自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

版主 的帖子

請不要話樓主自私,若樓主真的有如此愛心,我真心佩服和欣賞。本身接受唔到的人,就話樓主自私,其實係邊個自私?!我不知道樓主有幾分愛心幾分私心。大家三唔識七,何必如此狠批?

美國有位牧師,的作者,不是自己有3 或4位親生兒女,再領養一個韓國小朋友,一家人開開心心?

子爵府

我两個仔又係成日叫我生個妹妹俾他們,我買了個BB女公仔俾他們,玩两日就悶仲好好粗暴整爛,好彩唔係真人!!

大宅

回覆:想係香港領養四五歲小朋友

不清楚樓主年紀大成點,如果係我有經濟能力,都會揾名E幫手嘗試再生,幾多明星生到50咪又生,你話晤想個仔同個妺年齡相差太遠,呢個係你自己諗法,並不是個仔既諗法,個仔係好想要弟妺,你個仔呢個年齡更懂得去愛錫初生的BB,年齡差距7,8年,或者10年,何尚晤好呢,如果小孩年齡相若,相差2/3年,更容易爭吵打架,所以你同你老公嘗試下自己生

大宅

littlemilky 發表於 13-2-23 10:50
就算做唔到完全公平(假設,可能真係做到),提供一個家庭畀孤兒唔係好過讓佢地一直住係社福機構或寄養家庭 ...
I was thinking the same thing.

男爵府

我對基本出發點有疑問!究竟是為了找玩伴還是為了幫這些孤兒?邊一個先係最根本的原因?而且指定細亞仔幾歲,仲要係女,點解唔可以揾男,雖然我信樓主唔係,但旁人可能會覺得好似做童養色

侯爵府

引用:我覺得你有一個親生的已不合領養,真係好難

原帖由 小紅梅 於 13-02-24 發表
我覺得你有一個親生的已不合領養,真係好難公平,而且點解要揀4,5歲?好湊d? 同個親生仔合拍d? 其實你所有 ...
完全講出了我的感覺

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

希望唔好比你領到(不過其實都唔會有呢個機會),想法太自私,如果怕你個仔悶,不如去領養動物

---生命無價,請支持領養---

伯爵府

引用:就算做唔到完全公平(假設,可能真係做到)

原帖由 littlemilky 於 13-02-24 發表
就算做唔到完全公平(假設,可能真係做到),提供一個家庭畀孤兒唔係好過讓佢地一直住係社福機構或寄養家庭 ...
I agree with u. Support!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:除了樓上jm所講之外,我有少少補充。香港的

原帖由 晴B媽 於 13-02-23 發表
除了樓上jm所講之外,我有少少補充。香港的領養審批很嚴謹,我有朋友是領養父母,所以知少少。根據佢地講: ...
我識有對夫婦已經有一個親生女,再可以領養多一個仔

禁止訪問

引用:我好睇唔過眼,冇試過領養的人有乜資格去批

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+QueenSasa+於+13-02-23+發表

原帖由 晴B媽 於 13-02-24 發表
唔駛諗在香港領養了,有親生兒,亦仍有生育能力,浄呢2個point 可以99.9%肯定唔會批你領養。或者你可考慮在 ...
我朋友個老闆洗幾十萬,可以極短時間帶左個大陸BB 來港。

別墅

引用:就算做唔到完全公平(假設,可能真係做到)

原帖由 littlemilky 於 13-02-24 發表
很感激你支持!呢個世界太多負面思想,我的想法同你一樣,我心中無愧,又無做壞事,點解要比人講成咁呢?無奈!

別墅

引用:Quote:原帖由+QueenSasa+於+13-02-23+發表

原帖由 黯然銷魂 於 13-02-24 發表
支持你!審批者才可給你一個答案!
多謝你!

男爵府

我唔明點解會有JM話樓主好有愛心,話其他JM只係以自己想法去諗人會偏心.

我想問你地有冇睇清楚樓主想領養既原因呀.:;pppp:

如果樓主話佢好愛小朋友,但自己年紀開始大,怕生唔到想領養,我覺得好支持.

但樓主既原因係因為佢個仔想找個伴,已自己唔想年紀差太大所以想領養.
樓主一開頭既原因根本就係為個仔.

我覺得樓主係極自私,只為自己一家出發.

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:請問知唔知係邊個機構?可以選擇性別嗎?手

瑪瑙宮

大廚勳章

QueenSasa 發表於 13-2-23 23:28
我已經有個將7歲既仔,想佢有個細妹,但我們年紀大,又唔想年紀距離太遠,所以諗下領養。我哋除了不育外其 ...

咁樣 100% 唔批啦 .....
你已有個仔 , 你話想仔有個妹 , 萬一他不接受 , 你申請了領養 ... 個女仔好慘 , 而你當然會顧自己個仔先啦(好正路係咁) .... 又或者你無啦啦再懷孕咁點???
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+littlemilky+於+13-02-24+發

別墅

引用:我好睇唔過眼,冇試過領養的人有乜資格去批

原帖由 do-re-me 於 13-02-24 發表
我好睇唔過眼,冇試過領養的人有乜資格去批評人地領養,批評人果位認為如果自己領養小孩,係一定會偏心,所 ...
正正說出我心聲,多謝你!係呢度已經唔敢再發聲,講咩都好,人哋只會話你私心重為個仔,大多數父母生第二個都係為大個果有個伴,理念一樣。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+do-re-me+於+13-02-24+發表我

別墅

引用:Quote:原帖由+咖央+於+13-02-24+發表我都係

原帖由 -bella- 於 13-02-24 發表
係!我就係講呢樣!坦白講親生都可以出事,何況晤係親生,只係養女,可以為所欲為,一个老公一个親生仔,出 ...
悲劇?真可笑!諗得負又遠,都有好多親生爸爸對自己女兒做出可恥行為,因為咁叫個個都唔生呀?而且個個父母都係盡自己能力比幸福仔女,但無人包一定幸福喎。真的唯有盡力。

首頁
34567...8

尾頁

跳至