自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

子爵府

學校是否違反個人資料私隱, 我唔知. 不過我諗佢地並非故意傷害你, 又或者佢冇諗過你會睇到呢d宣傳, 更可能佢地唔覺得咁樣會傷害你. 但係你既然已經提出你的concern, 學校應該以體諒一個去世員工既家屬既心情, 去作出一d行動, 例如盡可能刪除一d有你先生肖像及資料既宣傳資料, 港鐵那些可能比較大型要更換實在困難, 但網頁裡面既相要update相信一點也不難.

無論如何, 希望你節哀順變, 盡快振作起來.

子爵府

太過份, push!

子爵府

回覆:私人幼稚園用去世校長照片做宣傳,把我推向更深的陰霾

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

學校咁做真係好唔啱,加油樓主

水晶宮

畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

不太肯定岩唔岩,之前睇報紙講過香港係冇肖像權,假設校方為照片的擁有人,他們是可以公開照片,無須得到照片中人的同意。如果照片擁有人為你先生,則可以版權法作控訴。

報紙的解釋:(http://paper.wenweipo.com/2004/10/12/OT0410120005.htm

香港的普通法法制,對於民間人權保障之法規,有許多方面,不及祖國大陸法完善周到。其中一個例子,是普通法並不承認「肖像權」,誰有本事拍下他人的照片,便成了照片的版權持有人。拿著有關照片,版權人可將之利用,印製成各類商品——照片集、運動衣、手提袋、甚至信用卡的圖樣。

九九年,某銀行未經劉德華許可,將其肖像印於信用卡及電話卡之上,引起劉向銀行興訟。正因「肖像權」不受保障,劉德華鎩羽而歸,可算賠了夫人又折兵!源自中古時代的普通法,未能預見照相機的發明,新時代舊原則,令普通法豁區的藝人對類似「侵權」行為,只有啞然強忍。

不過法律還法律,情理還情理,既然樓主表達不滿,校方除了作出對應行動,亦應表達關心,相信是態度問題讓樓主更加困擾。

明白事件對樓主造成的打擊,希望你早日平復,加油呀!

水晶宮

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

樓主

希望你可以快d走出呢個深淵, 繼續你的人生路

加油
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

子爵府

爸B勳章

咁又過份D,人都過世了,還用他的照片,
唉!家人回求就不要再用了!
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

水晶宮

小倩 發表於 12-11-15 07:45
唔明咩原因要推上報
明白樓主喪偶傷心
但廣告是校長生前已制作

100% agree

男爵府

保重呀,樓主

珍珠宮

好媽媽勳章

同情你,有需要就在此抒發吧!support!

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

太過份喇!

伯爵府

weareno1 發表於 12-11-15 03:12
我先生原本是某私人幼稚園機構的外藉校長,那家學校有幾所分校,每所分校的外牆都是紫紅,鮮黃等等誇張顏色 ...

相信你先生一定是一位很值得人尊重的校長, 所以學校才會用他作宣傳.
亦很理解你先生在沒有先兆的情況下突然離開, 身邊至親所受的打擊一定很大.

但我相信學校不是故意令樓主你受到打擊和傷害, 一切只是巧合, 而學校亦同意更換廣告, 表示佢都肯顧及你要求和感受, 雖然學校對你態度不好, 但我相信你在這情況下, 對學校的態度也不會太友善, 就當扯平吧!

失去至親的傷痛已經很難受, 若你現在還加上憤怒怨恨, 只會倍感傷痛, 更難釋懷, 對自己沒有好處.

畢竟你老公生前對那學校很有感情, 肯放棄更好的機構, 試想如果學校聲譽越來越差, 將來人地知道你先夫曾在此校當校長, 也會令你先夫蒙羞.

樓主你要堅強, 儘快能走出陰霾, 重過新生活, 身邊還有很多關心你的人, 不要再令他們為你擔心.

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

引用:多謝各位的鼓勵,我在此簡短回應一下我覺得

原帖由 weareno1 於 12-11-15 發表
多謝各位的鼓勵,我在此簡短回應一下
我覺得廣告本身不是一件壞事,假如我先生在生的話我相信他都不會介意,但 ...
聽你咁講,學校實在有悟導大眾和混淆視聽之嫌。樓主保重!

男爵府

回覆:weareno1 的帖子

子爵府

記得果時在靈堂見到已故爸爸張相, 果刻係真係好震撼, 眼淚不停留下來, 所以樓主見到自己已去世的親人的相還給別人用來做廣告, 係會極傷心的.

伯爵府

搵傳媒幫手
You will never walk alone

首頁
34567...11

尾頁

跳至