跳至

首頁

尾頁

公爵府

Re: 有無小朋友係讀緊英藝

企鵝仔 寫道:
wouldbe:
嘩,乜一班有咁多學生架 上次參觀時個校長又話一班得十幾人既.(唔通我聽錯?) 咁多人會唔會照顧唔到果d啱啱返學or需要特別照顧既學生呀?
係呢,咁你仔仔讀咗咁耐,so far有無問題?
(p.s:唔好意思,似乎多野問咗tim )

As I know, majority of kingdergartens' 師生比例 are 1:15.

If 3 adults to take care of 28 babies, hope it is ok la I really worry about my son :-(

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

企鵝仔,
唔緊要WOR, 個個媽咪都緊張自己D仔女, 特別係第一次返學, 有咩攞出來大家一齊傾下啦.
28:3 我初初聽到都嚇一跳, 之前我一直都冇問個MISS (我真係個大懞媽咪 ) 係我去家長日個時問個班主任(單對單), 佢話我知LAW. 講真28:3一定冇照顧得咁好架喇, 不過佢地都應該好有經驗既. 佢地都有細心觀察小朋友係學校既情況, 好似見佢流鼻水會叫我地同佢睇E生呀, 上堂瞓覺又會同我地講, 重有茶點時自理個D問題, 通常都係我媽接放學時, 個MISS同佢講. 我覺得佢地都好重視同家長既溝通, 雖然時間唔係多, 不過都叫知道佢係學校既情況.
SO FAR, 我仔返學都OK, 佢係學校重介咗尿片, 不過返到屋企就時不時都會賴尿.

洋房

我都打算出年3月比個囡讀英藝(2.5歲),但又想考下安基司!

現在返緊好時光(一般玩下),見到先生or校長對學生幾差下!
到九月會轉去嘉德麗n1。

侯爵府

企鵝仔 寫道:
霖格格:
其實只要報名,就通常都收架,霖霖咪要出年至返學lor,
原來霖霖腸胃炎,咁你有無俾d葡萄糖佢飲呀,仲有,如果佢有胃口既話,比d白弼佢食(用瘦肉吊吓味),唔好俾飯仔or雜食佢食lor,等佢清吓腸胃.真陰公豬,霖霖瘦晒,唔好 :-( la,已經成個wk,應該好啦,
霖霖加油 霖霖快d好番

多謝ee關心 霖霖好返好多, 食野方面清淡為主
咁企鵝囡報o左名了, 幾時開學呀, 讀全日or半日
係呀, 霖霖出年先讀, 所以我未幫霖霖報名架

民房

Q鈿媽媽,

未定, 但多數選 8號花園舊墟 OR 舊墟寶湖道第一OR二, 你呢? 你個女呢幾年唔知有沒有同過我個女做同班同學呢? 我個女讀過 N1A,NCB&LKD :-P :-P

民房

yanng411
我女女是N1B, NCD & LKC, 一直都不同, 我想選舊墟寶湖道第一, 因合我女女較好動, 唔知UK會唔會同班呢, 哈哈

民房

噢!應該唔會啦, 老師話佢哋原班升班 :-P

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

JonasMaMa, 企鵝仔,
你地d寶貝係咪開咗學喇? 返成點呀? 我仔e+轉咗去N1B啊, 聽日先開始返一個鐘, 不過我諗住星期一先帶佢返學.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想請問如果由大尾篤村去英藝會唔會好遠呀?珞9可以坐20C小巴,因為我想搬去大埔住,而大埔D地方我又唔識,個女07年要讀K1,希望大家比D意見THANKS
開開心心丶幸福快樂過每—天

複式洋房

請問妳地對英藝的小朋友廁所有何意見 ? 我覺得不夠清潔, 個坐廁都幾黃吓......又難沖水..... d ee 好似無真係 help d 小朋友....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

rebeccaleungto 寫道:
我想請問如果由大尾篤村去英藝會唔會好遠呀?珞9可以坐20C小巴,因為我想搬去大埔住,而大埔D地方我又唔識,個女07年要讀K1,希望大家比D意見THANKS

我住汀角, 我仔也是讀英藝, 家姐已畢業, 其實沿車路好多村好多幼稚園行幾步都到, 如果20c, 聖保祿門口落添, 你不如睇左d幼稚園先啦, 有時就腳又未必合心意, 係心水的你又唔會介意行多兩步啦, 係咪

伯爵府

YiTung 寫道:
請問妳地對英藝的小朋友廁所有何意見 ? 我覺得不夠清潔, 個坐廁都幾黃吓......又難沖水..... d ee 好似無真係 help d 小朋友....

好似都算新喇, 高班果邊仲新d添, 不過好耐無走入去"參觀"了 沖水好似唔使小朋友做架, 嬸嬸會執手尾, 至於幫手, 指邊方面? 去小的, 識抹的就俾廁紙佢自己做, 唔識的至幫佢, 去大的, 好似到高班, 就算識, 嬸嬸都會幫佢'處理', 都是我女講的. 我也曾擔心外人做得不夠好, 所以在家早就要訓練小朋友做好d, 特別是女孩子.

複式洋房

早兩日陪個囡返學 NC 班, 到去廁所時間, 只見了個嬸嬸一 眼, 就唔見左佢, 可能有家長係度啦, 等我下星期再問下我個女先......

大宅

wouldbe:
未開學架,因為要做插班生呀.點解你仔仔轉班既 咁今年有幾多班呀?每班係咪都係2x人呀?
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

公爵府

YiTung 寫道:

I attended N1 class with my son 2 days on Aug 8 & 9 (adaption). Their toilets are clean and the 嬸嬸 is very helpful to teach my son how to 'wee wee' ar

公爵府

wouldbe & 企鵝仔,

My son 已開學 la

For the 1st 2 days, I could 上堂 with him, of course he was ok la, coz I were there ar ma

On Aug 10 & 11, my son was the only one in school, he cried very seriously ar :-( :-(

I am very happy that my son's class teacher is very good ar. I chatted with her on Friday, she is so nice & explained very clearly about my son's situation in school

大宅

JonasMaMa 寫道:
I am very happy that my son's class teacher is very good ar. I chatted with her on Friday, she is so nice & explained very clearly about my son's situation in school

聽你咁講, 我都好放心啦

男爵府

JonasMaMa, wouldbe :
原來你地仔仔已經返

伯爵府

bb108,
其實我想講我都見到佢地咁講, 不過廢事駁咀喇, 有d野唔清唔楚就去講人, 公唔公平呢 我夠想講我唔鍾意阿玩具大王開果間學校啦, 唔商業咩? 當年牌都未有就有學生上堂, 要走鬼添, 但呢d都係我個人唔鍾意, 入面d老師係點我又唔知, 我就唔會周圍去講呢間學校唔好, 只會話學校d時間唔配合我(因為要就我放工接放學), 只要家長同細路開心又學到野咪得囉!

大宅

bb108:
其實我同你一樣,都擔心架,因為實在好似好多adverse comments咁. 由於我小朋友係年底至插班,所以我都唔知呢d comments 是真是假.但見有其他媽咪既小朋友係度讀緊or已畢業,佢地既意見/經驗係最實在架. 都係個句,睇
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至