家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+winner128+於+13-05-23+發表

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

長氣都係要講,每個價值觀唔同,可能某Djm覺得有D野可以CUT,但當事人呢樣唔得果樣唔得,但係要面對現實,既然冇辦法開源唯有節流,如果唔改變現狀,將來你個女好可悲,佢要揹起好重生活擔子,除非將來佢嫁個有錢佬來養你D。

根本你2個理財都有問題,你搵埋你另一半來睇埋呢個帖睇下大家中肯意見,一頭家2個唔共同去努力改善,一個人努力冇用,長期努力得唔到支持只會產生更多負面情緒。

總收入: $27000

固定開支:
阿媽$2000
奶奶$1500
阿囡補習$1200
阿囡學跆拳$220
阿囡學游水$1680(可減D,第日儲到錢再補返)
買餸$3000
自動轉賬$1000(手提+保險)
老公私人貸款$3100(要搞清楚仲有幾耐)
老公保險$1600(呢樣應該商量可CUT些少)
老公早午飯$1500(改為叫佢控制返每月所有駛費控制係$3000-$4000)
自己開支$2000
工人姐姐$4000(一定要CUT)

應該每月總開支可控制在$20000內,每月儲$7000還咭數,至於7萬咭數同屋企人商量可唔可以幫手還左先,咁可以分10個月還清晒俾屋企人(記住係要盡力儲錢去還),如果屋企人冇能力,唯有用大家教方法去解決,不過還款期就耐DD,但都會好快還晒,還晒咭數後繼續儲錢,儲夠10萬左右(唔好亂動用,留為家庭後備資金,是但一個冇左份工都可頂住先),跟住冇負擔,全家人可以用多少少。

希望你好快捱過,$27000唔駛供樓真係好好駛,我一個月$20000一家4口,仲要供樓。

Total支出 : $15700

老公咭數估計應該係$20,000
自已咭數估計應該係$50,000

大宅

小肥§澄 發表於 13-5-23 22:39
長氣都係要講,每個價值觀唔同,可能某Djm覺得有D野可以CUT,但當事人呢樣唔得果樣唔得,但係要面對現實, ...
欲練神功 。。。。。
你咩都唔願意改革 沒人可以幫到你 我兩公婆加兩個仔22。。。 都有8千存
你應該可以更多

子爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+13-05-23+發

原帖由 cmsm 於 13-05-23 發表
工人決定用埋8月唔要的了……游水因為一星期游3日,同要操水比賽,所以係費貴d……都諗緊或者游少 ...
樓主,小小意見...操水費用咁貴既?我仔都是在詠會操水,只是$550。會否考慮轉會?補習果度,如功課自己撹得掂,可cut la,有須要先考慮轉私人上門專補弱科!

侯爵府

回覆:家庭理財問題可以賜教一下嗎

Cut咗姐姐,應該可以慳到4-5千一個月,不過記住都唔可以亂洗

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

複式洋房

回覆:cmsm 的帖子

買餸應該可以唔洗 $3000
你個工人其實有咩做架?

男爵府

回覆:家庭理財問題可以賜教一下嗎?

保險可以停嗎?

卡數成本30%,比起保單回報,唔 make sense 不找多d 卡數而去供保險

如果怕自己有冬瓜豆腐,最多買份純人壽平好多

子爵府

好媽媽勳章

回覆:cmsm 的帖子

可以嘅話,阿女學校有冇泳隊呀,又唔駛錢,又可以練習去比賽

大宅

仲有, 你老公有心一齊去改變先好, 如果唔係.....

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

你不如以後出街都唔帶信用咭,每一次出街見到想買嘅嘢都笑笑口同你老公講:唔。。。唔買啦。,都係慳 D好(千其唔好黑面)
你老公似乎係一個好要面嘅人,但又唔想認真面對D 債,你只有自己辛苦D 啦!

我雖然無今大筆債,但我老公見我咁慳,佢就唔會咁大洗啦!我 case work ga!

jenniferK    發表於 13-5-27 17:19

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Henrymama 發表於 13-5-23 22:37
樓主有一樣野值得讚: 好脾氣

POST得出黎, 就有哂心理準備架啦......
大家都只係平水相逢, 好人就贈你兩句, 唔好人就丙你兩句....
所以都唔可以講D咩....鬧D咩囉....

珊瑚宮

小肥§澄 發表於 13-5-23 22:39
長氣都係要講,每個價值觀唔同,可能某Djm覺得有D野可以CUT,但當事人呢樣唔得果樣唔得,但係要面對現實, ...

多謝賜教

珊瑚宮

pwng34 發表於 13-5-23 22:46
欲練神功 。。。。。
你咩都唔願意改革 沒人可以幫到你 我兩公婆加兩個仔22。。。 都有8千存
你應該可以更 ...

放心, 我已經POST咗話會改革的了.......多謝賜教

珊瑚宮

Marco_Mother 發表於 13-5-23 22:51
樓主,小小意見...操水費用咁貴既?我仔都是在詠會操水,只是$550。會否考慮轉會?補習果度,如功課自己撹 ...

泳會會轉間平D的了......
補習或者應該過埋暑假都未必繼續的了.....
多謝賜教

珊瑚宮

lovececing 發表於 13-5-23 22:54
Cut咗姐姐,應該可以慳到4-5千一個月,不過記住都唔可以亂洗

姐姐決定用埋8月就CUT........多謝賜教

珊瑚宮

大口卒 發表於 13-5-23 23:08
買餸應該可以唔洗 $3000
你個工人其實有咩做架?

可能因為人多掛...一家5口, 仲要帶飯........
工人真係無咩做咗....所以決定用埋8月就CUT
多謝賜教

珊瑚宮

nicelady2828 發表於 13-5-24 02:03
保險可以停嗎?

卡數成本30%,比起保單回報,唔 make sense 不找多d 卡數而去供保險

多謝賜教

珊瑚宮

sharonchung 發表於 13-5-24 08:55
可以嘅話,阿女學校有冇泳隊呀,又唔駛錢,又可以練習去比賽

學校有泳隊, 宜家就係JOIN佢地, 不過都係要俾$$$$的,
另外再揾人私人補鐘游水添.....因為學校個泳隊超唔掂.....
家下決定轉會的了......咁樣心應該唔使再補鐘, 支出應該都會少咗....
多謝賜教

珊瑚宮

JAMAIS 發表於 13-5-24 10:55
仲有, 你老公有心一齊去改變先好, 如果唔係.....

尋晚已經同佢傾咗, 佢話會囉.......多謝賜教

珊瑚宮

bb560 發表於 13-5-24 11:59
你不如以後出街都唔帶信用咭,每一次出街見到想買嘅嘢都笑笑口同你老公講:唔。。。唔買啦。,都係慳 D好( ...

已經同佢傾咗, 清咗條CARD數, 就CUT CARD, 不過佢好似唔係好想咁囉........多謝賜教

首頁

尾頁

跳至