母乳餵哺

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

引用:我2日後開工啦,雖然買哂架生準備番公司泵

原帖由 cph_cs 於 12-12-11 發表
我2日後開工啦,雖然買哂架生準備番公司泵,但都係有點擔心。
唔洗擔心,水裡水裡去,火裡火裡去,同同事夾好安排,等佢哋有心理準備你會有時間唔見一陣,咁大家都好啲。

呢兩日盡量跟返返工時間作息同泵奶,咁會快啲適應。加油呀!

大宅

回覆:Yenyenng 的帖子

無得就時間架,都係用lunch同收工後時間咋。

大宅

回覆:scmtse 的帖子

大宅

星期二,大家加油!!

禁止訪問

回覆:lunch公司泵奶揮手區

男爵府

趁老闆未返泵多陣

別墅

我下星期二返工啦,老闆唔支持我都好擔心,老公一樣唔支持,仲話我返工泵奶好肉酸,仲話如果佢係我老闆一定頂我唔順

大宅

今日老闆出TRIP...所以可以10點泵一次...陣間下午4點又泵一次...咁今日LUNCH就唔使泵啦!
今日放工仲要趕住返去接阿仔一齊去食BUFFET !!

大宅

我想請教各jm, 如果在公司一日內pump 2~3次, 個pump 同d accessory 在下一次pump前是不是要清洗? 如果我d奶一次放不滿一個奶樽, 是不是可以將2次的倒在一起? 還是pump 2次帶2個奶樽, 3次就帶3個樽呢? 我實在好佩服在職的人奶媽, 我上一胎是全職人奶媽, 全埋身喂到仔仔一歲, 依定返左工, 考慮緊今胎唔知能不能全人奶? 因為我未試過pump 仲要是返工中....
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

伯爵府

BK Milk勳章

旱呀,各位,我又泵奶中啦!尋晚呀媽煲左魚湯,希望今日貨多多

男爵府

BK Milk勳章

引用:我想請教各jm,+如果在公司一日內pump+2~3次

原帖由 fionafiona 於 12-12-11 發表
我想請教各jm, 如果在公司一日內pump 2~3次, 個pump 同d accessory 在下一次pump前是不是要清洗? 如果我d奶 ...
今胎生咗未?唔好比返工成為餵人奶嘅阻礙,只要目標清晰,一定可以排除萬難!我自己如果泵多過一次,會帶多一set嘢。要同溫度先可以入埋同一樽,唔好喺雪櫃拎半滿嘅奶樽出嚟繼續泵奶。

大宅

CM360 發表於 12-12-11 10:29
我下星期二返工啦,老闆唔支持我都好擔心,老公一樣唔支持,仲話我返工泵奶好肉酸,仲話如果佢係我老闆一定 ...
你打算lunch 泵定點 ??
加油呀,堅持落去,同你老公解釋下人奶對bb係最好!!
我地咁辛苦都係為左bb,希望佢支持你!!

大宅

fionafiona 發表於 12-12-11 11:35
我想請教各jm, 如果在公司一日內pump 2~3次, 個pump 同d accessory 在下一次pump前是不是要清洗? 如果我d奶 ...
有d jm會唔洗泵,放入雪櫃,
再用熱水沖一沖先用

唔想帶咁多奶樽,可以用儲奶袋!!

大宅

泵奶中,買咗飯盒一邊食一邊泵....希望泵到多d啦

男爵府

Yenyenng 發表於 12-12-7 14:02
聽日阿仔就8個月了,堅持喺公司泵奶差不多有半年,今日嘅成積!
Time is up, hands down.... 又要做嘢了:;p ...

好多呀

禁止訪問

大宅

回覆 Yenyenng 的帖子

THX~~ 我未生呀, 不過上一胎係7年前, 好多野都唔記得了, 所以上來重溫返, 我想問下如果要返工pump, 是不是用電泵比較好? 最好是雙pump 可以慳時間, 不過我見到有d牌子的pump 要差不多$3000, 是不是貴d就好d, 可唔可以分享一下?
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

大宅

回覆 latter_lover 的帖子

妳甘好可以一邊食野一邊pump? 公司得你一個?

大宅

超快既速度食完飯,而家泵緊,唉!唔知點解呢排泵奶小咗,而且出得好慢。。。

男爵府

BK Milk勳章

引用:回覆+Yenyenng+的帖子 THX~~+我未生呀,+不

原帖由 fionafiona 於 12-12-11 發表
回覆 Yenyenng 的帖子

THX~~ 我未生呀, 不過上一胎係7年前, 好多野都唔記得了, 所以上來重溫返, 我想問下 ...
你好叻呀!7年前香港無乜人鼓勵餵母乳下你都做到全人奶媽,比個手指公你先!其實泵呢家嘢真係好個人,有啲人鐘意用手泵,有啲鐘意電泵,不能一概而論邊種最好。不過見大多數jm都係以下選擇:Avent 手泵,swing, free style, unimon,你可考慮下視乎自己需要。
用邊種泵都好,身體同bb都要時間適應。最好返工前一個月慢慢調整泵奶時間同埋用樽餵奶,咁樣會無咁大壓力。

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