跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 16)

kittylock:

阿仔學小提琴無耐,拉緊三個音編成的「歌仔」。

以前好多人話(包括仔仔讀緊DB中學的朋友),報小學好睇邊間幼稚園、有幾多獎項、有幾多background……但係Int完一輪,我見到阿仔個case,我覺得可能都唔一定,但係究竟佢地睇乜呢?幾分鐘裏面,又點assess個小朋友呢?我真係諗唔到,所以我覺得阿仔都係有D運。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chingchingmom,

家霖也剛開始學拉小提琴。 靖靖去琴行學還是上門教呢?有冇好老師介紹?

除了小提琴,靖靖有沒有其他ECA?

我覺得家霖好像上得太多ECA,想 cut 一D...

大宅

starry^.^:
係囉,唔知點解人仔細細,講埋咁o野,屋企都無乜睇電視劇,我地又無講。

佢響學校原來有個「老婆」,有次家長日人地個媽媽問我地﹕「你個仔話要娶我個女,我個女返來問我呀。」好在人地都係覺得好好笑。我地已經即刻同阿仔解釋過幾次。

然後有日朝早,另一位同學「報料」,話佢上堂同個位女孩子以「老公」「老婆」相稱,我請報料同學﹕「你聽到就話佢知唔好咁,個個都係朋友來。同埋話畀老師聽。」點知佢話﹕「老師都有叫佢地唔好咁講o架啦。」真係頭痛,我驚佢嚇親其他小朋友父母添呀。

大宅

kittylock:

我地搵返音藝坊老師教,不過上佢屋企,近少少唔駛行斜路。我有朋友介紹過一位,佢話非常之好,不過$600/Hour,我見阿仔初學,唔捨得,所以無搵到

連埋學校的ECA,阿仔除星期日外,都要上堂,不過全部都係玩,停一個幼兒樂理班,佢就要求玩麵粉花;仲想學溜冰,但又唔想停PIP。叫佢揀一兩個停,佢唔肯制,升小之後肯定要大執位。

Kevin學緊乜o野呀?你會點同佢揀?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

chingchingmon,

我想問你同chingchingpa會唔會「老公」「老婆」相稱??

另, 有時間的話check mail, please!
chingchingmom 寫道:
starry^.^:
係囉,唔知點解人仔細細,講埋咁o野,屋企都無乜睇電視劇,我地又無講。

佢響學校原來有個「老婆」,有次家長日人地個媽媽問我地﹕「你個仔話要娶我個女,我個女返來問我呀。」好在人地都係覺得好好笑。我地已經即刻同阿仔解釋過幾次。

然後有日朝早,另一位同學「報料」,話佢上堂同個位女孩子以「老公」「老婆」相稱,我請報料同學﹕「你聽到就話佢知唔好咁,個個都係朋友來。同埋話畀老師聽。」點知佢話﹕「老師都有叫佢地唔好咁講o架啦。」真係頭痛,我驚佢嚇親其他小朋友父母添呀。

侯爵府

靖靖都好忙wor... 同家霖一樣!!

本來星期一至日都有ECA,好彩出年1月香兒成功調班才可以free 番個 Sunday 咋!之前個個禮拜日都冇得抖真係好慘!! :-( :-(

PIP 今期停咗(因開唔成班!!),其他英文、普通話、溜冰、水墨畫、JMC、游水等繼續。

大宅

starry^.^:
係喎,我地會咁叫喎……不過,唔係咁,你地會點叫?
請問我應該check邊個mail呀? 諗起,細路真係學得快,阿妹最近學姐姐,有時偷偷笑住叫我Madam,整古我。

Kitty:
Kevin真係好忙!不過我估佢同阿仔一樣,都學得好開心,唔想停?真係難搞。咁下學期你仲上唔上PIP?

侯爵府

其實家霖對PIP興趣不太大,無可無不可,所以下期未必會join lu. 等我番去問吓佢先....

靖靖係咪上咗IP好耐?之前幾次都撞唔到嘅?

伯爵府

hugo細個時就係跟我地叫....佢叫我做老婆, 所以我地跟阿仔叫daddy/mami/公公/婆婆....自此以後hugo無再咁叫喇. 佢地咁細會混淆呀

yahoo hehe~~
starry^.^:
係喎,我地會咁叫喎……不過,唔係咁,你地會點叫?
請問我應該check邊個mail呀? 諗起,細路真係學得快,阿妹最近學姐姐,有時偷偷笑住叫我Madam,整古我。

大宅

starry^.^ :
我估阿仔無混淆,因為佢無叫我老婆,佢叫個靚女同學做老婆 :evil: :evil: :evil:
咦,隻貓未收到喎…?

Kitty:
阿仔3歲半開始上暑期班,原本諗住玩完summer就算,但係佢極度鍾意麵包姐姐,要求繼續學,所以學到而家。後來轉姐姐教,我都諗佢會唔會想停?點知個個姐姐都好好,佢個個都鍾意,所以要繼續交學費

伯爵府

chingchingmon,

chingching係未明白真正既意思! e...明明send左ga wor, 等我再send一次先.....如果明日下午都收唔到的話, 我就pm條ink比你 :mrgreen:
starry^.^ :
我估阿仔無混淆,因為佢無叫我老婆,佢叫個靚女同學做老婆 :evil: :evil: :evil:
咦,隻貓未收到喎…?

