時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

brendayau 發表於 12-9-10 17:40
你唔識教仔而已,人地有打人咩?唉,都費事同你講,笑裡藏刀放毒蛇既你就當好人,是非不分 ...
佢地無打人? 咁黃洋達點解要坐監? 黃毓民擲蕉唔係打人? 咁小朋友問你佢仲咩要擲蕉, 你點答佢? 你話因為佢要幫我地爭取權利, 咁小朋友爭取野又用呢個方法你點話俾佢知兩者有咩分別? 不如你教下我點同得幾歲既小朋友講佢地先明白? 你咁叻, 我真心向你請教

你其實有冇用心睇我果段野? 我幾時有笑裡藏刀放毒蛇既就當好人-.- 我地講咁多唔係要你地去認同, 只係想你地知, 我地都唔係你地眼中咁無腦, 想你地尊重同接受有另一D唔同既聲音存在, 不過對住你呢D唔會用心去理解既, 可能我講幾多都無用, 但我真係有用心睇AndroidUser佢既意見, 其他理性討論既JM既資料eveno係YOUTUBE 黃毓民既表現, 我真心尊重呢D理性討論既人, 但很多人都沒有

禁止訪問

引用:Quote:健朗媽咪+發表於+12-9-10+16:33+吓但

侯爵府

回覆:原來咁多人對嘈既恐懼,大過失去自由民主既恐懼

我覺得真正嘅民主自由係可以包容唔同聲音同利益,有人覺得捍衛核心價值無比重要,亦有人唔接受過激嘅行為,更加多人真係著重經濟利益多於好抽象嘅核心價值。咁大家取向唔同,應該互相包容。你可繼續擁護啲泛民,同樣我唔認同佢地嘅表達方法,所以我作出我認為適合嘅選擇,但唔代表我唔重視民主自由。我只係相信除咗高叫囗號外,個政府係要運作嘅。泛民你可以繼續叫喊,冇人唔俾佢地叫,咁點解我想啲政策唔會不停被反反反。。。就唔得呢?

禁止訪問

大宅

睇咗大家既posts,有些人認為泛民邊個邊個做咗咩衰野,所以唔會投佢一票,我是認同的,這就是民主的可貴,你不用有失斯文也可punish到呢D人。但係呢個又衰,嗰個又嘈,有個仲暴力既,得番建制派,永遠斯斯文文笑容可恭,講真,我有一刻都諗,不如選佢地喇,或者,佢地都會令香港更美好呢! 但係,諗心一層,係佢地支持政府通過惡法,否決對市民有利,對中央不利既政策,係佢地俾膽個政府,推出一D有違核心價值既法例,不斷想挑戰市民底線,弄至社會分化。呢一刻,我點都没可能投佢地,因為佢地每多一席,掣衡力量就小一點。民選政府尚且需要監察,可況係呢個咁既政府呢。背後仲有一黨專政既中央。如果議會有太多建制派,好多野通過咗都未必知,或者吾知有咁多魔鬼細節,自己不一定可以常常留意住立法會開會。到時想反對又唔知點反,或者根本都通過咗,最容易就係不了了之,政府又過關。所以點都要送D反對聲音入立法會。我都未知點同小朋友解釋激進行為。但呢個係我自己既問題,唔應該係支持建制既理由。期望有一天全面真正雙普選,大家會用票去踢走果D人,現時都仲要利用下佢地。呢個權利如果一個唔小心冇咗,冇可能下一屆會有返。

wilsonmun  like  發表於 12-9-10 19:52

禁止訪問

引用:見到呢度既人成日講討厭嘈,討厭反對聲音,

大宅

AndroidUser 發表於 12-9-10 19:40
(行開煮飯分左幾次打, 可能有D亂, 見諒)

我明白你既諗法, 亦尊重你的取向. 但我唔認同你投票給建制派既做 ...
我知道你既諗法, 亦多謝你尊重番我, 我好細心咁睇晒你既論點, 你有你既道理, 但係, 我都係支持唔到依家既泛民, 我今次支持建制, 而唔係唔去投票最重要既原因係因為我見到建制果位真係有係區到做野, 點都好啦, 我唔支持既原因都係果D, 唔多講了

但好開心有人尊重同討論, 如果多D人好似你咁, 肯聆聽其他唔同既聲音, 呢兩日我未必會打咁多字, 因為D人真係好瘋狂又唔理性, 好可怕

禁止訪問

男爵府

黑社會;點解會變左民主戰鬥士!

5通大家真係5G;佢以前惡到周街卜濕人既事。。。

M@ggie :-D

大宅

引用:Quote:dgar+發表於+12-9-10+16:08+議事唔係

原帖由 AndroidUser 於 12-09-10 發表
開會嘈交的確唔算係好事, 我想大家都同意. 但係當你被一眾保皇派, 功能組別包圍, 提出幾多建議, 修訂都只因 ...
講得好

