自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

唉..依家D細路...
想當年我6,7歲開始..已經要人手洗衫..洗碗,抺地果D..
屋企有洗衣機架..屋企人唔俾我用洗衣機洗..
要慳水..

禁止訪問

引用:係啦,參加這些活動就一早預左辛苦,因為要

伯爵府

回覆:致怪獸家長

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我個朋友話我從來唔喂飯係唔正常,個個都係

原帖由 mingmanchan 於 12-10-13 發表
我個朋友話我從來唔喂飯係唔正常,個個都係追住喂,話小朋友跌親我重要唔衝埋去扶佢,重要鬧佢要佢自己起身 ...
對於小朋友跌到,跟住就去打地下嗰啲父母,真係晌街到睇唔少,但恕我講句,你地知唔知咁做會令到你既小朋友變成一個不負責任,只會將所有錯誤歸咎於他人的人。

翡翠宮

大宅

眼見唔少怪獸家長,佢地真係可以搵到一千個,一萬個理由去by佢地對小朋友既過份寵愛係冇問題㗎,反而會覺得我地既教法有問題,最怕就係啲細路以為有外人係度阿媽就唔會鬧,因為當你教仔嗰陣呢班怪獸家長就出聲幫口話你咁教仔唔啱,通常呢啲情況我連呢班人都炳埋然後同隻仔講:唔好諗住有其它人係度會有特權……

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

harry_myself 發表於 12-10-13 18:38
犯錯唔改,駁咀,賣弄小聰明,
若再加上的過份的溺愛,
只會令你的小朋友變更差。
也許你覺得要盡能力為小朋友解決困難是你的天職,
但若你不讓他自己解決困難,
他們始終有日要獨立,要憑自己應付所有野,
見到啲家長又接返去又接離開,
我會相信佢連自己返屋企既能力都未必有。

我見過小朋友叫佢憑把火燒熟隻雞,因為佢唔知點燒而企係度餓成晚,
又見過小朋友因為個營唔夠位而成晚就屈埋個身訓左成晚,甚至係裡面開大。
阿仔一定唔會!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:Quote:Gmama+發表於+12-10-13+18:52+仲要工

原帖由 heiheikwok 於 12-10-13 發表
8歲, 去 camp 望住碗飯, 問佢做咩唔食飯, 同我講唔識食, 問佢 why, 佢話有姐姐餵

子爵府

子爵府

回覆 heiheikwok 的帖子

我個囡未夠2歲已經自己食飯。

rubyplk    發表於 12-10-14 00:13

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

heiheikwok 發表於 12-10-13 18:54
8歲, 去 camp 望住碗飯, 問佢做咩唔食飯, 同我講唔識食, 問佢 why, 佢話有姐姐餵
原來我對仔女2歲時, 已經做到人地8歲做唔到既野

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

大宅

我都識個家長個女到現在十歲剛介片,佢媽話佢未發育好wo會賴尿,仲用奶樽飲奶,佢媽話唔覺得無問題,學校切開四邊啦d橙,佢個女都唔識滅,佢媽話工人滅開.....下下幫佢羅這羅那~每逢測驗考試...就溫到午夜12點......個女叫頭痛就只比止痛丸佢....唔比訓繼續溫....

老實佢是我反面教材.....e d張來可能是高學歷低智能小孩=.=

babyfunny0816    發表於 12-10-14 00:42
我要和我家的小可愛們快快樂樂過日子=v=

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

ce3021 發表於 12-10-13 20:00
我身邊都有怪獸家長,驚死個仔凍比好多衫佢著,食飯唔正經我話由得佢餓吓又驚佢餓死,係都要餵佢食,扭計喊 ...
我身邊都有
不過佢就一路鬧住一路餵, 我叫佢由佢唔好食, 又話唔係點野, 唔通真係由佢唔食啦wo

男爵府

回覆:harry_myself 的帖子

話得好

水晶宮

bebe0212 發表於 12-10-13 23:31
對於小朋友跌到,跟住就去打地下嗰啲父母,真係晌街到睇唔少,但恕我講句,你地知唔知咁做會令到 ...
呢樣咁教我見係老人家多

男爵府

引用:Quote:harry_myself+發表於+12-10-13+18:38

原帖由 heiheikwok 於 12-10-13 發表
我都係一個 leader, 見過有d 小朋友唔識自己食飯, 原來佢地係工人餵, 見到佢地咁, d 家長真係唔好話我地冇 ...
闹得好好

男爵府

引用:回覆+heiheikwok+的帖子 我個囡未夠2歲已

原帖由 嵐嵐喵1234 於 12-10-14 發表
回覆 heiheikwok 的帖子

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:heiheikwok 的帖子

八歲仲要餵?????

我女兩歲已經自己食飯啦,

果然,窮人有窮人的優點!

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

回覆:harry_myself 的帖子

首頁
34567...9

尾頁

跳至