大宅

咦, 原來大家都鍾意睇劇場組合嘅劇, 我哋都會睇啤啤熊呀, 不過係boxing day先睇, 今個星期日, 我哋會去睇HK Ballet嘅胡桃夾子呀. 至於小紅帽的藍色世界, 兩年前可頤已睇過, 仲好鍾意, CD都買埋, d歌識背喇, 今次重演佢話仲要睇喎.

忠媽
我睇親劇場組合嘅劇都笑得大聲過d細路架, 真係好好睇架.

chingchingmom
原來靖靖喺學校已經有老婆, 唔怪得喺SW佢見親可頤都好cool啦. 咁佢都好專一喎.
唔該哂你honey呀, zoo都應該會去呀 , 日頭好定夜晚好d呀?
話時話, 靖靖考小學戰績咁勁, 遲d要搵你攞吓料, 點樣做porfolio呀. 其實我有時會諗, 除咗小朋友表現外, 家長嘅背景好似職業/職位咁, 你估有冇關係呢?

carol
原來係咁, 不過仲有排先過年, 可能遲d又會有變呢.

珍珠宮

畀面勳章

各位,

祝你地聖誕快樂呀.....

一次過追幾日既message真係追唔切!!! 你地就好啦, 有咁多好節目! 我呢個x'mas只有3樣野: 同gavin 溫書, 睇樓, 探呀爸.

今日都去睇左呀爸, 佢ok呀. 而且d nurse好好, 見佢老人家, 成日伯伯前伯伯後咁叫佢. 見我呀媽話要比加營素呀爸飲, 佢地又問我呀爸係唔係唔夠營養, 洗唔洗見營養師. 我呀爸梗話唔洗 (佢成日想出院), 個nurse就話: 唔洗錢架, 比埋你, 你去見下都好架.

醫院咁關照呀爸, 我放心好多. 其實我唔想佢咁快出院住 (不過醫生都唔會比佢咁快出), 起碼要食一個cycle既藥至決定.

別墅

各位西區左鄰右里:

聖誕及新年快樂!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[size=x-large]祝各位西人及西友~~
聖誕快樂!
願主的恩典常與您們同在!!

[size=x-large]這幾天如果有時間停一停,
思想一下:

造物者之恩,
救世主之愛,
人生當走之路。

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

生活不單會有快樂  也一定會有痛苦
事情不單會有成功  也一定會有失敗
性格不單會有圓滿  也一定會有缺陷
戀愛不單會有甜蜜  也一定會有心酸
有時候  我們等的  並不是機會  而是釋懷
即使被祂原諒不一定足夠   有時你也得學習原諒自己

大宅

祝各位聖誕快樂!!

伯爵府

好靚
Candy925 寫道:
祝各位聖誕快樂!!

伯爵府

Teresa,

睇樓睇成點呀? 我呢個假期都係同hugo溫書咋~

咁咪好囉, 可以放心喇! 世伯食左藥精神點呀? 你地有無覺得佢好左?
Teresa 寫道:
各位,

祝你地聖誕快樂呀.....

一次過追幾日既message真係追唔切!!! 你地就好啦, 有咁多好節目! 我呢個x'mas只有3樣野: 同gavin 溫書, 睇樓, 探呀爸.

今日都去睇左呀爸, 佢ok呀. 而且d nurse好好, 見佢老人家, 成日伯伯前伯伯後咁叫佢. 見我呀媽話要比加營素呀爸飲, 佢地又問我呀爸係唔係唔夠營養, 洗唔洗見營養師. 我呀爸梗話唔洗 (佢成日想出院), 個nurse就話: 唔洗錢架, 比埋你, 你去見下都好架.

醫院咁關照呀爸, 我放心好多. 其實我唔想佢咁快出院住 (不過醫生都唔會比佢咁快出), 起碼要食一個cycle既藥至決定.

珍珠宮

畀面勳章

Starry,

我仲以為你去左報佳音tim!!! 我今晚見西寶城好熱鬧, 大大小小都報佳音, 仲派小禮物比我, 好有氣氛呀!!!

初步有睇岩, 仲係3房有套房, 3個房都有海景. 我同gavinpa都好鐘意, 不過要等wed同bank傾下先, 最大問題都係驚afford唔起.

多謝關心. 呀爸d藥開始到, 有d牛豆. 不過我買芝麻糊比佢食佢又食哂, 仲話聽日要再食, 我安心左好多 (知道佢起碼有胃口).

大宅

Starry
Thanks!

Teresa
聽到細伯咁樣都好'鄧'你安心呀, 希望樣樣嘢都一路咁順啦. 包括買樓.
係呢, 你睇邊樹呀, 咁正, how much呀? (唔好怪我8呀!)

首頁

尾頁

跳至