大宅

引用:Quote:原帖由+no_mood+於+12-09-10+發表見

原帖由 erinlui 於 12-09-10 發表
(1)唔係怕嘈,但怕嘈得冇建樹(2)自由民主要捍衛,但唔係用暴力和扼殺別人的發言權去爭取。支持樓主的核 ...
真係好少見到呢道有咁理性既討論。好明白你既睇法。其實當年六四我也是出來遊行的一份子。也支持了民主黨很多年。也十分認同政府裡要有不同的政黨制衡,所以從來都肯定反對派的重要性。但近幾年來眼看激進派的表現,我真的絕對不能認同他們的所作所為。就算幾有理都好,也不能隨便向他人漫罵,掟嘢,出言侮辱,講粗口,甚至出手打人。呢的行為多到接近討厭。知否這些行為已不知不覺間令很多年青亼有樣學樣。這就是我最擔心的。

大宅

怕嘈得冇建樹,何謂建樹,如何在這種政制下理性和平而又有建樹?這是我真心想問的問題,而不單單是支持泛民或激進派的借囗。再說,泛民也有沒那麼嘈的人,但你又會有其他原因不支持,而建制,你覺得他們做實事多,但其實你應該選他們做區議員吧? 立法會是另一回事。在一些人看來,選民建聯代表反對議會暴力,為發展,為民生,代表你係正派人仕,站在道德高地。我告訴你我支持泛民,人力,代表我中意搞事,想香港無法前進。但在我看來,選建制等如雙手把自己的一票,送給其實一直不希望你有投票和發言權的人。如果還認為這選擇是體現民主精神,其實很諷刺。如果你話你根本唔想有民主普選,只要經濟民生發展,我還比較能理解(不是認同)。不過你看看強國每天在發生的事? 你能沒感受嗎? 議會暴力不能認同,但前提是還有一個代表民意既議會。大家可能底線不同,可能有些人會覺得有一個有人掟蕉既議會,不如唔好要議會?! 你要真心去諗下,香港會變成點。一日有民選機制,一日有機會透過選票去發聲。如果連這機制也被取締,香港還剩下甚麼?

大宅

引用:Quote:原帖由+erinlui+於+12-09-10+發表(1

原帖由 羅白GO 於 12-09-10 發表
真係好少見到呢道有咁理性既討論。好明白你既睇法。其實當年六四我也是出來遊行的一份子。也支持了民主黨很 ...
因為這裡人人平等,才能有對話空間,這是前設的環境,跟著就是一班有品,和懂刻制言語的人。缺一不可。

男爵府

有D朋友問我毛啦啦扯左去講大陸新聞:

我講比大家知, 係大家係到玩針對既同時,
大陸有幾多同胞活在可見既水深火熱當中,
你可以說我悲天憫人, 多愁善感,
但何謂愛國何謂愛民何謂民生呢?

我平生最憎人話: 我對政治冇興趣!
我發現潛台詞: 你死開啦, 你地(OR 佢地) 攪掂晒;
等我地有餐安樂茶話食好冇!

我唔信冇人冇立場既; 講上述說話既人, 多數有如下既特徵:
1. 立場保秘可攻可守, 尤其係可看風駛利, 隨時遇著佢自己應為
RIGHT既時同人透 露, 版本多變, 睇邊方面對自己有利
但人生既閱歷話比大家知, "此人甚有城府"
2. 世界仔世界女, 相信立場 - 係可以保命
3. 風花雪月有嘗不可! 一場遊戲一場夢
4. 同你唔同LEVEL! 比你睇穿左, 我咪好冇面!
5. 政治 - 你做就做, 唔好多多事實,
反正我唔會做義工,
我又唔會出聲 更加唔會遊行
到時開正個瓣: 我就舒C服服坐享其成!

我為我不時既沉默反思:
我是中日戰爭"死淨種" 或"南下湧港難民"既劫後餘生
我是清朝10余年追殺香港革命党孫中山所指既被解放不再纏足既
漢女後代吧, 而我媽的腳和我外婆既腳板又直又大!
有些人既親友還經歷文革,大飢荒, 大逼害吧
我們就是太幸運幸福,
忘了別人在政治上, 民主 民生制度上既努力?

我是那個土生土長既香港人
我又是那個幸福到可以稱自己是香港人而不是大陸人的話
我未膚淺到話自己甚麼都對, 甚麼都為祖國好,
我們係有條分水線 (大陸話齋 - 中國模式 VS 大陸模式)

中國公民既(香港)核心價值誰來維護?
Do not count your days down!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

fafacat 發表於 12-9-11 10:48

可能針吉到肉就係知痛D

阿爺文革批鬥死
所以強烈反對國教
唔好染指我對仔女
我未見過我阿爺,
我爺有錢, 係村長
我爸係第3房既仔, 所以大伯大過我爸好多
我只係見我爸冇父冇母, 周圍寄人籬下
偷渡3次去香港
只係為左自由

我好鴕鳥
真係唔想比D 仔女知道個世界有幾冷酷
有政府係幾冷血

我寧願佢日日開開心撲去MISS AND 管理員講早晨
我唔想同佢解釋, 點解一個國家, 可以有咁多毒野
視人命如草介

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有D朋友問我毛啦啦扯左去講大陸新聞:我講比

原帖由 fafacat 於 12-09-11 發表

禁止訪問

大宅

meia 發表於 12-9-10 14:29
我最怕共x黨

你睇, 大陸d高官, 有$$$$人, 全部都有外國passport就知
同意, http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5666309&extra=page%3D1
遲D香港合併, D愛共人士可以同D雙非繼續爭床位囉

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至