跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

Re: 請問你地個bb會唔會一晚醒幾次

flam1975

你阿b今晚點呀,幾點先

大宅

tongbetty:
sorry!我無寫清楚,基本上第四日及之後任何時段,都係10mins先去安慰佢!
但以我經驗,兩三日都大致成功或建立初步習慣,所以在之後如果喊超過10min可能有其他需求如:唔舒服要飲水......要隨機應變。

tongbetty 寫道:
flam1975 and zoechan2005

我無本書, 請問可否詳細講下第四日起的時間?

別墅

今晚10點14分放落床, 21分入去安慰, 大約30分就瞓咗.

聽日帶去我媽媽度試兩三日, 怕我返工後, 我阿媽會縱容阿b唔捨得佢喊成咁. 等兩婆孫都適應一吓. 希望進入穩定期啦!

想開始的父母要俾心機啊! 一齊努力加油啦!

大宅

flam1975 :

你要俾你媽媽試吓!
你話俾佢聽:頭幾日辛苦d,但要堅持,否則就浪費你的心機!同埋講清楚俾佢聽點先係真正為阿b好!使佢唔好"愚仁"。唔通吸毒d人辛苦你又繼續俾佢吸咩?

別墅

擒晚有兩三次咦咦呀呀後自己瞓返, 最後四點幾個次俾老公的鼻"寒"聲攪到醒晒, 唔瞓返. 因佢床仔係我地床旁邊. 佢立即向我地方向發出淒厲的喊聲, 唯有起身叫老公安慰佢. 我就扮出房, 再靜雞雞走番入房, 等佢以為得佢一個. 從旁觀察佢, 因佢坐係度又唔喊又唔瞓. 更瞓係度唔郁. 以為佢瞓咗, 一幫佢襟被, 佢即刻郁又喊, 差些少俾佢陰到. 最後要典15-20分鐘先瞓返, 今朝成8點幾我叫佢先免強起身.

剛剛11點左右, 我俾佢瞓, 喊咗20幾分鐘瞓咗, 瞓醒再去婆婆度.

zoechan

我會同媽媽溝通好先, 希望唔會有變卦啦!

大宅

flam1975:
基本上都算成功!但只是未太穩陣,佢開始學識自己瞓,醒咗亦唔係靠你去令佢瞓番,已經達到基本目的。
你已經訓練到佢唔係亂喊,喊係向你哋表達,你唔係度佢唔會浪費眼淚,你阿b都好叻!
繼續加油!

大宅

zoechan2005

請問第日去街的日子又點呀? 如到

別墅

[quote]
tongbetty 寫道:
zoechan2005

請問第日去街的日子又點呀? 如到

別墅

下午個轉返到婆婆家時, 可能因地方轉咗, 一時未能習慣, 所以喊咗40-50分鐘後, 差唔多過鐘, 所以冇再俾佢瞓. 我媽媽見到個孫喊成咁, 差唔多都想喊. 聽日一早要再到婆婆度訓練. 希望大同細都合作啦!

大宅

flam1975:
無錯,張床有好大影響,我阿b喺自己張床最易瞓,如果出咗街,宜家通常都無瞓(一來好奇,二來不是靠抱瞓),一返屋企反而好快瞓。
努力!

大宅

zoechan2005

那麼要train幾耐先至好同阿b出街呀?

係街時又到了

大宅

tongbetty :
其實到夜晚瞓得好就ok,我阿b幾日都ok,我照出街,佢要瞓都有瞓,佢到時間都好眼瞓,如果抱住佢在靜的環境都會瞓,但我哋出街多數花花碌碌,所以好唔專心睡,但如果同一情況在家中,好快瞓咗,我阿b好少在bb車瞓著,放佢落去多數四圍望,唔瞓覺,但佢都無喊!

別墅

擒晚因太攰, 下午冇瞓, 喊咗6分鐘就瞓. 半夜醒都係自己瞓返. 今朝帶嚟我媽度, 姨姨見佢喊15分鐘喊得淒涼, 走去抱佢. 趕又唔走. 我索性唔俾阿b瞓, 到下午個轉, 3點食吓粥仔就要瞓, 好辛苦食完, 婆婆由highchair抱佢落床仔就瞓著. 我都唔知依家算訓練成點, 成唔成功.

zoechan

如果抱著/放係車仔瞓著, 又唔係瞓覺時間, 使唔使整醒佢?

大宅

flam1975 :
其實日頭都ok,如果瞓得少,都有少少"走棧",但睇晚上個轉,就知道是否成功,不過你有兩個地方,難度又高咗少少,因要適應的都多d!再看今晚,我覺得都算幾成功嘞!
最重是夜晚佢重有冇好依賴壞習慣瞓,日頭變數大,eg多d人多d吸引......

flam1975 寫道:
擒晚因太攰, 下午冇瞓, 喊咗6分鐘就瞓. 半夜醒都係自己瞓返. 今朝帶嚟我媽度, 姨姨見佢喊15分鐘喊得淒涼, 走去抱佢. 趕又唔走. 我索性唔俾阿b瞓, 到下午個轉, 3點食吓粥仔就要瞓, 好辛苦食完, 婆婆由highchair抱佢落床仔就瞓著. 我都唔知依家算訓練成點, 成唔成功.

zoechan

如果抱著/放係車仔瞓著, 又唔係瞓覺時間, 使唔使整醒佢?

該用戶已被刪除

大宅

jackieanthonybaby:
最好要六個月,但亦可培養習慣,你最好看看之前提到那本書!

jackieanthonybaby 寫道:
Zoe,
想問下4個月可唔可以開始?

大宅

flam1975 :
呢兩日進展如何?

別墅

zoechan

呢兩日反覆d, 朝早瞓下午唔瞓, 有時朝早唔瞓下午瞓, 唔會好似之前, 抱住瞓咁日投瞓兩轉, 加埋呢兩日阿囝有d感冒. 唔知係唔係喊得犀利凍親, 有d內疚, 所以呢兩日放假係埋身餵完, 同佢講依家幫你掃風, 掃完放落床要自己瞓, 但多數掃到一半就瞓咗, 冇掙扎地瞓著, 而半夜佢多數會醒但係會佢自瞓返, 唔使再呵, 我依然唔可以一覺天光, 因要不斷起身幫佢襟被. 同埋佢"依依呀呀都幾嘈.

我自己都覺得成功咗6成, 因佢自己醒咗唔使再煩人

大宅

flam1975:
呢d天氣,差唔多大部份bb或細路都有d病,唔一定因為喊到病,唔駛內疚。其實你實行咗一個星期,有呢個成果都好好,佢會越來越好。至於日頭瞓覺有好多因素,大人放假bb都受影響。好似我個b,尋日我哋同佢家姐在廳度玩,佢都心散唔肯瞓,結果都miss咗d,下午再瞓。
欣賞你,你做得好好!
情況會越來越好,萬事起頭難,一切習慣咗就very good!
如果依賴瞓,始終都會有一日要訓練佢,大個再訓練仲難!因為有更多心理因素,依家只是生理習慣!
如果可以,你看看那本書,你就覺得自己做得好好!

你身邊的人,有否贊成和反對?

別墅

老公都ok, 開頭見阿b喊得太淒涼, 勿都做唔到, 只有兩個一齊喊同祈禱. 求主使阿囝可以快d適應到.

我媽都ok, 因為我成日同佢講夜晚有幾辛苦. 阿爸&妹so trouble. 因太緊張&錫阿b啦!

我都諗住會買本書睇吓. thanks for your encouragement & pray.

首頁
34567...12

尾頁

跳至