚度.
老公就同仔講:睇下電視見唔見到妹妹.
仔望住電視講:呢度係咩地方?
跟住轉4D畫面(因為啡啡地色)
仔追問:呢度究竟係咩地方LEI GA?
我笑死左

大宅

引用:分享一次帶大仔(2Y11M)照閃閃的經歷個日係

原帖由 anubisking 於 12-09-22 發表
分享一次帶大仔(2Y11M)照閃閃的經歷

個日係出面等緊看醫生
嘩!帶埋大仔去睇真係好開心呀!我大仔4歲,實在太多野講,我驚俾佢知佢會見到識嘅人就講,好快成個屋苑,學校都知,所以我打算穩定左約12週後先同佢講,好期待帶佢一齊睇b超

大宅

我大女4歲半,超多嘢講,同佢講佢就快做家姐仔,佢好開心,成日同細b講嘢。上次產檢帶埋佢去,佢入到房就問係咪要劏開媽咪個肚先見到阿b,又不停問bb男仔定女仔,照到閃閃又話阿b咁細嘅?今胎又係嘔得好勁,個女成日都叫阿b乖啲,感覺好sweet!

大宅

畀面勳章

回覆:第二胎媽媽

大女14m

男爵府

引用:回覆+Chujai+的帖子 我都係22號喎,+都係聽

原帖由 Phoebe_snufkin 於 12-09-13 發表
回覆 Chujai 的帖子

我都係22號喎, 都係聽到bb心跳實在d
供給胎兒12週前營養所需的卵黃囊

大宅

昨晚突然流好多啡,又下腹痛,之後又有排大便感覺, 本來約左下星期才睇醫生, 實在好擔心, 今早問左醫生個度無位俾我睇.

大宅

引用:昨晚突然流好多啡,又下腹痛,之後又有排大便

原帖由 ssbaby 於 12-09-24 發表
昨晚突然流好多啡,又下腹痛,之後又有排大便感覺, 本來約左下星期才睇醫生, 實在好擔心, 今早問左醫生個度無 ...
不如快啲去睇中e頂住先啦!或者會唔會轉睇另一個e生?

男爵府

引用:昨晚突然流好多啡,又下腹痛,之後又有排大便

原帖由 ssbaby 於 12-09-24 發表
昨晚突然流好多啡,又下腹痛,之後又有排大便感覺, 本來約左下星期才睇醫生, 實在好擔心, 今早問左醫生個度無 ...
你快D穩個醫生睇啦

大宅

回覆:ssbaby 的帖子

先別嚇自己,快找個醫生睇睇,再唔係就去急症室!支持你呀!

多多綠茶  急症室x2  發表於 12-9-25 07:17

大宅

回覆:anubisking 的帖子

你仔仔好可愛呀!期待遲些帶埋囡囡去!

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

哈咾! 大家好, 岩岩呢用棒棒驗左 BINGO, 我都係第二胎, 大仔岩岩 4 歲

大宅

報到,阿女16個月

大宅

多謝你地,我最後搵到上一胎睇過的醫生,佢俾我即日睇。雖然要係佢診所等左幾個鐘,但醫生都係用佢食飯時間幫我照左,好彩BB有心跳,不過因為醫生話我流啡量多,唔係好安全,要我卧床休息,同服藥,一星期後再覆診。

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

ssbaby 發表於 12-9-26 00:49
多謝你地,我最後搵到上一胎睇過的醫生,佢俾我即日睇。雖然要係佢診所等左幾個鐘,但醫生都係用佢食飯時間 ...

好好休息同放鬆心情!

大宅

大家好,我都係第二胎!個女剛26個月,剛剛返n class!上星期六剛發現有左8w! 星期五才去看超聲波,現在也有些擔心,上胎食咩嘔咩嘔到生甘滯,但好想食野,今胎唔食也想嘔同無咩胃口!我可能上胎留左個肚,現在好像上胎三四個月甘!個女近曰勁痴我,我累到連埋身餵也無力,返完工想死甘!

男爵府

rinerine 發表於 12-9-26 06:55
大家好,我都係第二胎!個女剛26個月,剛剛返n class!上星期六剛發現有左8w! 星期五才去看超聲波,現在也有 ...

埋身餵? 你指餵人奶? 有左唔可以餵人奶架喎 , 會宮縮作小產架.

大宅

其實我盡量唔架,不過我女好不安!醫生說其實可以餵的,但小心唔好踢到個肚!

男爵府

rinerine 發表於 12-9-26 08:45
其實我盡量唔架,不過我女好不安!醫生說其實可以餵的,但小心唔好踢到個肚!

...
佢啱啱返n,可能你突然唔喂不安盡量減至一日一餐,因為喂會引致宮縮

男爵府

我仔仔好痴身
好似樹熊咁要我抱

男爵府

有時我會同我老公講照超聲波唔好主動問性別

因為第一個係仔,自然想下一個係女
貪心想仔女都有圓滿d

唔咁快知,驚失望。

首頁

尾頁

跳至